FSS traži da se Kosovu oduzme pravo na prijateljske mečeve

Povod za ovu reakciju FSS bili su incidenti na jučerašnjoj utakmici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, kada s igrači Kosova na dresovima nosili svoj grb
67 pregleda 5 komentar(a)
Reprezentacija Kosova u fudbalu, Foto: Sandzak.net
Reprezentacija Kosova u fudbalu, Foto: Sandzak.net
Ažurirano: 06.03.2014. 17:27h

Fudbalski savez Srbije uputio je protestno pismo predsjedniku Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Sepu Bateru u kojem se zahtijeva da ta organizacija opozove odluku kojom je Kosovu dozvoljeno da igra prijateljske mečeve.

Povod za ovu reakciju FSS bili su, kako je istaknuto u saopštenju, incidenti na jučerašnjjoj utakmici u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, kada su, uprkos dogovorenim uslovima, igrači Kosova na dresovima nosili svoj nacionalni grb.

"Podsjetimo, čanovi Odbora za hitna pitanja FIFA su na sednici održanoj 13. januara ove godine donijeli jednostranu odluku o omogućavanju odigravanja prijateljskih utakmica seniorske selekcije takozvanog FS Kosova, ali pod određenim striktnim uslovima - bez isticanja bilo kakvih nacionalnih obilježja na dresu, stadionu, bez intoniranja nacionalnih himni i uz obavezno postavljanje zvjezdice u veličini slova "O" pored imena Kosovo. Već na prvoj utakmici po donošenju pomenute odluke viđen je niz propusta, grešaka i vrijeđanja nacionalnih simbola Republike Srbije", kaže se u saopštenju FSS.

Navodi se da se došlo do dokaza da su igrači domaćeg tima na dresu nosili grb takozvanog FS Kosova.

"Ovo posebno čudi s obzirom da su zvanična lica na utakmici morala da pregledaju opremu uoči početka meča i u skladu sa odlukom Odbora za hitna pitanja FIFA narede uklanjanje istih. Pored zvaničnika, utakmici je prisustvovao i specijalni posmatrač FIFA, koji takođe nije reagovao. U tom cilju, FS Srbije zahtijeva pokretanje disciplinskog postupka protiv svih zvaničnika ove utakmice", navodi se u sapštenju.

Podsjeća se da su prije početka utakmice ispred stadiona, "navijači zapalili zastavu Republike Srbije i na najteži mogući način vrijeđali simbole naše zemlje" Takođe, ističe se da su tokom utakmice pristalice domaćeg tima pogrdnim povicima vrijeđali srpsku naciju i državu.

FS Srbije je, kako se dalje navodi, 18. februara ove godine, a po dobijanju informacije da će pomenuti meč biti odigran u Kosovskoj Mitrovici, uputio zvanični dopis FIFA, upozoravajući ih o mogućim negativnim posljedicama te odluke.

"Naime, u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice živi veliki broj građana srpske nacionalnosti i izbor grada-domaćina smo predstavili kao planiranu provokaciju. Nažalost, sve se dogodilo kako smo i pretpostavljali. Naša strahovanja da će fudbalska utakmica biti iskorišćena u političko-propagandne svrhe i sa željom proklamovanja nepostojeće državnosti, pokazala su se kao apsolutno tačna". ističe se u saopštenju.

FSS ocjenjuje između ostalog da je fudbal juče u Kosovskoj Mitrovici "bio u sasvim drugom planu, a predstava je iskorišćena kao direktan akt napada na Republiku Srbiju, naše građane, simbole i državnost"

FSS na kraju zahtijeva od FIFA "hitnu reakciju u vidu izricanja kazni zbog pomenutih scena vandalizma, nacionalizma, šovinizma i ksenofobije".

"Takođe, FS Srbije se najoštrije distancira od donesene odluke članova Odbora za hitna pitanja FIFA i zahtijeva njeno proispitivanje i opozivanje. Svi članovi fudbalske porodice Srbije su u prethodnom periodu činili maksimalne napore i pokazali ogromnu dozu razumijevanja za kompletnu i kompleksnu situaciju, ali zahtijevamo da fudbalski sport ne bude paravan za političko djelovanje međunarodno nepriznate takozvane države Kosovo", ističe se na kraju u saopštenju FSS.

Bonus video: