Tomas Hiclšperger priznao da je homoseksualac

"Želim da kažem da sam homoseksualac i da promovišem diskusiju o homoseksualnosti u profesionalnom sportu", rekao je Hiclšperger
85 pregleda 2 komentar(a)
Tomas Hiclšperger, Foto: Beta/AP
Tomas Hiclšperger, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.01.2014. 14:46h

Četiri mjeseca nakon što je pomalo iznenadio fudbalsku javnost i objavio kraj karijere, nekadašnji njemački reprezentativac Tomas Hiclšperger pobrinuo se da bude glavni lik i da se piše samo o njemu - u intervjuu za dnevni list Cajt je objavio da je homoseksualac!

"Želim da kažem da sam homoseksualac i da promovišem diskusiju o homoseksualnosti u profesionalnom sportu", rekao je Hiclšperger i dodao da želi da dokaže da homoseksualci „nisu mlakonje koje ne mogu da se bave sportom“.

Hiclšperger je tek četvrti fudbaler u istoriji koji je priznao da je gej.

Prije njega to su uradili Englez Džastin Fušer koji je 1990. godine otvorio dušu i „izašao iz ormara”, a osam godina kasnije je izvršio samoubistvo. Potom i Šveđanin Anton Hisen koji je svoje opredjeljenje iznio 2011. i Amerikanac Robi Rodžers prošle godine.

Ukupno, još četvoro sportista su javno istakli da su homoseksualci - NBA košarkaš Džejson Kolins, skakač u vodu Tom Dejli, kao i bokseri Nikola Adams i Orlando Krus.

"Profesionalni sport je izuzetno težak i ne uklapa se u stereotip da su homoseksualci mlakonje, cilj mi je da to promijenim", kazao je Njemac.

Priznanje Hiclšpergera je izazvalo reakcije, a podrška Njemcu je stigla od bivšeg saigrača iz reprezentacije Lukaša Podolskog.

"Hrabra i ispravna odluka. Poštovanje za Tomasa Hiclšpergera. Njegovo priznanje je važan znak u ovom vremenu", poručio je Arsenalov napadač.

Oglasio se i Gari Lineker.

"Čestitam Tomasu na hrabrosti i na odluci, prvi je igrač koji je igrao Premijer ligu koji je priznao tako nešto. S nestrpljenjem očekujem intervju s njim ove sedmice. To je čovjek koji je, nadam se, otvorio put i za druge", istakao je legendarni engleski napadač.

Karijeru ovog 31-godišnjeg fudbalera koji je bio poznat po razornoj ljevici praktično su prekinule povrede, a najviše je pokazao u Štutgartu s kojim je osvojio titulu u Njemačkoj 2006. godine.

Momak koji je rođen u Minhenu (prošao je mlađe kategorije Bajerna), bio je i u Aston Vili, Laciju, Vest Hemu, Volfsburgu, a posljednji klub u karijeri mu je bio Everton.

Hiclšperger je za reprezentaciju Njemačke odigrao 52 utakmice i postigao šest golova, a bio je član tima koji je stigao do finala Eura 2008, kao i trećeg mjesta na Mundijalu dvije godine ranije..

Bonus video: