Ronaldo ni bod Mesiju, Mesi takođe zaobišao Ronalda

Ronaldo i Mesi jedan drugom nisu dali ni poen, a nisu nagradili ni trećeg najvećeg konkrenta za prestižnu nagradu, Franka Riberija
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2014. 16:13h

Koliko najvećim zvijezdama svjetskog fudbala znači Zlatna lopta, nisu pokazale samo suze Kristijana Ronalda prilikom uručenja najvećeg individualnog trofeja u svijetu sporta.

Pokazali su to i rezultati glasanja koje je objavila Fifa na svom zvaničnom sajtu.

Iako pojedinačni glasovi teško mogu da utiču na krajnji ishod glasanja, jer je u žiriju bilo po 184 nacionalna selektora i kapitena, kao i 173 predstavnika medija (za razliku od 2007. godine, kada se žiri sastojao samo od 54 novinara), najveći konkutenti za Zlatnu loptu potrudili su se da "oslabe" konkurenciju.

Kristijano Ronaldo i Leo Mesi bili su članovi žirija, kao kapiteni svojih nacionalnih selekcija, Portugala i Argentine.

Kako su glasali? Jedan drugom nisu dali ni poen, a nisu nagradili ni trećeg najvećeg konkrenta za prestižnu nagradu, Franka Riberija.

Kristijano Ronaldo dao je maksimalnih pet bodova Kolumbijcu Radamelu Falkau, tri sadašnjem saigraču Garetu Bejlu, a jedan prošlogodišnjem saigraču Mesutu Ozilu, sada zvijezdi Arsenala.

Leo Mesi je birao saigrače - pet bodova dao je Inijesti, tri Ćaviju, a jedan Nejmaru.

Bilo bi interesantno vidjeti za koga bi glasao Riberi, ali vezista Bajerna nije bio u žiriju. Ugo Ljoris, kapiten Francuske, dao mu je maksimalnih pet bodova, Nojeru tri, a Bejlu jedan poen.

Kristijano Ronaldo osvojio je Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera na svijetu u 2013. godini, prekinuvši četvorogodišnju seriju Lea Mesija. Selektori, kapiteni reprezentacija i novinari dali su napadaču Reala 1,365 bodova, Mesiju 1,205, a Riberiju 1,127.

Žiri je bio raznolik. Zlatan Ibrahimović, kapiten Švedske, dao je pet bodova Riberiju, tri Mesiju a jedan Ronaldu, dok je, na primjer, kapiten Engleske Stiven Džerard glasao redosljedom Ronaldo, Mesi, Luis Suares.

Kapiten Italijana Đanluiđi Bufon prednost je dao saigraču iz Juventusa i reprezentacije Andrei Pirlu, a glasao je još za Ronalda i Mesija, dok je kapiten Španaca Iker Kasiljas redom birao Ronalda, Riberija i Robena.

Kako su glasali selektor?. Visente del Boske, kormilar Španaca, nije glasao ni za Mesija ni za Ronalda, već za Ćavija, Inijestu i Riberija. Za razliku od njega, selektor Engleza Roj Hodžson nije birao svoje, već Ronalda, Ibrahimovića i Van Persija.

Selektor Italije Ćezare Prandeli odlučio se za Pirla, Lama i Levandovskog, a Brazila Luis Felipe Skolari za Ronalda, Mesija i Ibrahimovića.

Crnogorski predstavnici u žiriju glasali su različito - za selektora reprezentacije Branka Brnovića najbolji je bio Mesi (pa Ibrahimović i Ronaldo), za kapitena Mirka Vučinića Ronaldo (pa Mesi i Pirlo), a za novinara "Vijesti" Danila Mitrovića Frenk Riberi (pa Ronaldo i Ibrahimović).

Isti članovi žirija birali su i najboljeg trenera. Brnović je redom glasao za Hajnkesa, Klopa i Murinja, Vučinić za Kontea, Murinja i Anćelotija, a Mitrović za Hajnkesa, Klopa i Kontea.

Bivši trener Bajerna Jup Hajnkes ubjedljivo je pobijedio u konkurenciji za najboljeg trenera u 2013. godini.

Galerija

Bonus video: