Fudbalske zvijezde: Ko bi sve mogao zaigrati za reprezentaciju Kosova

Prva zvijezda tog tima bez dileme bi bio Adnan Januzaj, čiji roditelji su sa Kosova, i koji još uvijek nije odabrao nacionalni tim
173 pregleda 84 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2014. 13:18h

Informacija o tome da će reprezentacija Kosova uskoro igrati prvi prijateljski meč brzo je izazvala reakcije. Širom Evrope brojni igrači porijeklom sa Kosova nose dresove selekcija iz zemalja u kojima trenutno žive i u kojima lagano počinje panika.

Po propisima FIFA, svi oni imaju pravo da se prebace u novu selekciju, kada počne da igra. Prva zvijezda tog tima bez dileme bi bio Adnan Januzaj, čiji roditelji su sa Kosova, i koji još uvijek nije odabrao nacionalni tim, piše Sport.ba a prenosi Radio Sarajevo. 

Ako Adnan Januzaj, koga su mediji za kratko vrijeme pretvorili u superzvijezdu, kreće od nule, mnogi stariji igrači mogli bi momentalno da promijene dres, a ideja kosovske selekcije izazvala je pravu paniku u Švajcarskoj, gdje žive stotine hiljada doseljenika za Kosova.

Reprezentacija alpske konfederacije bi mogla da ostane bez nekoliko veoma bitnih igrača – Valon Behrami, Almen Abdi, Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri su zvijezde tima koji je bio nosilac na žrijebu za Svjetsko prvenstvo, a Mergim Brahimi se prebacio u švajcarsku iz albanske reprezentacije i očekuje se da će vrlo brzo ući u tim.

Meč između Albanije i Švajcarske u kvalifikacijama izgledao je kao lokalni okršaj – ne samo da su gosti došli sa nekoliko momaka rođenih na Kosovu (plus Admir Mehmedi i Blerim Xhemaili, momci rođeni na zapadu Makedonije; Pajtim Kasami je ostao na klupi), nego je i dobar dio domaćeg tima došao sa sjeverne strane Prokletija.

I naš Fatos je došao sa Kosova (Foto: Savo Prelević)

Etrit Berisha (24, Priština, Lacio), Shkelzen Gashi (25, Cirih, Grashoper), Valdet Rama (26, Prizren, Valjdolid), Agon Mehmeti (24, Podujevo, Palermo/Oljanense) igrali su za domaćina u pomenutom meču u Tirani. U posljednje dvije godine crveno-crnu kombinaciju oblačili su Alban Meha (Mitrovica), Ermin Lenjani (Priština), Burim Kukeli (Đakovica), Armend Dalku (Priština), Samir Ujkani (Vučitrn), Agonit Salaj (Đakovica).

Važniji od svih je Lorik Cana, kapiten nacionalnog tima Albanije, momak zbog kojeg su februara 2008. samo navijači marsejskog Olimpika u cijeloj Europi kačili transparent podrške nezavisnosti Kosova, u vrijeme dok je na tribinama stotinak klubova širom Evrope stajalo “Kosovo je Srbija”. Zvijezda Lazija ima 30 godina i rođen je u Prištini, gdje mu je otac Agim osamdesetih bio jedan od ključnih igrača sjajne ekipe Prištine, u kojoj su igrali i predsjednik FSK Fadilj Vokri, Vladislav Đukić, Zoran Batrović, Isa Sadriju, Kujtim Shala…

Daleko nije otišao ni Fatos Bećiraj, koji je tokom uspješnog boravka u Budućnosti postao reprezentativac Crne Gore. Finska bi takođe bila žestoko pogođena – vezista Kjeva iz Verone Perparim Hetemaj odrastao je u Srbici, a lijevo krilo HJK Helsinkija Erfan Zeneli je, kao i slavna braća Kući, rođen je u Vučitrnu.

Galerija

Bonus video: