Junajted je bio najsrećniji, a Liverpul najmalerozniji tim prošle sezone

Studija ESPN-a, Intela i Univerziteta Bat pokazala kako bi izgledala tabela Premijer lige da su sudije bile perfektne
1 komentar(a)
Mančester junajted, Foto: Beta/AP
Mančester junajted, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.08.2018. 13:39h

Mančester junajted je zaslužio epitet najsrećnijeg tima u engleskoj Premijer ligi prošle sezone, a Liverpul najnesrećnijeg, pokazalo je istraživanje.

“Redsi” su izgubili čak 12 bodova na račun nepriznatih, a regularnih golova, pogrešnih sudijskih odluka prilikom dosuđivanja ili nedosuđivanja penala, kao i crvenih kartona.

Odakle ova računica? Studiju su radili medijski gigant ESPN, poznata američka kompjuterska kompanija Intel, kao i britanski univerzitet Bat.

Na isti način, ekipa koju predvodi Žoze Murinjo zaradila je šest bodova više nego što je zaslužila na terenu. “Crveni đavoli” su završili sezonu kao drugi, a po novoj, simuliranoj tabeli, nalaze se tek na 4. mjestu, a pretekli su ih Liverpul i Totenhem.

Sve ovo može da bude jako korisno pred start nove sezone Premijer lige, a čelnici Fudbalske asocijacije Engleske i dalje odolijevaju najnovijim trendovima i ne dozvoljavaju primjenu VAR tehnologije, odnosno video snimaka kao ispomoć sudijama.

Pogrešne sudijske procjene, međutim, nisu uticale na šampionsku trku, jer bi Mančester siti bio prvi i da je svaka odluka bila perfektna - pokazalo je istraživanje. Gvardiolina ekipa, međutim, ne bi osvojila rekordnih 100 bodova, već tri manje - 97.

Studija je pokazala da bi Hadersfild sada bio drugoligaš da nije bilo nepravilnih sudijskih odluka, te da bi Stouk i dalje igrao u Premijer ligi, a ne u nižem rangu.

Brajton bi, takođe, bio plasiran čak šest mjesta više - umjesto 14, završio bi kao deveti - što bi mu donijelo dodatnih 11,5 miliona funti nagrade.

Nasuprot Brajtonu, Lester je ostvario za šest pozicija bolji plasman nego što je zaista zaslužio (bio deveti, umjesto 14), a zaradio bi 9,7 miliona funti manje nego što je stvarno zaradio.

Nova sezona Premijer lige počinje u petak veče utakmicom Mančester junajted - Lester na “Old trafordu”.

Bonus video: