Ronaldo, Riberi ili Mesi

U izboru su Kristijano Ronaldo, Frank Riberi i Lionel Mesi. Vjeruje se da je prvi favorit Portugalac koji je godinama bio u sjenci majstora iz Argentine
65 pregleda 7 komentar(a)
Frank Riberi, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Beta/AP
Frank Riberi, Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2014. 13:38h

U Cirihu se večeras otklanja dilema koja je protekla dva mjeseca potresla fudbalski svijet - znaće se koji je igrač osvojio Zlatnu loptu za 2013. godinu.

U izboru su Kristijano Ronaldo, Frank Riberi i Lionel Mesi. Vjeruje se da je prvi favorit Portugalac koji je godinama bio u sjenci majstora iz Argentine, ali koji je izgleda dočekao svojih pet minuta...

Po mnogima, Mesiju šanse da i 5. godinu zaredom bude najbolji nisu velike, iako ima jednu titulu (Ronaldo nijednu), kao ni Riberiju kojem su izgleda svi zaboravili perfektnu sezonu sa Bajernom u kojoj je osvojio gotovo svako takmičeje u kojem je nastupao.

"Jedina ispravna stvar je da Riberi osvoji Zlatnu loptu" rekao je sportski direktor Bavaraca Matijas Zamer.

Ali, da li je baš tako kako misli čovjek koji je bio najbolji 1996. godine? Po mnogima, FIFA je glavnu nepravilnost uradila onog trenutka kada je početkom novembra odlučila da produži glasanje do kraja mjeseca.

Ronaldo je to iskoristio, dao je tri gola Švedskoj u baražu za Mundijal i odjednom preuzeo ulogu favorita od Riberija koji je dugo bio već viđen pobjednik. Navodno, nakon tog dvomeča baraža je Riberiju i otkazano snimanje sa peharom koje je trebalo da bude tajno...

"Neću reći ništa, jer od mene ne zavisi. Nisam opsjednut Zlatnom loptom, vidjećemo šta će biti", najavio je Ronaldo večerašnju ceremoniju u Cirihu.

Šta god pričao Ronaldo, španski mediji su neumoljivi, pa su otkrili da je Portugalac ranije čekirao avionske karte za Cirih članovima porodice kako bi prisustvovali dodjeli nagrada.

„Ima li Ronaldo dojavu ili jednostavno želi da porodica bude uz njega”, našalio se katalonski „Mundo deportivo”.

Ronaldo, dakle, nije osvojio ništa sa Realom i Portugalom u 2013, ali je dao 66 golova na ukupno 56 utakmica u kalendarskoj godini.

As Reala je bio najbolji na planeti i 2008, Mesi je dominirao od 2009. do 2012. godine. Ako, pak, priznanje ode u ruke Riberija on će postati prvi Francuz još od Zinedina Zidana (1998) koji je osvojio ovu nagradu.

Biraće se i najbolji trener - u konkurenciji je penzionisani tandem Jup Hajnkes - ser Aleks Ferguson, te Jirgen Klop.

Bonus video: