Premijer liga: Trka od koje zastaje dah

Na pitanja koja lebde Premijer ligom pokušali su da odgovore sagovornici “Vijesti”, treneri Miodrag Radulović i Saša Petrović
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2014. 15:04h

“Mi ne možemo da osvojimo titulu, jedino Siti može da je izgubi”, opservirao je Žoze Murinjo.

Dok engleski bukmejkeri i dalje guraju Mančester siti ispred Čelzija kada su u pitanju šanse za budućeg prvaka Premijer lige, napadač “građana” Alvaro Negredo upozorava:

“Svi zaboravljaju Arsenal, koji je prvi na tabeli. Po meni, Arsenal je glavni favorit za titulu”.

Nikad neizvjesnije

Da li je Arsen Venger u stanju da prekine desetogodišnju “kletvu” nestašice trofeja na novom stadionu, može li Sitijeva napadačka superiornost da se prenese na krajnju tabelu, je li Murinjo toliki majstor da već u prvoj sezoni po povratku u Englesku nadvlada i jedne i druge...

Na pitanja koja lebde Premijer ligom pokušali su da odgovore sagovornici “Vijesti”, treneri Miodrag Radulović i Saša Petrović.

"Definitivno će se voditi trka utroje, jer ne vjerujem da neko četvrti može da se uključi. Iako ima paklen napad, mislim da Liverpul nema odbranu dostojnu šampiona Premijer lige", kaže Radulović i kreće od lidera - Arsenala.

"Venger je ljetos sve iznenadio kada je doveo Ozila, jer ga svi poznajemo kao trenera koji stvara, a ne kupuje igrače. Shvatio je da ne može samo tako, izvršio je veliku kupovinu i pogodio u centar - Ozil je pokrenuo Arsenal, koji igra odličan fudbal".

Nakon 24 odigrana kola, 14 prije kraja šampionata, “tobdžije” su prve sa 55 bodova, dva više od Sitija i Čelzija. No, može li da ostane tako?

"Arsenal je kompaktan tim, jak na svim linijama, ali mislim da im za ekipu koja pretenduje da bude najbolja u Premijer ligi, fali jedan klasan napadač. Mirko Vučinić bi došao Vengeru kao “kec na desetku” i žao mi je što ga nije uzeo", smatra Radulović.

Saša Petrović je uvjeren da će se voditi mrtva trka - ali između dva tima.

"Nikad nije bilo interesantnije, a prednost dajem Sitiju i Čelziju. Iako je trenutno prvi, nisam siguran da Arsenal može da nastavi do kraja".

Murinjovi derbiji

Po Petroviću, prednost Sitija je kvalitetan tim, a Čelzija - trener.

"Murinjo zna da igra derbije, pokazao je to time što je dva puta bio bolji od Sitija, dobio je kući i Liverpul i Mančester junajted, u gostima još nije izgubio veliku utakmicu. U posljednjem derbiju taktički je nadmudrio Pelegrinija, koji je po meni pogriješio što je stavio starije i istrošene igrače u vezni red, te spojio dva napadača (Džeko i Negredo) koji su sličnih karakteristika i nisu baš idealni kada igraju zajedno. Murinjo, koji je već napravio kompatibilan tim, iskoristio je te greške", kaže Petrović.

Radulović se slaže:

"Murinjo nije samo pokazao da je sjajan taktičar. Napravio je izvrstan “tim bilding”, oko njega su pravi agenti, skauti. Dovođenje Etoa, pa Matića, su pravi pokazatelji za to".

Sve to, međutim, ne mora da znači da će Čelzi biti prvi.

"Siti će biti mnogo opasan kada mu se vrate povrijeđeni igrači, kao što su Aguero, Nasri i Fernandinjo, kad Jovetić još uđe u formu", kaže Saša Petrović.

Po Raduloviću, mnoge odgovore će dati mečevi osmine finala Lige šampiona.

"Onaj ko ispadne iz Lige šampiona, biće u velikoj prednosti, jer će se potpuno skoncentrisati na Premijer ligu. Ko zna, možda će Venger žrtvovati Ligu šampiona, gdje se sastaje sa Bajernom, kako bi se posvetio domaćoj ligi i trofeju koji mu nedostaje od 2004. godine", ističe Radulović.

Jovetić može da bude tas na vagi na kojeg drugi ne računaju

Crnogorski reprezentativac Stevan Jovetić se na velika vrata uključio u trku za titulu u Premijer ligi i može da bude tas na vagi kada su u pitanju šanse Mančester sitija, smatraju Miodrag Radulović i Saša Petrović.

"Jovetić je dugo čekao na šansu i mjesto u timu, ali mu je malo trebalo da pokaže da je vanserijski fudbaler. Prije svega, pokazao je kakav ima karakter, jer nije bilo lako izdržati ono što je on izdržao. Ređale su se povrede, navijači su bili nestrpljivi, engleska štampa mu se rugala. Sada, kada je prošao možda i najteži period u karijeri, pokazaće koliko vrijedi", kaže Radulović i ističe:

"Jovetić može da bude veliki adut Pelegrinija. Utoliko veći što konkurenti još uvijek na njega ne obraćaju toliku pažnju".

Slaže se i Petrović:

"Jovetiću nije dugo trebalo da pokaže kakav kvalitet posjeduje, ta da zaslužuje mjesto u ekipi. Vidi se da je željan igre, sjajno se kreće, traži loptu, povezuje sredinu terena i napad, protivinički igrači treško mogu da ga uhvate. Vjerujem da će upravo on biti taj tas na vagi koji će donijeti titulu Mančester sitiju", ističe Petrović.

Jovetić se nedavno vratio na teren nakon serije povreda.

Galerija

Bonus video: