UEFA potvrdila: Crna Gora u četvrtom šeširu!

Silazak za dvije stepenice niže u odnosu na žrijeb kvalifikacija za SP u Brazilu je nešto najgore što je moglo da se dogodi nakon debakla protiv Moldavije pod Goricom
40 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2014. 13:49h

Fudbalska reprezentacija Crne Gore naći će se u četvrtom šeširu žrijeba kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj, kako su "Vijesti" i nagovijestile prije dvije sedmice.

Žrijeb grupa Evropskog prvenstva 2016. godine održaće se 23. februara u "Akropolis" forumu, na Azurnoj obali u Nici.

Uefa je na svom zaničnom sajtu objavila sastave šešira, a slaba je utjeha što je Crna Gora prva reprezentacija u četvrtoj kategoriji.

Silazak za dvije stepenice niže u odnosu na žrijeb kvalifikacija za SP u Brazilu (tada je Crna Gora bila u drugom šeširu) je nešto najgore što je moglo da se dogodi nakon debakla protiv Moldavije pod Goricom i rezultatski očajnog završetka kvalifikacija (14 primljenih golova na posljednja četiri meča).

Kvalifikacije za EP u Francuskoj 2016. igraju se po novom formatu (dvije vodeće selekcije i najbolja trećeplasirana idu u zavšnicu, ostali trećeplasirani igraće baraž) i u njima će Crna Gora tražiti šansu da se prvi put u istoriji plasira na velikom takmičenje.

Iz četvrtog šešira, to će biti definitivno teže nego iz trećeg!

Da je Crna Gora 15. oktobra osvojila makar bod protiv Moldavije, kako smo već pisali, našla bi se u trećoj kategoriji reprezentacija i mogla bi da očekuje lakši žrijeb.

Ovako, Crna Gora je u društvu sa Jermenijom, Škotskom, Finskom, Litvanijom, Moldavijom, Makedonijom, Azerbejdžanom, Gruzijom i Kiprom, sa kojima neće moći da se satane.

Opasnost, međutim, dolazi iz trećeg šešira, u kojem su Srbija, Turska, Rumunija, Poljska, Norveška.... Da ne govorimo o prva dva šešira, u kojima je svrstano svih 11 evorpskih selekcija koje će učestvovati na Mundijalu u Brazilu, ne računajući domaćina Eura Francusku.

Ostaje nada da će se ponoviti kvalifikacije za EP 2012, kada je Crna Gora iz petog šešira uspjela da se domogne drugog mjesta i plasira se u baraž.

Zašto četvrti šešir?

Računica po kojoj je Uefa svrstala reprezentacije u šest kategorija prilično komplikovana, ali u slučaju Crne Gore sve je kristalno jasno - da su izabranici Branka Brnovića tog 15. oktobra osvojili makar bod (dovoljan je bio i remi!?) protiv Moldavije u Podgorici, našli bi se u trećem šeširu!

Debakl od fudbalera čiji su najveći dometi natupi u prosječnim ruskim klubovima nije Crnoj Gori ostavio samo psihološke posljedice (mislilo se tada da je utakmica bez značaja) već i jasne rezultatske.

Uefa je u decembru odlučila da promijeni način bodovanja reprezentacija za određivanje šešira. Tako su se Poljacima dva puta računali rezultati iz kvalifikacija za Mundijal u Brazilu, s obrzirom na to da nisu učestvovali u prethodnim kvalifikacijama (bili su domaćini Eura 2012, zajedno sa Ukrajinom).

Takođe, računali su se rezultati iz ciklusa kvalifikacija za Mundijal u Južnoj Afirici 2010. godine, koji je Crna Gora završila na petom mjestu u grupi.

Kao rezultat svega, Poljska je pretekla Crnu Goru na Uefinoj listi i uhvatila posljednji voz za treći šešir, a Crnu Goru vratila u četvrti.

Da je Uefa bodovala po starom sistemu, Crna Gora bi se našla u trećem šeširu Ili, da nije bilo Modlavije...

Procedura žrijeba

Žrijeb kvalifikacija za EP održaće se 23. februara u Nici u 12 časova.

Sam žrijeba trajaće između 20 i 25 minuta, a televizijski program dvostruko više.

U bubnju će se naći 53 selekcije podijeljene u pet šešira sa po devet i jednim sa osam reprezentacija. Gibraltar će debitovati u takmičenjima pod okriljem Uefe i naći će se u posljednjem šeširu.

Biće žrijebano osam grupa po šest i jedna od pet selekcija. Novina je što će grupi od pet reprezentacija biti priključena Francuska, domaćin Eura, koja će sa rivalima igrati prijateljske utakmice.

Ako Crna Gora dopane u grupu sa pet timova to znači da će odigrati dva takmičarska meča sa nekim od nosilaca (to mogu da budu Portugal, Grčka, Rusija i BiH) i još dva prijateljska sa Francuskom!

Prvo će se žrijebati selekcije iz prvog šešira i tako redom sve do šestog.

Prilikom samog žrijeba, Uefa će napraviti određene političke, ali i televizijske ustupke. Španija i Gibraltar neće moći da se takmiče u istoj grupi, kao ni Jermenija i Azerbejdžan. Takođe, Španija, Njemačka, Holandija, Italija i Engleska biće smještene u grupe od po šest timova zbog centralizacije televizijskih prava.

Na završni turnir plasiraće se prvoplasirane, drugoplasirane i najbolja trećeplasirana reprezentacija, dok će ostalih osam trećeplasiranih selekcija igrati u baražu.

Kvalifikacije počinju 7. septembra 2014. i završavaju se 17. novembra 2015. godine, mečevima baraža.

Evropsko prvenstvo u Francuskoj (10. jun - 10. jul 2016. godine) biće prvo na kojem će učestvovati 24 reprezentacije.

Galerija

Bonus video: