Kvalitet i egzotika

Podgoričkoj publici će se premijerno predstaviti zvijezde evropskih klubova afričkog šmeka, poput Esjena, Kevin-Prinsa Boatenga, Salija Muntarija iz Milana, braće Aju
3 komentar(a)
Ažurirano: 05.03.2014. 14:26h

"Crne zvijezde" u Podgorici. Reprezentacija Gane je posljednjih godina najveći afrički fudbalski brend, najegzotičnija, ali i jedna od najboljih reprezentacija koja je gostovala u Crnoj Gori.

Podgoričkoj publici će se premijerno predstaviti zvijezde evropskih klubova afričkog šmeka, poput Mikaela Esjena iz Čelzija, Kevin-Prinsa Boatenga iz Šalkea, Salija Muntarija iz Milana, braće Aju iz Marseja...

Reprezentacija koja je na volšeban način eliminisana od Urugvaja u četvrtfinalu prošlog Mundijala (na penale, nakon promašenog jedanaesterca u posljednjem minutu produžetka), koja je sa Njemačkom, Portugalom i Amerikom formirala "grupu smrti" na predstojećem Svjetskom prvenstvu, logičan je favorit protiv Crne Gore, i to nekompletne...

"Iskreno, ne znam puno o Crnoj Gori. Gledao sam neke inserte, vidi se da je u pitanju dobra reprezentacija, kao i sve koja je igrala dobro u evropskim kvalifikacijama. Za nas je svaki protivnik isti, mi ne potcjenjujemo nikoga i želimo da pobijedimo. Ovo je za nas posljednji test uoči definitivnog početka priprema za Svjetsko prvenstvo, jer će naredne utakmice igrati oni fudbaleri koji će putovati u Brazil", izjavio je na konferenciji za novinare selektor Gane, 53-godišnji Džejms Kvasi Apija.

Reprezentacija Gane sinoć je po blagoj kiši trenirala na stadionu pod Goricom, a sa novinarima je prije toga razgovarao i kapiten, Asamoa Đan, vođa "crnih zvijezda" na prethodnom Mundijalu, nekadašnji napadač Udinezea i Sanderlenda, sada fudbaler Al Aina iz Katara.

I pokazao je da više zna o Crnoj Gori od svog selektora...

"Vučinić i Jovetić su igrači svjetske klase koji su se dokazali u najboljim evropskim klubovima, šteta je što ne igraju. Ali, nismo ovdje došli da igramo protiv dva fudbalera, već protiv Crne Gore, koja je pokazala da je dobra reprezentacija, da može da napravi dobre stvari i namuči svakoga. Naš cilj je pobjeda", istakao je Đan.

Asamoa je pričao i to tome koliko njemu i njegovim saigračima znači kada obuku dres sa državnim grbom. "Ponosni smo što predstavljamo našu zemlju. Za reprezentaciju igramo sa mnogo strasti, jer znamo koliko naši uspjesi znače našim navijačima".

Na Mundijalu u Brazilu, Gana je u najtežoj grupi...

"Na papiru da, ali volim kad nam daju ulogu autsajdera. Ako pobijedimo prvi meč, sve je moguće, možda ponovimo, ili čak prevaziđeno uspjeh sa posljednjeg Svjetskog prvenstva, kada smo igrali u četvrtfinalu".

Po "transfermarktu", ukupna vrijednost reprezentacije Gane je 99,6 miliona eura, a najskuplji fudbaler je Kvadvo Asamoa iz Juventusa, koji košta 20 miliona.

Crna Gora bez Vučinića i Jovetića vrijedi tri puta manje...

Galerija

Bonus video: