Ukinuti govori na ceremoniji otvaranja SP u Brazilu

U intervjuu agenciji DPA, predsjednik Fife Sep Blater nije želio da objasni zbog čega je odlučeno da se ne održe govori na ceremoniji otvaranja
0 komentar(a)
Blater, Foto: Beta AP
Blater, Foto: Beta AP
Ažurirano: 12.03.2014. 15:24h

Svjetska fudbalska federacija (Fifa) saopštila je danas da neće biti održani govori na ceremoniji otvaranja Svjetskog prvenstva, ove godine u Brazilu.

U intervjuu agenciji DPA, predsjednik Fife Sep Blater nije želio da objasni zbog čega je odlučeno da se ne održe govori na ceremoniji otvaranja.

Prošle godine, na otvaranju Kupa konfederacija u Brazilu, navijači su zviždali tokom govora predsjednice Brazila Dilme Rusef. Blater je podržao predsjednicu, ali su tada navijači počeli i njemu da zvižde.

Povodom socijalnih nemira u Brazilu, Blater je rekao da se nada da će Mundijal uticati na smirivanje situacije.

"Nadamo se da će Svjetsko prvenstvo odigrati ulogu u smirivanju socijalnih nemira, a to smo iskusili tokom Kupa konfederacija", rekao je Blater.

Demonstranti su u mnogim brazilskim gradovima protestovali prije početka Kupa konfederacija prošlog juna, tražeći da se iskoreni korupcija i da se smanje troškovi organizacije Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Žaneiru.

Utakmice na Mundijalu odigraće se na 12 stadiona, od kojih nekoliko njih još nije završeno, a među njima i Arena Korintijans u Sao Paulu, gde će se odigrati prva utakmica na turniru, između Brazila i Hrvatske, 12. juna.

"Sve će biti dobro sa stadionima. Ovo nije moje prvo Svjetsko prvenstvo. Na kraju, svi stadioni budu spremni", rekao je Blater.

Blater je najavio da će se u određivanju domaćina Svjetskih prvenstava pratiti i "situacija o poštovanju ljudskih prava" u tim zemljama.

Mnogi kritikuju Fifu jer je Svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine dodijelila Rusiji, odnosno Kataru.

Bonus video: