Ratnički na "crne zvijezde"

"Ne, nećemo juriti da postignemo gol, kao što nam se često dešavalo na našem stadionu", rekao je selektor Branko Brnović
54 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 13:06h

Duel sa reprezentacijom koja prije tri i po godine pravim čudom nije završila u polufinalu Mundijala možda i nije najpoželjniji za ekipu koja će nastupiti bez najvećih zvijezda, Vučinića i Jovetića, ali bi okršaj sa Ganom mogao da pruži neke odgovore – je li Crna Gora da nakon duže vremena spremna da odigra kod kuće čvrsto u defanzivi i bez emotivnog istrčavanja u napad (često i komandovanog sa klupe), baš onako kako je minulih dana najavljivao selektor Branko Brnović.

Čvrstina i strpljenje

Prvi okršaj crnogorske reprezentacije sa jednom afričkom selekcijom (i to najboljom), večeras pod Goricom u 18 časova, teško da će ponuditi dopadljiv i atraktivan fudbal.

Najviše iz razloga što će Crna Gora defanzivnim korekcijama pokušati da ispravi ono što joj je nedostajalo u finišu prošlih kvalifikacija, kada je na posljednja četiri meča primila nestvarnih 14 golova, bez obzira na to što je bila oslabljena u skoro svakom meču.

„Od tih 14, čak 13 golova smo dali sami sebi, iz našeg posjeda. Slabo smo se vraćali nakon izgubljene lopte i primali golove iz kontranapada. Sada ćemo pokušati da odigramo strpljivije, da kontrolišemo posjed lopte i da mi probamo kroz kontranapada da dođemo do gola protivnika“, kazao je Brnović juče na konferenciji za novinare.

Htio to ili ne, ali upravo su povrede najboljih fudbalera Jovetića i Vučinića malo i pomogle crnogorskom selektoru da se više okrene ka defanzivi, posebno protiv i fizički i tehnički moćne reprezentacije kakva je Gana, predvođena Asamoom, Boatengom, Esjenom...

„Ne, nećemo juriti da postignemo gol, kao što nam se često dešavalo na našem stadionu. Znali smo da krenemo svim snagama naprijed, ponešeni atmosferom, što nas je dosta puta skupo koštalo“, ističe Brnović.

Istorija je pokazala da su sve velike pobjede crnogorske reprezentacije stigle iz – čvrste defanzive i „ratničkog“ duha svih fudbalera, uključujući i posljednju veliku pobjedu na domaćem terenu, protiv Švajcarske sada već davnog 8. oktobra 2010. godine.

Dakle, ključ je u igri prema nazad, sa ili bez Vučinića i Jovetića. Je li kasno da Crna Gora konačno nauči ovu lekciju, jer su glavni fudbaleri sve manje standardni u svojim klubovima, mogao bi makar dijelom da odgonetnte večerašnji duel, s tim što rezultat ne mora da bude presudan...

„Ako nismo pravi i ako nismo kompletni, moramo se plašiti svih rivala. Povrede su ponovo tu, nikako da nas zaobiđu, nema nekoliko važnih fudbalera, a Savić i Baša su i dalje roviti. Nadam se da će moći da igraju. Samo da se povrede smanje na minimum, jer kada smo kompletni imamo ekipu za dobre rezultate“, ponovio je Brnović.

Izbjeći fizičko nadmetanje

Komentarišući taktičke detalje prvog test-meča u 2014. godini, crnogorski selektor je istakao da je od presudnog značaja da njegovi fudbaleri ne uđu u fizičko nadmetanje sa fizički bersprekornim protivnikom.

„Mnogo ih respektujemo, imaju dobre igrače, fizički su mnogo jaki. Dosta toga će, međutim, zavisiti i od nas. Ukoliko budemo izašli na teren i postavili se kako treba, nema potrebe da se plašimo nikoga, pa ni Gane.

Brnovićeva najavljena postava ide u prilog jačanju čvrstine crnogorskog tima – samo jedan klasični napadač (Damjanović) i zgusnuti srednji red, sa Kasalicom po desnoj i Vladom Božovićem po lijevoj strani, uz tri fudbalera koja će „izvoditi radove“ na sredini.

„Još sam u dilemi ko da počne na sredini sa Drinčićem i Boškovićem“, kaže Brnović.

Najbliži toj poziciji ipak je Elsad Zverotić, iako odavno nije odigrao za utakmicu za Fulam.

U odbrani, Savić će igrati desnog beka, Volkov lijevog, dok će se u paru centralnih bekova uz Marka Bašu premijerno od starta predstaviti Žarko Tomašević, defanzivac belgijskog Kortrijka.

Dilema je i na golu – Božović ili Poleksić.

Utakmica na stadionu pod Goricom počeće u 18 sati.

Crna Gora - Gana

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet: 10.000. Sudija: Vlado Glođević (Srbija). Početak u 18 časova (TV prenos).

Crna Gora: M.Božović - Savić, Baša, Tomašević, Volkov - Drinčić, Zverotić, Bošković, V. Božović, Kasalica - Damjanović.

Gana: Adam - Opare, Mensa, Boj, Asamoa - Muntari, Esjen, Boateng, Vari - Andre Aju, Asamoa Đan.

Galerija

Bonus video: