Van Gal za "Vijesti": Stvarajte dobre fudbalere, to je jedini put

"Željko Petrović je moj dobar prijatelj. On je fudbalski fanatik, mlad je i može da bude odličan trener", rekao je Van Gal
5 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 11:09h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Nica - Evropska trenerska i fudbalska elita okupila se u nedjelju u Nici. Na jednom mjestu svi evropski selektori, golmani koji su pisali istoriju fudbala, legende među legendama predvođene najvećom od svih, predsjednikom Uefe Mišelom Platinijem...

Ipak, sputani protokolima i činjenicom da je Uefa žrijeb za EURO 2016 stavila u prvi plan, želeći da događaj koji organizuje bude u centru medijske pažnje, sa selektorima je bilo teško razgovarati mimo zvaničnog dijela ceremonije. Osim ako ne dođe do kombinacije slučajnog susreta, te dobre volje sagovornika.

Upravo to se dogodilo sa selektorom jedne od najboljih evropskih reprezentacija, predstavnikom jedne od najpoznatijih trenerskih škola. Luis van Gal, trenerska avangarda, evropski prvak sa Ajaksom 1995, bivši trener Barselone i Bajerna, sada selektor Holandije, pristao je da u Nici odgovori na nekoliko pitanja „Vijesti“.

Gospodine Van Gal, ko je favorit Svjetskog prvenstva?

"S obzirom na istoriju i neke druge okolnosti, mislim da su Brazil i Argentina veliki favoriti za titulu. Posebno domaćin, koji će pored kvaliteta imati i nacionalnu euforiju, cijelu zemlju iza sebe, a mislim da Brazilci nisu takvi da ih sveže taj pritisak. Naprotiv, to im može biti dodatni motiv da odigraju dobro", rekao je popularni Poručnik.

Koje selekcije iz Evrope mogu da im pomrse račune?

"Pored moje selekcije, izdvajam Njemačku, koja ima mnogo fudbalera razornih mogućnosti, posebno igrače Bajerna".

Vaša grupa na Mundijalu jedna je od najtežih...

"Da, mnogo teška grupa. Španija je aktuelni šampion, Čile spada u južnoameričke selekcije koje igraju dobro na svom kontinentu, sa odličnim igračima Vidalom i Sančesom, a Holandija nikada nije pobijedila Australiju u istoriji".

Završavate sa Holandijom nakon Mundijala, kakvi su planovi za budućnost, pominju se Totenhem, Mančester junajted, Fejnord...

"Ja sam selektor Holandije, posvećen sam samo tome, evo i tu sam na žrijebu za Evropsko prvenstvo na kojem neću biti selektor. U svakom slučaju, vidjećemo šta će da se dogodi. Ako ne bude ponude koja me privlači, možda ću se i povući".

Crna Gora?

"Željko Petrović je moj dobar prijatelj. Bio sam na njegovoj oproštajnoj utakmici, kasnije je gradio trenersku karijeru u Holandiji, prošao je našu školu. Željko je fudbalski fanatik, mlad je i može da bude odličan trener".

Holandija je, na neki način, fudbalski fenomen - mala zemlja, mnogo vrhunskih fudbalera. Crna Gora je mnogo manja, ne možemo da budemo šampioni, ali šta da radimo da bismo bili bolji?

"Samo mladi igrači, samo rad sa mladima... Ko ne može da kupuje, mora da proizvodi. Stvarajte prave fudbalere, to je jedini put", zaključio je Van Gal i nastavio prekinutu šetnju Azurnom obalom.

Bonus video: