Strah od Španije, Belgije i Srbije

Njemačka, Holandija ili Španija iz prvog, Belgija iz drugog, Srbija iz trećeg, Albanija ili Makedonija iz petog i Kazahstan iz šestog šešira - najteži su mogući rivali Crne Gore
47 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 08:54h

Crna Gora će u nedjelju u Nici dobiti protivnike u kvalifikacijama za Euro 2016. Izvjesno je da „sokole” očekuje težak žrijeb zbog neočekivanog pada u 4. šešir. Postoje, ipak, i najteži od najtežih. Ko su selekcije koje bi valjalo izbjeći u grupi?

Prvi šešir: Španija, Njemačka, Holandija

Koliko god bile atraktivne, koliko god njihov dolazak u Podgoricu bio fudbalski praznik za sva vremena, ovo su reprezentacije koje ne praštaju rivalima u kvalifikacijama.

Posebno se to odnosi na Njemce i Holanđane, koji su posljednjih godina popravljali gol-razliku u kvalifikacijama, bez obzira igrali kod kuće ili na gostujućem terenu.

Šta tek reći o Španiji, aktuelnom svjetskom i dvostrukom evropskom šampionu.

Nije pretjerivanje, Crna Gora bi protiv ovih timova imala mnogo manju šansu nego protiv Engleske u prethodna dva ciklusa.

Drugi šešir: Belgija

Jedna od najpotentnijih reprezentacija u Evropi, koja je igrom slučaja svrstana u drugi šešir.

Da su se računale samo kvalifikacije za Mundijal u Brazilu, u kojima su se “crveni đavoli” poigrali sa Srbijom i Hrvatskom, ekipa Marka Vilmotsa bila bi sigurno među nosiocima. Iako je Crna Gora prije godinu i po remizirala u Briselu u prijateljskom meču 2:2, valjalo bi izbjeći novi susret sa najtalentovanijom belgijskom generacijom fudbalera u posljednjih 20 godina.

Treći šešir: Srbija

Srbija je belgijska verzija iz trećeg šešira. Reprezentacija supertalentovanih i superkvalitetnih igrača, koji nose dresove najjačih evropskih klubova (dovoljno je vidjeti samo odbranu).

Zbog raznoraznih problema u Savezu (obično su to bile egzibicije sa selektorima) “orlovi” u minula dva ciklusa nisu došli do punog izražaja, ali kvalifikacije za EP u Francuskoj mogle bi da proteknu u njihov znaku.

Drugo problem je političke prirode - neće biti baš najjednostavnije organizovati meč dvije zemlje koje su do prije sedam i po godina živjele zajedno, a nakon toga se ukršatale u svim sportovima, osim u najpopularnijem.

Peti šešir: Albanija i Makedonija

Mnogo je primamljivijih reprezentacija (i destinacija) iz petog šešira, od susreta sa komšijama: Albanijom i Makedonijom.

Iako se radi o selekcijama koje su daleko od vrha evropskog fudbala, u sudarima sa Albancima i Makedoncima “sokoli” ne bi bili izraziti favoriti, ma koliko to čudno zvučalo.

Pokazali su to i prijateljski mečevi sa ova dva tima. Crna Gora je, naime, izgubila od Albanije i u Podgorici i u Skadru (1:0 i 3:2), kada se vidjelo da ratnički duh selekcije koju sada vodi Italijan Đani de Bjazi, nikako ne odgovara našim fudbalerima.

Slično je sa Makedoncima, koji su nas na debiju Zlatka Kranjčara 2010. godine lako pobijedili u Skoplju (2:1), revanširavši se za istovjetan poraz u Podgorici dvije godine ranije.

Šesti šešir: Kazahstan

Najnepoželjniji mogući protivnik iz posljednjeg šešira.

Put u nekadašnju sovjetsku zemlju koja geografski pripada Aziji iziskivao bi let od najmanje pet sati, vremensku aklimatizaciju zbog promjene nekoliko časovnih zona, te rivala koji i nije toliko bezazlen kako pokazuje raspored šešira.

Kazahstanci su, naime, ne tako davno (2007. godine) koštali Srbiju plasmana na Evropsko prvenstvo, iako je Crna Gora lagano slavila sa 3:0 u jedinom do sada igranom prijateljskom meču. Bilo je to pod Goricom maja 2008. godine…

Bonus video: