Vrijeme je za Liverpul?

Kladionce su “nemilosrdne” prema svim rivalima Mančester sitija, jer se šanse Gvardiolinog tima da opet bude prvi rangiraju sa koeficijentom 1,7
81 pregleda 7 komentar(a)
liverpul, Foto: Reuters
liverpul, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2018. 09:04h

U petak veče, duelom Mančester junajted - Lester na “Old trafordu”, počinje nova sezona Premijer lige, vjerovatno najinteresantnijeg klupskog takmičenja na svijetu.

Kao i obično, pet ili šest je favorita za titulu (možda i više, ako se zna da je prije dvije godine prvak bio Lester), ali su klupske aktivnosti u prelaznom roku natjerale engleske medije da uoči starta postave samo jedno pitanje - može li Liverpul da zaustavi Mančester siti?

“Građani” su prošlu sezonu završili kao dominantno prvi sa rekordnih 19 bodova prednosti u odnosu na najbližu konkurenciju, a laganom pobjedom protiv Čelsija u nedjelju, u Komjuniti šildu, najavili su da bi i u predstojećoj sezoni mogli ponovo da budu superiorni.

Ko može da im se suprotstavi? Liverpul je posljednji put bio prvak Engleske prije skoro tri decenije - 1990. godine. Ekipa koja je prošle sezone igrala finale Lige šampiona potrošila je ovog ljeta mnogo novca da bi napokon bila konkurentna na Ostrvu i u kontinuitetu pobjeđivala utakmice.

Jirgen Klop je, utisak je, popunio sve osjetljive pozicije i izgradio snažan tim. Golman Alison kupljen je iz Rome za 62 miliona eura, što je svjetski rekord kada su u pitanju čuvari mreže. Nabi Keita iz Lajpciga (60 miliona) i Fabinjo iz Monaka (45) učvrsitili su vezni red, dok je Šaćiri stigao iz Stouka za 15 miliona kao ispomoć paklenom trojcu u napadu, Salahu, Maneu i Firminu.

To je, zapravo, samo nastavak prelaznog roka koji je za “redse” počeo još prošle zime, angažovanjem holandskog centralnog defanzivca Van Dajka za nevjerovatnih 79 miliona, što je takođe svjetski rekord kada su u pitanju odbrambeni igrači.

Računajući novac za kupovinu Van Dajka - Klop je potrošio više od četvrtine milijarde (260 miliona) za pojačanja, ali je uprkos tome oprezan kada su u pitanju prognoze.

"Liga će biti teška - kazao je Njemac u predvečerje starta trke sa Sitijem, Junajtedom, Čelsijem, Totenhemom, Arsenalom...

"Nije samo u pitanju procjena naše situacije i naše snage. Treba to gledati i iz perspektive drugih, ne možete da kažete samo ‘vau, kako je Liverpul jak’. Ono što znamo jeste da moramo da budemo spremni svake subote, svake srijede. Ne samo za nekoliko utakmica. To je naš izazov", istakao je Klop.

Kladionce su “nemilosrdne” prema svim rivalima Mančester sitija, jer se šanse Gvardiolinog tima da opet bude prvi rangiraju sa koeficijentom 1,7.

Ko uloži novac na silno pojačani Liverpul, mogao bi da zaradi pet puta više ako tim iz grada Bitlsa konačno “razgrne mrak” (kvota je između pet i 5,2).

Ostali su daleko - Mančester junajted 13, Čelsi 18,5, Totenhem 22, Arsenal 26...

Eto zašto se Englezi pitaju - može li Liverpul da zaustavi Siti? Ostali se malo spominju, barem kada je u pitanju trka za titulu.

261

milion eura potrošio je trener Liverpula Jirgen Klop na pojačanja, računajući i dovođenje Van Dajka prošle zime za 79 miliona eura. Ovog ljeta stigli su golman Alison (62 miliona), vezisti Keita (60) i Fabinjo (45), kao i ofanzivac Šaćiri (15 miliona)

Bonus video: