Obračun za jesenju krunu

"Ne možemo parirati u posjedu lopte Barseloni i zato očekujem utakmicu sličnu onima iz Superkupa. Mi želimo da budemo tim za istoriju Atletika", naglasio je trener Atletika Ćolo Simeone
0 komentar(a)
Barselona, Foto: Beta/AP
Barselona, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.01.2014. 17:02h

David protiv Golijata! Tako se u najkraćem može reći kada se uporede brojke pred najveći derbi ove sezone u Primeri, u kojem će vodeći dvojac Atletiko i Barselona od 20 sati odmjeriti snage u paklu “Visente Kalderona”, pred vjerovatno najboljom publikom u Španiji.

Barselona je drugi najskuplji tim na svijetu sa 582,3 miliona eura, dok igrači Atletika na tržištu koštaju tek 264 miliona. Ne treba napominjati da su plate Barseloninih igrača ubjedljivo najveće u svijetu fudbala.

No, sve te brojke neće značiti ništa u večerašnjem sudaru ekipa koje redom melju rivale. Barselona je najefikasnija u Evropi sa 2,94 gola po utakmici, dok su prilasci golu Atletika najbolje zatvoreni, pa je primio tek 11golova u prethodnih 18 utakmica Primere.

Obje ekipe imaju svoje adute, ali se domaćin uzda u želju Davida Vilje da sruši Golijata, favorizovani bivši klub španskog reprezentativca. Tu je i Dijego Kosta, koji nemilosrdno trese mreže u derbijima. Uspio je da sruši i Real na “Bernabeu” na asistenciju Kokea.

"Pojedinačno, Barselona je bolja. Ali mi iz utakmice u utakmicu smo pokazivali napredak i postajali sve kompaktnija grupa. A kao grupa imamo argumente da smo jako opasni. Ne možemo parirati u posjedu lopte Barseloni i zato očekujem utakmicu sličnu onima iz Superkupa. Mi želimo da budemo tim za istoriju Atletika", naglasio je Dijego El Ćolo Simeone, trener Madriđana.

S druge strane i Barselona je kompletna, a u odsustvu Lionela Mesija kojem je u posljednjoj utakmici bilo dovoljno 27 minuta da dva puta zatrese mrežu Hetafea, istakli su se Pedro Rodriges, Aleksis Sančes i Sesk Fabregas, koji je najbolji asistent u ligi, a postigao je i sedam golova. Uz to, vratio se i golman Viktor Valdes, najzaslužniji za osvajanje Superkupa Španije u dvomeču sa Atletikom (1:1, 0:0). Atletiko je bio opasniji u tim duelima na otvaranju sezone, ali je Valdes činio čuda na golu Barse.

"Veoma mi je teško da izaberem startni sastav, jer su mi svi igrači u najboljoj formi od početka sezone. Još nijesam odlučio da li ću Mesija ostaviti na klupi, jer je njegova pauza bila preduga, a on je igrač koji voli da završi utakmicu koju počne. Prikazao je nevjerovatnih 30-ak minuta u prošloj utakmici, ali se bojim da je još rano da igra cijeli meč", kazao je Argentinac Herardo Martino, strateg Barselone.

Naravno, na priču kolege i zemljaka nije nasjeo trener Atletika:

"Ne mogu da zamislim da bi Mesi propustio ovu utakmicu", siguran je Simeone.

A koliko Barseloni znači današnja utakmica potvrdio je i sjajni vezista Ćavi.

"Meč sa Atletikom je od ogromnog značaja i može imati odlučujuću ulogu na ishod cijelog šampionata. Iako smo tek na polovini puta, cijena pobjede u ovakvom meču je nevjerovatno visoka. Zato se spremamo da iskoristimo trenutnu formu kako bismo prikazali najbolji fudbal", mišljenja je Ćavi.

A Atletiko je izdržao fantastičan tempo Barse, uprkos bogatim ponudama najvećih svjetskih klubova za najbolje igrače “kolčonerosa”. Dijego Kosta i Koke su čak zamolili rukovodstvo Atletika da do ljeta ne razmatraju nikakve ponude.

"Nije važno ko će biti prvi na polovini prvenstva, nakon današnjeg derbija. Nama je cilj da na kraju budemo prvi. Mi smo spremni, iako smo imali tek jedan trening pripreme za ovaj meč. Znamo da u Barseloni igraju najbolji svjetski igrači, Mesi, Nejmar..., i nebitno je hoće li Mesi početi utakmicu. Spremni smo na veliku borbu, jer znamo da moramo nevjerovatno puno trčati, zatvoriti prilaze i organizovati kontru. Pokušaćemo da Barseloni oduzmemo loptu, a to je težak zadatak", skromno je prokomentarisao Koke.

U Barseloni neće potcijeniti rivala.

"Atletiko je jedna od najboljih ekipa na svijetu i bez obzira na ishod ovog duela, pred nama je još polovina šampionata i teška borba za titulu", oprezan je Karles Pujol, kapiten Barse.

Za Atletiko bi mogao da bude taličan i sudija Antonio Mateu - naime, on je dijelio pravdu u madridskom gradskom derbiju kada je Atletiko savladao Real sa 1:0.

Atletiko - Barselona

Madrid - Stadio „Visente Kalderon”. Kapacitet: 54.851. Sudija: Antonio Mateu.

Atletiko (4-4-2): Kurtoa - Huanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis - Koke, Gabi, Tijago, Arda Turan - Dijego Kosta, Vilja.

Barselona (4-3-3): Valdes - Alba, Maskerano, Pike, Alveš - Inijesta, Buskets, Ćavi - Nejmar, Mesi, Aleksis.

Bonus video: