Faktor Murinjo: Čelzi savladao Siti na "Etihadu"

Jedini gol u Mančesteru dao je Bane Ivanović u prvom poluvremenu, a "građani" nisu mogli da izbjegnu prvi poraz ove sezone na svom stadionu
114 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 03.02.2014. 22:29h

Žoze Murinjo nije "parkirao autobus", kako su engleski mediji najavili pripremu utakmice i defanzivnu taktiku na gostovanju Mančester sitiju, i rezultat je morao da stigne kao nagrada - Čelzi je slavio na "Etihadu" sa 1:0 i to je "građanima" prvi kiks na svom terenu ove sezone (ako se ne računa onaj poraz od Bajerna u Ligi šampiona).

Ali, momenat je bio takav da Siti nije imao veliku šansu, najviše zbog Murinja, koji je valjda najbolje osjetio koliko su "građani" skromni u odbrani, pa nije birao sredstva da je napadne, radio je to sa svih strana...

U prvom i početkom drugog poluvremena su šanse redom promašivali Vilijan, Samuel Eto, Ramireš, Eden Azar...

I, interesantno, junak je postao defanzivac - Bane Ivanović je projektilom lijevom nogom matirao Džoa Harta i obezbijedio veliki trijumf.

"Šta bi nam značilo da smo došli i "parkiraju autobus" srećno pobijedili sa 1:0? Ništa! Jer, ovaj tim raste, važno je da napredujemo iz dana u dan i ova pobjeda je stigla kao plod toga. Naše šanse za titulu? Osvojićemo je ako je Siti izgubi. Tu je i Arsenal, koji radi godinama ono što mi radimo ove - priprema ekipu za velike stvari. Vidjećemo šta će biti", opet je odbio Murinjo da direktno odgovori na pitanje da li ima tim za titulu.

Siti je do sinoć djelovao kao nezaustavljiva mašinerija, gazio je sve rivale kod kuće, a duel sa Čelzijem je pojasnio da sastav Manuela Pelegrinija ima veliki problem kada se susretne s ekipom koja se brani planski (ne sa "parkiranim autobusom") i koja na sredini ima čovjeka spremnog da u svakom smislu može da parira Jaji Tureu.

U pitanju je Nemanja Matić koji je u sudaru na obje polovine terena sa dominantnim asom Sitija jasno stavio do znanja zašto je po mnogima i najbolji zadnji vezni na svijetu.

"Ovo je velika pobjeda protiv velike ekipe. Samo treba da nastavimo da igramo ovako dobro", kazao je Matić.

Akter derbija je bio i Stevan Jovetić, i to veoma aktivan.

Jo-Jo je ušao u igru u 57. minutu umjesto Alvara Negreda (koji je odigrao nasjabiji meč ove sezone) i unio je živost, čak je u 93. minutu sjajnim udarcem sa 20 metara namučio Petra Čeha koji je jedva uhvatio šut crnogorskog napadača.

"U igri jedan na jedan Čelzi je bio perfektan. Siti? Ne znam koliko može sa Matijom Nastasićem i Martinom Demikelisom koji su bili zaista loši", napisao je bivši fudbaler Robi Sevidž za BBC.

Nije ni Siti, koliko god da je bio u podređenom položaju, bio bez šansi, a najbolje dvije je promašio David Silva.

Koliko su Čelzi i Murinjo uradili veliki posao govori i to da je Siti do sinoć posljednji put propustio da kod kuće zatrese mrežu u Premijer ligi u novembru 2010.

Takođe, Sitiju u prilog ne ide ni zdravstveni bilten jer su mu povrijeđeni Samir Nasri, Serhio Aguero i Fernandinjo.

"Ovo je samo jedna utakmica, u igri su još 42 boda. Čelzi je igrao jako dobro, a nama su falili jako bitni igrači. Mnogo stvari je uticalo na rezultat, ali isto tako mislim da nismo zaslužili poraz. Nije se ništa promijenilo u borbi za titulu, mi smo i dalje na dva boda od lidera, a Čelzi nije smio da eventualnim porazom bude na minus šest", kazao je Pelegrini.

Čelzi se ovim trijumfom izjednačio na drugom mjestu sa Sitijem, a iz derbija je profitirao i Arsenal - "tobdžije" su se tako opet izdvojile na vrhu sa dva boda više od dva rivala...

Galerija

Bonus video: