Arsenalu pripao derbi, Siti ide na popravni

Arsenal slavio golovima Santija Kasorle i Tomaša Rosickog koji je iskoristio grešku Danija Rouza
0 komentar(a)
Tomaš Rosicki, Foto: Reuters
Tomaš Rosicki, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2014. 20:25h

Arsenal je formu iz Premijer lige prenio i na FA kup, pa je i u najvećem derbiju treće runde potvrdio da su mu ove sezone ambicije samo šampionske.

"Tobdžijama" ništa nije mogao ni najveći rival Totenhem koji je pao na "Emirejtsu" (2:0), bez obzira na to što je Arsenal čitav meč odigrao bez klasičnog napadača (povrijeđeni Olivije Žiru i Niklas Bendtner), što je tek posljednjih 15 minuta na terenu bio Mesut Ozil, što je morao da igra bez Vojćeha Šćešnjija, Kjerana Gibsa, Arona Ramzija...

Ali, Arsenal je imao dovoljno ofanzivnog arsenala, predvoden mladim Seržom Gnabrijem, da odradi i Sparse - Santi Kasorla u 32. i Tomaš Rosicki u 62. nakon velike greške Danija Rouza krunisali su veliku dominaciju svoje ekipe u derbiju sjevernog Londona.

"Trudili smo se da ne pravimo greške, da ne poklonimo protivniku ništa, jer smo svjesni da u napadu imamo velike mogućnosti i da će šansa doći. Ovo je važna pobjeda i za sezonu, ali i za karakter, jer znači puno i navijačima", rekao je Rosicki.

A, za razliku od Arsenala, Mančester siti će morati na popravni - drugoplasirani tim Premijer lige je remizirao u Blekburnu (1:1) i čeka ga revanš na "Etihadu".

"Građani" su, istina, vodili golom Alvara Negreda, a Roversi su poslije izjednačenja imali i nekoliko šansi da pobijede, pogotovo nakon isključenja beka Sitija Dedrika Bojate...

"Željeli smo pobjedu i prolaz, ali Blekburn je bio jako borben", istakao je Manuel Pelegrini.

Kardif je u premijerligaškom okršaju savladao Njukasl u gostima (2:1) i to je prvi trijumf "plavih ptica" u gostima protiv "svraka" nakon 51 godinu.

Zasluge svakako pripadaju novom menadžeru Ole-Gunaru Solskjeru koji je danas debitovao na klupi velškog kluba.

"U Kupu vas nikada ne zanima remi, niti razmišljate o tome da se branite. Željeli smo da pobijedimo, napadali smo i zaslužili smo da prođemo", kazao je Norvežanin.

Njukasl je poveo u 62. golom Papisa Sisea, a preokret Kardifu, jedinom timu van Engleske koji je osvajao ovo takmičenje (daleke 1927. godine), donijeli su Kreg Nun u 73. i Frejzer Kempbel sedam minuta kasnije.

Everton je lako izašao na kraj sa Kvins Park Rendžersom (4:0, dva gola Nikice Jelavića), Kristal Palas je bio bolji od VBA (2:0), dok će Norič i Fulam igrati revanš (Elsad Zverotić je odigrao 90 minuta za goste).

Šokantnu eliminaciju je doživjela Aston Vila, koja je kod kuće izgubila od Šefild junajteda, tima koji se bori za opstanak u Trećoj ligi (1:2).

Inače, juče je žestoke reakcije engleske javnosti izazvala rečenica menadžera Vile Pola Lamberta koji je rekao da ga baš i nije briga za FA kup...

"Da budem iskren, kao menadžer bih mogao da živim i ako ispadnemo iz Kupa", bile su riječi Škota na klupi "vilenjaka".

Čelzi sjutra gostuje Derbi kauntiju, Liverpul dočekuje Oldam, a Mančester junajted se na "Old trafordu" sastaje sa Svonsijem.

Bonus video: