FIFA odložila odluku o utakmicama kosovskih selekcija

"Neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima", naveo je FS Srbije
0 komentar(a)
FIFA, Foto: Beta/AP
FIFA, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.01.2014. 12:14h

Svjetska fudbalska federacija (FIFA), nakon današnjeg sastanka u Cirihu sa predstavnicima FS Srbije i kosovskog saveza, odložila je odluku o mogućnosti da kosovske selekcije i klubovi igraju prijateljske utakmice.

Predstavnici FSS istakli su zadovoljstvo održanim sastankom i uvjerenje "da će članovi Odbora za hitna pitanja FIFA i Izvršnog komiteta FIFA donijeti odluku baziranu na predstavljenim okvirima naše strane, što predstavlja uvjerenje da u narednom periodu ne treba očekivati nepovoljne vijesti iz FIFA po ovom pitanju".

"Poslije iznošenja stavova od strane predstavnika dvije delegacije, čelnici FIFA su obavijestili prisutne da će odluka po ovom pitanju biti razmatrana i donesena na narednim sastancima najviših tijela organizacije - odbora za hitna pitanja FIFA koji će biti održan sljedeće nedjelje i izvršnog komiteta FIFA, zakazanog za sredinu marta", navodi se u saopštenju na sajtu FSS.

Sastankom u sjedištu u sedištu FIFA u Cirihu predsjedavali su predsjednik Jozef Sep Blater i generalni sekretar ove organizacije Žerom Valk.

Navodi se da su predstavnici FSS prenijeli zajednički usaglašene stavove, dobijene od nadležnih državnih organa.

"Principijelno, stavovi koje su predstavnici FSS danas saopštili se svode na nemogućnost i neprihvatanje prijema takozvanog FS Kosova i Metohije u FIFA i UEFA, sve dok se ne riješi status južne pokrajine u Ujedinjenim nacijama. Dalje, neprihvatljivo je odigravanje bili kakvih zvaničnih utakmica klubova ili reprezentacija sa teritorije Kosova i Metohije u međunarodnim okvirima", naveo je FSS.

Srpski savez zatražio je zabranu odigravanja bilo kakvih utakmica sa republikama bivše Jugoslavije, a danas međunarodno priznatim zemljama, kako na Kosovu i Metohiji tako i na teritorijama tih država.

"Podsjećamo da su članovi Izvršnog komiteta FIFA prije godinu dana dozvolili mlađim selekcijama sa teritorije Kosova i Metohije da igraju prijateljske utakmice bez bilo kakvih obilježja. FSS se i danas zalagao da, u slučaju odigravanja nekih prijateljskih susreta sa zemljama čije su vlade priznale Kosovo i Metohiju, na njima ne budu isticana bilo kakva nacionalna obilježja - zastava, himna, grb... Takođe, ukoliko se bilo gdje bude obilježavalo ime Kosovo i Metohija, onda se mora postaviti i zvjezdica pored imena veličine slova 'o'", ističe se u saopštenju.

Bonus video: