Platini i Vokri sastali se u Tirani?

Vokri je navodno zatražio od čelnika UEFA formalni dijalog o mogućnosti da se kosovskoj reprezentaciji odobri igranje zvaničnih utakmica.
1 komentar(a)
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Mišel Platini, Foto: REUTERS
Ažurirano: 21.02.2014. 09:18h

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini i predsjednik Kosovskog fudbalskog saveza Fadilj Vokri sastali su se u glavnom gradu Albanije, Tirani, ekskluzivno otkriva portal insideworldfootball.com.

Pozivajući se na albanske izvore, portal navodi da su Platini i generalni sekretar UEFA Đani Infantino vodili povjerljiv razgovor sa Vokrijem u sjedištu Fudbalskog saveza Albanije, a da je glavna tema bila budućnost kosovskog fudbala.

Vokri je navodno zatražio od čelnika UEFA formalni dijalog o mogućnosti da se kosovskoj reprezentaciji odobri igranje zvaničnih utakmica.

UEFA je do sada imala čvrst stav po tom pitanju, ali je njena pozicilja poljuljana nakon što je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila u januaru da kosovska reprezentacija igra prijateljske mečeve, bez isticanja zastave i intoniranja himne, prenosi portal.

Kosovska fudbalska selekcija odigraće prijateljsku utaknicu 5. marta protiv reprezentacije Haitija u Kosovskoj Mitrovici i to će biti prva utakmica poslije odobrenja Odbora za hitna pitanja FIFA.

Odluka FIFA je privremena, a konačna odluka trebalo bi da bude donijeta sredinom marta na sjednici Izvršnog komiteta svjetske "kuće fudbala".

Izvršni komitet FIFA prošle godine dozvolio je prijateljske utakmice kosovskim klubovima i mlađim selekcijama protiv ekipa iz zemalja koje su ga priznale, ali bez korišćenja nacionalnih simbola.

Na sastanku u Cirihu sredinom januara sa predsednikom FIFA Sepom Blaterom predsednici Fudbalskog saveza Srbije i kosovskog saveza, Tomislav Karadžić i Fadilj Vokri, dogovorili su se da kosovske reprezentacije ili klubovi do daljeg ne mogu da igraju utakmice protiv ekipa iz zemalja bivše Jugoslavije.

Bonus video: