Božović: Ne mrdam do Mundijala

"Želja mi je da ostanem u Rusiji do SP 2018. Ja ću izdržati sigurno, ne znam da li će oni sa mnom", kaže Božović
0 komentar(a)
Miodrag Božović Grof, Foto: Www.fc-rostov.ru
Miodrag Božović Grof, Foto: Www.fc-rostov.ru
Ažurirano: 08.03.2014. 16:28h

Ruska Premijer liga nastavlja se za vikend, a trener Rostova Miodrag Božović počinje sedmu godinu u Rusiji.

Na prste jedne ruke mogu da se izbroje crnogorski treneri koji su uopšte ostavili trag u inostranstvu, a kamoli oni koji toliko traju na najvišem nivou, u ligi koja je 5. ili 6. po kvalitetu u Evropi.

Grof se prisjeća početaka...

"Stvarno sam imao sreću da 2008. godine preuzmem Amkar i zateknem u to vrijeme vrlo dobru ekipu. Takođe mi se posrećilo da nakon toga odem u još bolji tim, Moskvu. Nismo ušli u Ligu šampiona samo iz razloga što se klub raspadao, a imali smo kvalitet. Izdržao sam šest godina u Rusiji jer sam imao sreće, ali i iskustva koje sam sticao radeći u drugim zemljama", priča Božović za “Vijesti”.

Nakon Dinama iz Moskve 2010, koji je bio vrhunac Grofove karijere, pa povratka u Amkar, 45-godišnji Mojkovčanin je uplovio u mirnu luku sa Rostovom na Donu.

Njegov klub čeka nastavak sezone tačno sa sredine - 8. pozicije od 16 timova.

"Od svih timova u kojima sam radio, u Rostovu je najmanji pritisak, osjećam se nekako najsigurnije, iako trener nikada ne smije da bude potpuno siguran u svoju poziciju. Osmi smo na tabeli i nemamo prevelike ambicije, u klubu bi bili zadovoljni i sa desetim mjestom. Ali, svjestan sam da ta 8. pozicija vrlo brzo može da se pretvori u 12. ili 13, zato moramo da budemo oprezni", kaže nekadašnji trener Budućnosti.

Grof je toliko zadovoljan saradnjom sa čelnicima kluba, da ipak želi da im se oduži - uspjehom za pamćenje.

A Kup Rusije je velika šansa.

"Igramo četvrtfinale na domaćem terenu protiv drugoligaša, Rotora iz Volgograda. Iako u Kupu nije velika prednost to što je protivnik drugoligaš, ali ni domaći teren, imamo veliku šansu da se plasiramo u polufinale. Tamo bi se sastali sa pobjednikom duela Tom iz Tomska i Luč Energija iz Vladivostoka, koja takođe igra u drugoj ligi. Eventualni plasman u finale vjerovatno bi nam donio izlaz u Evropu, a to bi bio impresivan uspjeh. Volio bih da se na taj način zahvalimo ovim ljudima u Rostovu, ne samo ja nego i moji saradnici Branislav Đukanović, Muni Bajović i Vojo Ćalov".

Božoviću je lijepo u Rusiji...

"Tu sam šest godina, volio bih da ostanem još šest", kaže pomalo u šali, a onda otkriva cilj:

"Želja mi je da radim u Rusiji do Svjetskog prvenstva 2018. Kada počne Mundijal, volio bih da i dalje budem tu. Ja ću izdržati sigurno, ne znam da li će oni sa mnom"!

Četiri i po godine prije najvećeg fudbalskog događaja, u Rusiji se već osjeća mundijalska groznica.

"Ne u tolikoj mjeri koliko će se tek osjećati, ali već se radi na infrastrukturi. Jedna grupa Mundijala igraće se u Rostovu, grad će osim toga dobiti novi aerodrom i nove hotele, biće to totalni preporod za ovaj region".

Novi stadioni grade se po cijeloj Rusiji...

"Dimamo, CSKA, Zenit... svi grade ili renoviraju stadione. Toliko da se ove sezone došlo u situaciju da nema gdje da se igra, ali to je premala cijena za užitak koji će imati gledaoci kada se naprave stadioni".

Na vrhu tabele u Rusiji je velika gužva - između lidera Zenita i petoplasiranog CSKA razlika je svega šest bodova.

"Zenit, Lokomotiva, Spartak, Dinamo, CSKA, svi mogu da osvoje titulu. Zenit je moćan, ali ga potresaju loši međuljudski odnosi. Lokomotiva ima bodova koliko i Zenit i takođe je veliki kandidat, dok najbolji tim po meni ima Dinamo", zaključuje Božović.

Rusima slijedi smjena generacije

Crna Gora može da igra sa Rusijom iz više razloga, kaže Midorag Božović komentarišući žrijeb kvalifikacija za EP.

"Prvi je taj što u jednoj utakmici svako svakoga može da dobije Takav je fudbal", smatra trener Rostova.

Ali, ne samo to...

"Crna Gora je već pokazala da može svakoga da iznenadi. Reprezentacija je već sazrela i napravila se dobra spona između iksusnih i mladih igrača. Pokazao je to i prijateljski meč sa Ganom, koja je najbolja afrička reprezentacija. Iako su ljudi kod nas skloni potcjenjivanju, danas nema prijateljskih utakmica, na svakom meču vam skače ili pada rejting. Pobjeda protiv Gane je veliki uspjeh", kaže Božović, koji dobro poznaje reprezentaciju Rusije.

"Nakon Mundijala u Brazilu Ruse čeka smjena generacija. Moraće da podmlade tim, a ja osim Kokorina iz Dinama iz Moskve, koji može da igra u svakom evropskom klubu, ne vidim drugog mladog igrača koji se izdvojio. Ipak, Fabio Kapelo je stari lisac i on će sigurno napraviti dobru reprezentaciju", kaže Božović.

Crna Gora će se, po njemu, boriti za 2. mjesto u grupi i direktan plasman na EP.

"Neće Rusija potcijeniti Crnu Goru. Neće jer ima Kapela koji je trenirao Savićevića, koji zna Vučinića, Jovetića i Bašu", zaključio je Božović.

6 godina Božović radi u Rusiji. Vodio je Amkar 2008. godine, FK Moskvu 2009, Dinamo Moskvu u sezoni 2010/11, ponovo Amkar u sezoni 2011/12, da bi ljeta 2012. preuzeo Rostov, gdje je i sada trener

Bonus video: