Ronaldo: Golovi su dio mene

Stvarno sam mnogo želio da po drugi put osvojim Zlatnu loptu, moj naredni lični cilj je da je osvojim i treći put
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 13:42h

Dobitnik Zlatne lopte za najboljeg fudbalera na svijetu u 2013. godini, Kristijano Ronaldo, pričao je za zvanični sajt Fife o svojoj fudbalskoj karijeri, emocijama koje mu donosi fudbal, kao i o narednim planovima...

Djelovao si vrlo emotivno kada si primao Zlatnu loptu. Šta ti je prošlo kroz glavu kada je pročitano tvoje ime i koliko ti je značilo što si primio nagradu od strane Pelea i Platinija?

"Osjećao sam se neizmjerno ponosnim i srećnim kada sam shvatio da sam pobijedio. Ova nagrada je zahtijevala puno predanosti i napornog rada, ona je neka vrsta akumulacije svog truda koji sam uložio. To što sam dobio Zlatnu loptu iz ruku legendi kao što su Pele i Platini je posebna privilegija. Stvarno sam mnogo želio da po drugi put osvojim Zlatnu loptu, moj naredni lični cilj je da je osvojim i treći put.

Osim ove nagrade, u 2013. godini sadržani su neki izvanredni trenuci u tvojoj karijeri. Da li bi neki posebno izdvojio?

"Ne znam da li mogu da izdvojim jedan koji je iznad ostalih. Zapravo da... To su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, baraž protiv Švedske. Uspjeli smo da se kvalifikujemo i to sam doživio vrlo emotivno".

Nedavno si postigao 400. gol kao profesionalac. Koji je bio najznačajniji i zašto?

"Svaki gol koji sam postigao je za poseban mene. Naravno, neki imaju veću težinu od ostalih, neki dolaze u važnijim utakmicama, kao na primjer na velikim takmičenjima, i svaki od njih je priča za sebe. Međutim, meni su značajni svi - oni su dio moje kulture, dio mene. Volim da postižem golove, naročito one uz pomoć kojih moj tim pobjeđuje".

Ovo su vrlo emotivni dani za portugalski fudbal. S jedne strane - reprezentacije je osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo, a sa druge - vaši zemljaci su nedavno ostali bez fudbalske legende, Euzebija.

"Osjećam veliku tugu zbog toga. Izgubili smo nekoga ko se mnogo poštovao u Portugalu, koji je mnogo uradio za našu zemlju, i prirodno je da su moji sunarodnici iz cijelog svijeta bili duboko ožalošćeni. To je ipak dio života, ali dio koji ne smije da se zaboravi. Svi ćemo poći jednog dana, zato je važno da zapamtimo sve pozitivne momente u 2013. godini. One se odnose i na život Euzebija, koji će zauvijek ostati u našim srcima".

Ova godina donosi Svjetsko prvenstvo, šta može da se očekuje od Portugala?

"Nadamo se da ćemo imati dobar Mundijal, ali ne smijemo da zaboravimo da smo imali vrlo teške kvalifikacije, da smo na kraju morali da se suočimo sa Švedskom u baražu u dva meča koja su bila vrlo komplikovana. Ali, Svjetsko prvenstvo je potpuno drugačiji izazov i posebno ćemo se pripremati za to. Imali smo ogromnu želju da se pojavimo u Brazilu, zbog fudbalske kulture koju posjeduje ta zemlja, same činjenice da tamo gotovo svi igraju fudbal. Uspjeli smo i prvi cilj nam je da prođemo grupu, koja je vrlo teška (Njemačka, Gana i Amerika), a onda ćemo vidjeti šta će se dogoditi".

Koja su tvoja najranija sjećanja na Svjetska prvenstva?

"Teško je reći, bilo je to prije mnogo godina. Mislim da su moje najranije uspomene vezane za utakmice koje je igrao Brazil".

Igrao si za Mančester junajted, sada si u Realu. Je li klupski fudbal još zahtjevniji?

"Govorimo o dva velika kluba, među najvećima na svijetu. Naravno, oni su izvor mog velikog ponosa. Kada sam bio u Junajtedu osvojio sam najveće trofeje, takođe moju prvu Zlatnu loptu. Sada sam u Realu, već četiri godine, a potpisao sam ugovor na još pet. Osjećam nevjerovatnu vezu sa Realom, mislim da je to idealni klub za mene, najbolji na svijetu i toliko sam srećan što nosim taj dres".

Real dugo čeka na desetu titulu Lige šampiona. Da li to stvara dodatni pritisak?

"To generiše neki pritisak, ali u suštini, više se radi o uzbuđenju - osvojiti “la decimu” zaista bi bilo nešto posebno. Vidjećemo da li će ova sezona ići u tom pravcu, jer svi želimo trofej Lige šampiona".

Kolege te poštuju, što govori i izbor za Zlatnu loptu. Kojem se ti fudbaleru posebno diviš?

"Ima ih nekoliko u više klubova, zato ne bih da izdvajam samo jednog. Neki od njih su mi saigrači u Realu, neki igraju u Barseloni, zatim u Bajernu, Mančester sitiju i Junajtedu. Divno je vidjeti novu generaciju velikih fudbalera, što je jako dobro za za sve.

U 2014. godini Kristijano Ronaldo će biti...

"Isti čovjek kao u 2013!"

Galerija

Bonus video: