Plavi ili crveni Božić?

Božićni fudbal na Ostrvu - utakmice koje se igraju 26. decebra, za popularni “Boksing dej”, odavno imaju kultni status na Ostrvu
1 komentar(a)
Liverpul, Foto: Beta AP
Liverpul, Foto: Beta AP
Ažurirano: 26.12.2013. 10:58h

Božićni fudbal na Ostrvu - utakmice koje se igraju 26. decebra, za popularni “Boksing dej”, odavno imaju kultni status na Ostrvu.

Dan nakon Božića nekada je u Engleskoj bio namijenjen za lov na lisice i kupovinu poklona siromašnima, a u moderno doba za šoping, ragbi i fudbal.

“Boksing dej” dijeli sezonu u Engleskoj na pola, tako tvrde na Ostrvu. Iako ne baš kalendarski, ali to je dan kada se podvlači crta - dan velikih najava, prognoza, očekivanja. Za mnoge ekipe taj datum je prekretnica u sezoni.

A odavno za Božić nije bilo neizvjesnije - pet vodećih timova na tabeli odvaja samo dva boda. Liverpul i Arsenal imaju po 36, Mančester siti 35, Čelzi i Everton po 34!

“Praznična i fudbalska groznica”, pišu engleski mediji uoči današnjeg kola.

Božićni spektakl uveličaće veliki derbi, apsolutni šlager - okršaj Mančester sitija i Liverpula. Duel na “Itihadu” mogao bi da otkloni najveću dilemu u Engleskoj - je li ovo crveni ili plavi Božić?

Dilemu povećavaju još dva tima koji nose plavu boju (Čelzi i Everton) i jedna ekipa u crvenom (Arsenal). Svi oni teoretski mogu da budu lideri nakon današnjeg kola!

"Ovo je nevjerovatna trka za titulu, nevjerovatno prvenstvo, jedinstvena situacija. Svi smo tu", Žoze Murinjo, trener Čelzija.

Arsen Venger, trener Arsenela, se nadovezuje:

"Odavno nije bilo ovako interesantno, trku će izdržati samo najjači".

Čelzi danas dočekuje Svonsi na “Stemford bridžu”. Arsenal takođe ne ide iz Lodnona, ali gostuje - Vest Hemu na “Apton parku”.

"Mančester junajted i Totenhem nisu među prva četiri tima, ali bi mogli da budu. Ja ne otpisujem nikoga", dodao je Murinjo i napravio paralelu sa prošlom sezonom:

"Ne, nismo lideri, ali ako se dobro sjećam, Čelzi je u ovo doba prošle godine već bio eliminisan iz trke za titulu. To znači da je ekipa napredovala".

Mančester siti je po kladionicama i dalje prvi favorit za titulu. Razlog nije samo kvalitet tima, već i sve bolja forma - ekipa Manuela Pelegrinija postigla je čak 12 golova na dva posljednja derbija (po šest u mečevima protiv Arsenala i Totenhema). Ako i u današnjem meču “građani” pokažu slične performanse, malo ko će moći da zaustavi njihov let, ubijeđeni su engleski mediji.

Pelegirini je ipak oprezan:

"Liverpul je strašan tim, a ko se ne bi plašio Luisa Suaresa", izjavio je Čileanac, koji ne računa na svog najboljeg strijelca, Serhija Aguera.

Posljednja četiri tima koja su bila prvoplasirana na današnji dan, osvajala su titulu. Prvo Čelzi, pa Mančester junajted, Mančester siti, pa opet Junajted.

U Liverpulu se, međutim, plaše tradicije - oni su posljednja ekipa koja je izvisila u trci za titulu, a koja je katolički Božić dočekala na prvom mjestu. Desilo se to u sezoni 2008/09. Prvak je bio Junajted, “redsi” su završili drugi.

"Mančester siti i Arsenal su favoriti za titulu, a ne mi", kazao je Brendan Rodžers, trener Liverpula.

Parovi: Hal - Mančester junajted, Aston Vila - Kristal Palas, Kardif - Sautempton, Čelzi - Svonsi, Everton - Sanderlend, Njukasl - Stouk, Norič - Fulam, Totenhem - VBA, Vest Hem - Arsenal, Mančester siti - Liverpul.

Bonus video: