"Milioneri" sve karte bacili na Evropu

Rusi posljednju takmičarsku utakmicu odigrali početkom decembra, ali Jirgen Klop nema dilemu da njegov tim čeka težak posao
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 09:28h

Ruska zima ne prija nikom u ovom dijelu sezone, ali Borusija mora da prevaziđe sve spoljašnje probleme ako želi da i ove sezone uđe u krug favorita za plasman u finale Lige šampiona.

Rival "milionerima" u osmini finala je Zenit, klub koji ne spada u red velikana evropskog fudbala, ali koji sa igračima poput Hulka, Aksela Vicela, Andreja Aršavina, super pojačanja iz Rubina Salomona Rondona i ostalih može da u svakom trenutku bude nagazna mina u elitnom takmičenju.

Dva tima su grupnoj fazi ostavila različit utisak - Rusi su sa samo jednom pobjedom (u borbi sa Atletikom, Portom i Austrijom) izborili plasman među 16 najboljih, dok je sastav Jirgena Klopa u posljednjem kolu u Marseju obezbijedio vizu, i to 4. trijumfom u ukupno šest kola gdje su mu rivali još bili Arsenal i Napoli.

Klop zna s kim ima posla

Dakle, na prvi pogled, njemački predstavnik ima i kvalitet i snagu da preskoči prepreku zvanu Zenit, bez obzira na to što mu ne nedostaje ni problema, prije svega s povredama, a onda i sa formom u Bundes ligi.

"Liga šampiona je za nas posebna, uvijek smo znali da reagujemo nakon poraza u prvenstvu. Ovo je drugačije takmičenje od Bundes lige, posebno nas inspiriše i potreban nam je dobar rezultat u prvoj utakmici kako bi mirno dočekali revanš", rekao je vezista kluba iz Dotmunda Nuri Šahin.

Klop se nadovezao na riječi nekadašnjeg fudbalera Real Madrida.

"Ovo gostovanje nije kao da idemo na piknik. Zenit ima ozbiljne igrače, kvalitetan je rival i ne smijemo da mu dozvolimo dominaciju", kazao je Klop.

Problemi s povredama koje ima Borusija su odavno ispričana priča - van stroja su Mats Humels, Ilkaj Gindogan, Neven Subotić, Jakub Blaščikovski, kao i Sven Bender koji se povrijedio za vikend.

Italijan sprema zamku

Zenit je spreman za bitku sa Borusijom, iako će mu sigurno otežavajuća okolnost biti to što je posljednji takmičarski meč odigrao sredinom decembra prošle godine (u Ligi šampiona protiv Austrije).

"Znamo da imamo potencijal da igramo na vrhunskom nivou. Ovo je Liga šampiona, svi protivnici su jaki, a Borusija je svakako jedan od najjačih. Živimo za uspjeh u ovom takmičenju koje može da obilježi karijeru pojedinaca. Vidim da nas mnogi osporavaju poslije učešća u grupi, ali realnost je da smo zaslužili da osvojimo mnogo više bodova nego što jesmo. Sada je vrijeme da to i dokažemo", poručio je Lućano Spaleti.

A Anatolij Timoščuk ističe da Borusija više nije tako snažna...

"To nije ista ekipa koja je prošle sezone igrala u finalu. Tada je bila mnogo jača", rekao je Timoščuk, koji bi danas trebalo da odigra 50. meč u Ligi šampiona u karijeri.

"Đavoli" bez Mate traže spas

Mančester junajted je ispao iz igre za sve trofeje, jedino je „i dalje živ” u Ligi šampiona, gdje su realno šanse i najmanje.

Ali, realnost je takođe i to da su "đavoli" u kakvom god stanju bili favoriti protiv Olimpijakosa.

"Zaista se nadam da možemo da uradimo nešto specijalno u Ligi šampiona. Meč sa Kristal Palasom je bio dobar znak, vjerujem da ćemo i u Pireju pokazati da podižemo formu i da niko ne smije da nas otpisuje", rekao je kapiten Junajteda Nemanja Vidić.

Engleski šampion će u Ligi šampiona igrati bez najskupljeg pojačanja u istoriji kluba Huana Mate, koji je u ovom takmičenju već igrao za Čelzi u prvom dijelu sezone.

"Igramo protiv najbolje ekipe u Grčkoj. Uz to, Olimpijakos ima veliki broj domaćih igrača koji će igrati na Mundijalu, to dovoljno govori o potencijalu protivnika", dodao je Dejvid Mojes.

Vezista Olimpijakosa Joanis Manijatis je jasno dao do znanja šta za njegov tim znači ovaj dvomeč sa Junajtedom.

"Veliki trenuci su pred nama, ova utakmica je poput finala", rekao je Manijatis.

Galerija

Bonus video: