Ronaldo osvojio Zlatnu loptu!

Portugalski as je osvojio nagradu ispred Lionela Mesija i Franka Riberija. Ovo mu je drugo priznanja nakon što je slavio i 2008.
62 pregleda 36 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2014. 19:29h

Iznenađenja nije bilo, sve je režirano baš onako kako je najavljivano mjesecima unazad - Zlatna lopta za 2013. je pripala Kristijanu Ronaldu, koji je primio nagradu u suzama.

"Kristijano Ronaldo", pročitao je legendarni Pele ime s listića prije nego je CR7 poljubio djevojku Irinu Šajk i uputio se ka pozornici da primi nagradu koju je tako jako želio...

Čuveni Brazilac je baš kao i Ronaldo zaplakao, jer je postao počasni osvajač Zlatne lopte.

Za neke je ovakav izbor realan, za neke je mogao da bude drugačiji, ali ista je priča svake godine. Portugalac je sada i zvanično najbolji, slavio je ispred Lionela Mesija koji je pobjeđivao prethodne četiri godine u ovom izboru Fife i Frans fudbala, te Franka Riberija, iza kojeg je sezona iz snova sa Bajernom.

Najbolji igrač Reala je osvojio 1,365 bodova, Mesi 1,205, a Riberi 1,127.

U žiriju je bilo po 184 nacionalna selektora i kapitena, kao i 173 predstavnika medija.

"Zahvaljujem svima, nikada nije lako osvojiti ovo priznanje. Ponosan sam na sve što sam uradio, žao mi je što nagradu ne mogu da podijelim sa Euzebijom, koji više nije sa nama. Nećemo ga zaboraviti. Iskreno, nemam riječi da opišem kako se osjećam u ovom trenutku, samo želim da se zahvalim svima na podršci", bio je emotivan Ronaldo dok je u prisustvu sina primao čestitke.

Ronaldu je ovo drugo priznanje za najboljeg na planeti nakon što je isto osvojio i 2008. godine.

"Ronaldo je ovo zaslužio više od Riberija. Jer, ovo je izbor za najboljeg igrača u godini, a ne za najboljeg igrača u najboljij ekipi", napisao je nekoliko sati prije dodjele nagrada bivši engleski napadač Gari Lineker.

Bilo je i onih koji su mislili drugačije od Linekera.

"Glasao sam za Mesija. Kao i prošle godine, sva tri kandidata su sjajna i svaki od njih zaslužuje nagradu. Ali, samo jedan može da je osvoji"; istakao je Tijago Silva, štoper i kapiten Pari Sen Žermena.

U iščekivanju dodjele Zlatne lopte u Cirihu je, između ostalog, izabran najbolji trener.

Očekivano - nagrada je otišla u ruke Jupa Hajnkesa koji je sa Bajernom osvojio Bundes ligu, Kup Njemačke i Ligu šampiona u prethodnoj kalendarskoj godini. U konkurenciji su bili još ser Aleks Ferguson i Jirgen Klop.

"Velika je stvar što sam osvojio ovu nagradu na kraju karijere. Ovo je veliko priznanje za mene, ali i za Bajern", kazao je Hajnkes.

Izabran je i najbolji tim, čine ga: Manuel Nojer, Filip Lam, Serhio Ramos, Tijago Silva, Danijel Alveš, Andres Inijesta, Ćavi Ernandes, Frank Riberi, Kristijano Ronaldo, Zlatan Ibrahimović, Lionel Mesi.

Za najljepši gol u 2013. izabrana je Ibrahimovićeva bravura protiv Švedske u prijateljskoj utakmici kada je pogodio makazicama sa preko 30 metara.

Taj gol je postignut krajem 2012. ali tada je zakasnio da uđe u konkurenciju.

U izboru su bili i pogoci Nemanje Matića i Nejmara.

Njemačka golmanka Nadina Angerer je obilježila fudbalsku godinu u ženskoj konkurenciji.

Glasali su i selektor i kapiten crnogorske reprezentacije.

Branko Brnović je dao prednost Mesiju (pet bodova), Ibrahimović je dobio tri boda, a Ronaldo bod.

Mirko Vučinić je ispred svih stavio Ronalda, a glasao je i za Mesija i Andreu Pirla.

U žiriju je kao predstavnik medija iz Crne Gore bio i novinar "Vijesti" - Danilo Mitrović je pet bodova dao Riberiju, tri Ronaldu i jedan Ibrahimoviću.

Galerija

Bonus video: