Došli do obećane pobjede u Irskoj

Uprkos brojnim derbijima naslovnicu sajta Uefe juče je krasila fotografija crnogorskog slavlja na “Talagt stadionu” u Dablinu
1 komentar(a)
Mlada reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Mlada reprezentacija, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2014. 15:20h

Samo sticaj nesrećnih okolnosti - u finišu ispuštena pobjeda protiv Njemačke, i očajan teren u remiju protiv Iraca pod Goricom, spriječile su našu mladu selekciju da se bori za pobjedu u grupi 6 kvalifikacija za Evropsko prvenstvoi u Češkoj 2015.

Kvalitet izabranika Dušana Vlaisavljevića je neupitan, pokazali su to pobjedom u Dablinu, koju su i obećali znajući da će igrati na fantastično pripremljenom terenu. Važna pobjeda je izvojevana, ali teže od očekivanog.

"Znali smo da će biti teško, ali Irci su prvo poluvrijeme odigrali kao u transu, dali vodeći gol. U drugom diejlu smo nametnuli igru i preokrenuli za važnu pobjedu. Nadam se da ćemo do kraja pobijediti Rumuniju i Farska Ostrva i izboriti istorijski baraž", kazao je Marko Vukčević, jedan od junaka pobjede jer je asistirao Stefanu Mugoši za pobjedu.

Pred duel su naši mladići bili na devetom mjestu u poretku deset drugoplasiranih timova, od kojih će se samo četiri najbolja pridružiti pobjednicima grupa u baražu. Sada su napredovali dvije pozicije, ali sa realnim izgledima da pobjedama dođu do cilja.

"U Irskoj smo znali da će biti teško i bili smo spremni za rat. Republika Irska je u Podgorici pokazala da je kvalitetna reprezentacija i samo je to potvrdila u Dablinu. A mi smo jako loše otvorili duel, nijesmo bili agresivni i to su iskoristili. U nastavku smo izašli sa drugačijim nabojem, preuzeli smo igru i kontrolu lopte i zasluženo smo preokrenuli rezultat. Sada svi treba da treniramno i dobro igramo u klubovima, kao bi spremno dočekali sljedeću utakmicu u Rumuniji. Svjesni smo da nam tamo igra samo pobjeda i daćemo sve od sebe da je i zaslužimo", naglasio je napadač Tventea Luka Đorđević, koji je načeo mrežu Iraca na “Talagt stadionu”.

Vlaisavljević ima puno razloga za optimizam, pošto raspolaže jednim od najmlađih timova u kvalifikacijama, koji do odlučujućih septembarskih duela samo može da napreduje.

"Svakako da imamo šanse da se nađamo u baražu, ali ne smijemo i nećemo da razmišljamo previše unaprijed. Očekuje nas utakmica sa Rumunijom i svakako da smatram da imamo kvalitet da je opet pobijedimo. Međutim, biće jako teško, pošto ni Njemačkoj nije uspjelo da u gostima savlada Rumuniju. Zato ćemo i u tom susretu morati da damo sve od sebe", zaključio je 19-godišnji Budvanin, Đorđević.

Upravo je njegova klasa natjerala na grešku defanzivca Iraca Džona Igana, a Budvanin je iskoristio poklon da poravna rezultat. Za potpuni preokret pobrinuo se Mugoša, četvtim golom u ovim kvalifikacijama.

Naša mlada repezentacija pretposljednji duel igra u Rumuniji 4. septembra ove godine, dok će u posljednjem terminu kvalifikacija, pet dana kasnije gostovati Farskim Ostrvima.

Uprkos brojnim derbijima naslovnicu sajta Uefe juče je krasila fotografija crnogorskog slavlja na “Talagt stadionu” u Dablinu.

Gužva za baraž: I dalje zavisimo od drugih rezultata

Na Evropskom prvenstvu u Češkoj naredne godine igraće osam reprezentacija. Samo će, dakle, iz deset kvalifikacionih grupa sedam timova biti u Češkoj, pošto domaćin ima pravo direktnog učešća.

U baražu će biti pobjednici deset grupa i četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Crna Gora je trenutno sedma u poretku drugoplaranih, što znači da i dalje zavisi od rezultata selekcija koje su ispred.

Za “sokoliće” će sve biti jasnije pred septembarski duel sa Rumunijom, pošto će se u drugim grupama igrati u maju i junu, i potom u avgustu.

Bonus video: