Rosel podnio ostavku zbog sumnjivog transfera Nejmara

Sudija Pablo Ruz rekao je da postoji dovoljno elemenata da se pokrene tužba protiv Rosela, nakon što je samo ovlaš pročešljao Nejmarov ugovor.
1 komentar(a)
Rosel, Foto: Reuters
Rosel, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2014. 19:49h

Fudbalski klub Barselona drma velika afera - predsjednik Sandro Rosel podnio je ostavku zbog osnovanih sumnji da je bilo nepravilosti u ljetošnjem transferu Nejmara iz brazilskog Santosa.

Upravni odbor kluba prihvatio je ostavku Rosela, na "Nou Kampu" je u toku konferencija za novinare.

"Odbacujem sve glasine da je u transferu Nejmara bilo bilo šta sumnjivo. Ipak, povjerenje je jedna od najvažnijih stvari u fudbalu. Ovo je vrlo neugodno vrijeme za mene i moju porodicu, stigle su mi mnoge prijetnje. Zato sam odlučio da dam neopozivu ostavku", izjavio je Rosel.

Sudija Pablo Ruz rekao je da postoji dovoljno elemenata da se pokrene tužba protiv njega, nakon što je samo ovlaš pročešljao Nejmarov ugovor.

Svemu je prethodila prijava "običnog" navijača sa članskom kartom kluba, Đordija Kasasa, koji je došao do saznanja da su troškovi transfera bili mnogo veći od 57 miliona eura, kako je to predstavio Rosel.

Kasasu su se potom priključili drugi navijači koji imaju članske karte kluba, takozvani "sosiosi", a organizovane su i razne peticije da se ovaj slučaj rasvijetli do kraja. Potom je uslijedila i medijska ofanziva, "Marka" i "El Mundo Deportivo" objavili su skoro sve pojedinosti sumnjivog transfera.

Sumnja se, naime, da je dovođenje Nejmara Barsu koštalo nevjerovatnih 200 miliona eura, a na Rosela padaju optužbe za protivpravno prisvajanje novca.

Sada već bivši predsjednik Barse zatim je brže-bolje na svom dvoru okupio potrepdsjednike kluba i članove Borda direktora, na kojem je odlučeno da se povuče kako bi se makar ublažio već izvjesni skandal.

Ukoliko se dokaže da je Barselona prekršila pravila Uefe i Fife prilikom transfera, klub bi mogao da bude izbačen iz Lige šampiona, a prijetilo bi mu i oduzimanje čak 22 boda u Primeri.

Rosel je na čelo kluba došao 2010. godine umjesto Žoana Laporte i imao je mandat do 2016.

Njegovo mjesto, makar privremeno, preuzeće potpredsjednik Žozep Marija Bartomeu.

"Bićemo vrlo striktni u odbrani našeg kluba, kako pred sudom tako i pred sportskim vlastima. Nemamo šta da krijemo, niti bilo čega da se stidimo - naprotiv, ovo su možda i najbolji dani u istoriji našeg kluba. Nastavljamo dalje, sa istim projektom", kazao je Bartomeu.

Prije nekoliko dana Barselona je objavila da će rekonstruisati stadion "Nou Kamp", koji će postati jedna od najmodernijih arena u Evropi.

Bonus video: