Čeh brani mozgom, Eto me hvatao na foru

“Murinjo je na treninzima stajao sa strane i gledao, sve su radili pomoćnici. Glas sam mu čuo tek na trećem treningu", kaže Petković za "Vijesti"
3 komentar(a)
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Danijel Petković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.02.2014. 11:54h

Kada fudbaler iz Druge crnogorske lige dobije priliku da sedam dana trenira sa Čelzijem, prima instrukcije od Žozea Murinja, dijeli svlačionicu sa Terijem, Etoom, Azarom i ostalim zvijezdama, razlika je neuporediva, astronomska...

Kada je u pitanju Danijel Petković, golman Bokelja, prelaz i nije baš tako veliki. Jer, čuvar mlade reprezentacije Crne Gore prije dvije sezone je boravio u Lesteru, gdje ga je samo radna dozvola odvojila od angažmana, u reprezentaciji je već imao priliku da brani (i zablista) protiv Njemačke, Rumunije, Irske... Riječju, odavno je prevazišao nivo kojim je okružen.

Sedmodnevna proba

Ipak, boravak u Čelziju, klubu top nivoa, za Petkovića je bilo nezaboravno iskustvo.

"Trener golmana Čelzija Kristof Lolišon me odavno prati, bio je na nekoliko utakmica mlade reprezentacije. Želio je da me vidi lično i na njegov poziv sam sedam dana trenirao sa Čelzijem", priča 20-godišnji golman.

Najveći dio treninga golmani rade odvojeno od ekipe. Tih sedam dana u grupi su bili Petr Čeh, Mark Švarcer, treći golman Džamal Blekmen i - Danijel Petković.

"Lolišon me je upoznao sa fudbalerima, a onda predstavio Murinju i stručnom štabu. Murinjo je, naravno, znao da dolazim, rukovali smo se, poželio mi je sreću".

Petković je oduševljen kako su ga tretirali fudbaleri Ćelzija, od kojih su neki među najvećim svjetskim zvijezdama.

"Niko me nije pogledao poprijeko ili potcjenjivački, naprotiv, svi su se trudili da se osjećam što ugodnije. To je očigledno dio profesionalizma koji vrhunski fudbaleri imaju u sebi", priča Petković.

Treninzi su bili posebna priča...

"Murinjo je uglavnom stajao sa strane, u jakni, sa kapom i šalom Čelzija, a sve poslove na terenu obavljali su njegovi pomoćnici, počevši od zagrijavanja, pa do raznih igrica sa loptom... Nevjerovatno, ali sam Murinjov glas na treningu čuo tek treći dan, kada je prekinuo vježbu i dao neku instrukciju. Uglavnom, i na treninzima je sve proračunato, u pola metra se zna gdje lopta i kada treba da ide".

Petković ističe da mu je trebalo vremena da se “navikne” na šuteve Azara, Širlea, Toresa, Etoa...

"Bilo mi je malo čudno u početku, jer je zaista razlika velika u odnosu na ono na što sam do sada navikao. Ipak, prvi, drugi, pa treći dan, vremenom mi je bilo sve lakše i lakše, samopouzdanje mi je raslo", kaže golman Bokelja.

Bilo je i dogodovština...

"Na jednom treningu igrači su bili podijeljeni u dva tima, a ja sam sa loptom na golu čekao instrukciju, da mi kažu koji je moj tim. Eto je zavikao da mu dodam loptu, pokušao je da me uhvati “na foru”... Malo sam sačekao i ukapirao da on nije u mom timu, pa sam dodao Davidu Luizu. Eto me je pogledao i nasmijao se... I taj detalj je ustvari najveći dokaz koliko se sve radi brzo, ne čeka se ni tren".

Sve mu je bilo novo

Golmanski treninzi u Ćelziju za Petkovića su bili nešto sa čim se prvi put sreo.

"Svaki dan sam se upoznavao sa novim i meni nepoznatim vježbama. Bio sam i pomalo zatečen, koliko je sve to daleko ispred nas".

Kaže da su mu najteže pale fizičke vježbe.

"Oni nakače na sebe 10 ili 15 kila tegova, i sa tim trče, skaču..."

Petr Čeh, prvi golman Čelzija, posebno je oduševio Petkovića.

"Da se radi o jednom od najboljih golmana na svijetu, to sam znao i prije nego što sam došao. Ali, da će mi svaki dan davati savjete kako da reagujem, kako da se postavim, to nisam očekivao. Čeh je pravi primjer profesionalca, što mu je usađeno od malih nogu. U pitanju je golman koji brani mozgom, uz sve ostalo što ga čini vrhunskim", istakao je Petković.

Na stalnom radaru Lolišona

Danijel Petković je odavno na radaru Kristofa Lolišona, trenera golmana Čelzija, Francuza koji je na “Stemford bridž” stigao 2007. godine iz Rena.

Njegov najbolji “proizvod” upravo je Petr Čeh, kojeg je 2002. godine doveo iz Sparte Prag u Ren, a onda ga spremio u Čelzi...

Na preporuku Lolišona u Čelzi je došao i Tibo Kurtoa, koji je pozajmljen Atletiku.

"Lolišon me prati i kada nisam u Londonu, često razmijenimo mejlove. Moguće da ću u maju opet trenirati desetak dana sa Čelzijem", kaže Petković.

Hrvatski golman Matej Delač bio je na tri slične probe prije nego što je 2010. potpisao za Čelzi.

Možda i Petković krene njegovim stopama...

Bonus video: