Brnović traži jednog ubicu i dva nama slična

Crnogorski selektor želi jednu top reprezentaciju iz prvog šešira. Belgija i Srbija prve u redu za izbjegavanje iz drugog i trećeg šešira
14 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2014. 00:28h

Od specialnog izvještača "Vijesti"

Nica - Jedna supersila koja će dobiti sve timove u grupi i “osloboditi” borbu za drugu ili treću poziciju, te dvije reprezentacije sa kojima bi Crna Gora mogla ravnopravno da se bori i nosi - želje su crnogorskog selektora Branka Brnovića uoči današnjeg žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016, tačno u podne u Akropolis forumu u Nici.

"Može i Španija, zašto da ne, ili Njemačka, to su selekcija koje ne rasipaju bodove, omogućavaju drugim ekipama, da tako kažem, ravnopravan tretman u borbi za drugu poziciju", rekao je Brnović.

Zašto je ovo najvažniji žrijeb?

Padom u četvrti šešir zbog teškog poraza od Moldavije na kraju prošlih kvalifikacija, Crna Gora je sama sebi dovoljno zagorčala život i prije današnjeg izvlačenja kuglica. U kojoj tačno mjeri - znaće se danas oko 13 časova.

Četvrti put otkada se takmiči kao samostalna država, Crna Gora će se naći u bubnju kvalifikacija, ali teško da je ijedan od prethodna tri žrijeba imao toliki značaj kao današnji na Azurnoj obali.

Jedna generacija fudbalera koja je nosila “sokole” u minulim ciklusima polako prolazi, za mnoge fudbalere poput Mirka Vučinića, Marka Baše ili Dejana Damjanovića , EP u Francuskoj će biti posljednja šansa da zaigraju na velikom takmičenju.

S druge strane, predsjednik Uefe Mišel Platini se proširivanjem formata takmičenja sa 16 na 24 reprezentacije pobrinuo da olakša tu „posljednju šansu” igračima koji su već zašli u četvrtu deceniju, kao i reprezentacijama rejtinga Crne Gore. Onima koje su u prethodnim ciklusima uvijek bile „tu negdje”, ali nikad na najvećoj pozornici...

Sve su to razlozi zbog kojih Brnović priziva sreću - više nego ikada ranije.

"Ovo je stvarno posljednja šansa za mnoge fudbalere koje polako stižu godine, a koji su i dalje među nosiocima naše igre. Zato se nadam da ćemo imati malo sreće, makar onoliko koliko nismo imali u prošlim kvalifikacijama, kada smo bili u najtežoj grupi", kaže Brnović.

U kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu, Crna Gora je igrala sa Engleskom, Ukrajinom, Poljskom, Moldavijom i San Marinom.

Bosanski „lonac”

Istu takvu, preslikanu grupu Crna Gora bi mogla da dobije na današnjem žrijebu (samo ne Moldavija, rekli bi cinici), što je jedna od mogućih varijanti, uz onu sa državama iz ex-Yu i mnoge, mnoge druge.

Umjesto toga, Brnović bira sudbinu koju su doživjeli Bosanci - nakon dva uzastopna ispadanja od Portugala u baražu, momci Safeta Sušića su u prošlom ciklusu za protivnike dobili Grčku, Slovačku, Litvaniju, Letoniju... Rezultat je bio - šetnja do Mundijala u Brazilu.

"Volio bih da dobijemo sličnu grupu koji su prošli put dobili Bosanci. Želimo protivnike našeg ranga sa kojima možemo da se nosimo, ali ako već mora, neka bude i neka top reprezentacija iz prvog šešira, čiji će dolazak u Podgoricu biti praznik fudbala", kaže Brnović.

Crnogorski selektor nema konkretne želje koga bi volio za protivnika. Zato ima - koga ne bi volio.

"Iz drugog šešira ne bih volio Belgiju, koja je vrlo jaka i nadolazeća reprezentacija. Iz trećeg, ne bih volio Srbiju. Razloga je više, a najveći kvalitet koji posjeduje. Ne kažem da ne bi mogli da se nosimo sa Srbijom, ali ima i lakših protivnika", oprezan je Brnović.

Crna Gora je u četvrtom, ali nije spokojna ni kada su u pitanju peti, pa čak ni šesti šešir. Oba u sebi kriju neugodne reprezentacije (Albanija nas je već dobila dva puta) i dugačka i naporna putovanja.

Žrijeb u Akropolis forumu u centru Nice, uz prisustvo selektora svih reprezentacija i predsjednika svih Saveza, premijerno i uz izvještače novine i televizije „Vijesti” (ne može FSCG da zabrani baš sva putovanja) održaće se danas u 12 časova.

Uz selektora Brnovića, FSCG predstavljaju predsjednik Dejan Savićević, generalni sekretar Momir Đurđevac i šef međunarodnog odjeljenja Milovan Đukanović.

Ex-Jugoslavija: Prava pometnja koju niko ne želi

Mogućnost da se u jednoj grupi sastane pet reprezentacija iz bivše Jugoslavije (zamislite - BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Makedonija) izaziva pravu pometnju i prije samog žrijeba.

Većina selektora, od kojih su mnogi nekadašnji klupski drugovi, unaprijed bježe od te solucije kao đavo od krsta.

"Ne bih htio grupu s reprezentacijama iz bivše Juge - izjavio je selektor Bosne i Hercegovine Safet Sušić, čija je selekcija premijerno među nosiocima, čak tri ranga iznad Crne Gore".

"To je velika čast, ali nije slučajnost. Iza sebe imamo rezultate".

Ex-yu grupu, ili makar njen gornji dio, ne želi ni Branko Brnović.

"Ne bih volio Srbiju, ni Hrvatsku", jasan je Brnović.

Moguća je i “regionalna liga” bez Crne Gore. Na primjer: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija i Makedonija.

Uefa će sama odrediti raspored i termine utakmica

Uz “nedjelju fudbala”, koja podrazumijeva da se kvalifikacione utakmice igraju tokom šest dana u sedmici (od četvrtka do utorka) i to fiksnoj satnici od 18 i 20.45 časova, novina je i što se nacionalni Savezi više neće sami više dogovarati o rasporedu i terminima.

A to je obično bio najduži i najteži dio dana, često je i posredovala Uefa.

Ovoga puta će Uefa posredovati odmah, parovi i termini biće određeni automatski, a nacionalni selektori dobiće raspored već danas u 16 časova.

Crna Gora, dakle, neće birati sa kim će početi i završiti kvalifikacije, kao ni ostale reprezentacije.

Kvalifikacije počinju 7. septembra ove godine a većina reprezentacija će već do kraja 2014. odigrati četiri utakmice (jednu u septembru, dvije u oktobru i jednu u novembru).

Sparing sa Francuskom, što da ne?

Sama procedura žrijeba trajaće između 20 i 25 minuta, a televizijski program dvostruko više.

U bubnju će se naći 53 selekcije podijeljene u pet šešira sa po devet i jednim sa osam reprezentacija. Gibraltar će debitovati u takmičenjima pod okriljem Uefe i naći će se u posljednjem šeširu.

Prilikom žrijeba, Uefa će napraviti određene političke, ali i televizijske ustupke. Španija i Gibraltar neće moći da se takmiče u istoj grupi, kao ni Jermenija i Azerbejdžan. Takođe, Španija, Njemačka, Holandija, Italija i Engleska biće smještene u grupe od po šest timova zbog centralizacije televizijskih prava.

Biće žrijebano osam grupa po šest i jedna (posljednja) od pet selekcija. Novina je što će grupi od pet reprezentacija biti priključena Francuska, domaćin Eura, koja će sa rivalima igrati prijateljske utakmice. Ako Crna Gora dopadne u posljednju grupu sa pet timova, to znači da će odigrati dva takmičarska meča sa nekim od nosilaca (to mogu da budu Portugal, Grčka, Rusija i BiH) i još dva prijateljska sa Francuskom!

Prvo će se žrijebati selekcije iz prvog šešira i tako redom sve do šestog.

Na završni turnir plasiraće se prvoplasirane, drugoplasirane i najbolja trećeplasirana reprezentacija, dok će ostalih osam trećeplasiranih selekcija igrati u baražu. Evropsko prvenstvo u Francuskoj (10. jun - 10. jul 2016. godine) biće prvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije.

Gulit i Lizarazu izvlače kuglice

Sreću Crnoj Gori na današnjem žrijebu u Nici mogli bi da donesu legendarni holandski fudbaler Rud Gulit i nekadašnji bek Francuske Biksent Lizarazu, koji će izvlačiti kuglice. Žrijeb će po običaju voditi generalni sekretar Uefe Đani Infantino.

Osim Gulita i Lizarazua, na pozornici će biti i 13 golmana koji su obilježili istoriju Evropskih prvenstava. Među njima Italijan Dino Zof, Čeh Ivo Viktor, Holanđanin Hans van Brukelen, Danac Peter Šmajhel, Francuz Fabijen Bartez, Rus Rinat Dasaev, Njemac Andreas Kepke, Portugalac Vitor Baija...

Brojke

53 reprezentacije učestvovaće u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Među njima jedan debitant (Gibraltar), jedna selekcija koja učestvtuje drugi put u kvalifikacijama za Euro (Crna Gora), te jedna koja učestvuje treći put.

26 reprezentacija koje će se danas naći u bubnju nikada nisu učestvovale na Evropskom prvenstvu. Među njima je i Crna Gora, koja je igrala samo jedne kvalifikacije. Selekcije Ukrajine i Austrije nikada nisu uspjele da izbore plasman za završnicu, ali su po jednom učestvovale na Evropskom prvenstvu kao domaćini

Galerija

Bonus video: