Henesu tri i po godine robije

Predsjednik Bajerna iz Minhena Uli Henes osuđen je danas na zatvorsku kaznu od tri i po godine zbog utaje poreza
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2014. 14:43h

Predsjednik Bajerna iz Minhena Uli Henes osuđen je danas na zatvorsku kaznu od tri i po godine zbog utaje poreza, prenijeli su njemački mediji.

Tužilaštvo u Minhenu je Henesa prvobitno teretilo da je utajio 3,5 miliona eura poreza i da je, u cilju poreskih olakšica, predao lažne potvrde o gubicima u visini od 5,5 miliona eura.

Šezdešetdvogodišnji Henes je, međutim, na početku suđenja priznao da je iznos za koji je optužen viši za 15 miliona eura.

Pregledom dokumenata koje je predao istražiteljima prije suđenja, ustanovljeno je da Henes duguje ukupno 27,2 miliona eura, što on nije osporio.

Postupak pred krivičnim većem Pokrajinskog suda u Minhenu počeo je u ponedjeljak i završen je nakon četiri dana suđenja, a Henes je proglašen krivim za sedam slučajeva utaje poreza.

Sud je ocijenio da nije od značaja ni to što je Henes u januaru ove godine finansijskoj upravi u Rozenhajmu prijavio da ima bankovni račun u Šajcarskoj.

Upravo ta prijava bila je, prema pisanju njemačkih medija, u središtu završnih reči tužilaštva i odbrane.

Tužilac Ahim fon Engel je rekao da nije reč o "uspješnoj" prijavi koja bi mogla da zaustavi dalji sudski progon.

Fon Engel je rekao da Henesu u prilog ide to što je priznao djelo, što nije ranije kažnjavan, što je pod velikim psihičkim stresom pošto se našao u središtu medijske pažnje i javno je stavljen na stub srama, ali da sve to nisu razlozi koji bi opravdali uslovnu kaznu.

Tužilac je, zbog posebne težine utaje, zatražio zatvorsku kaznu od pet i po godina.

Odbrana je zahtijevala da Henesu u najgorem slučaju bude izrečena uslovna kazna.

Današnja odluka suda nije i posljednja riječ, pošto Henes ima rok od nedjelju dana da zatraži reviziju postupka.

Ukoliko to učini, biće mu dostavljena pismena presuda, nakon čega ima četiri nedelje da uputi obrazloženi zahtjev za reviziju.

U slučaju revizije postupka, naredna sudska instanca je Savezni sud u Karlsrueu.

Bonus video: