Englezi opet "opljačkali banku": Preko milijardu eura za pojačanja

Do danas su bogati Premijerligaši izdvojili milijardu i 101 milion na transfere, naravno - više nego klubovi iz ostalih liga
1 komentar(a)
alison, Foto: Liverpoolfc.com
alison, Foto: Liverpoolfc.com
Ažurirano: 04.08.2018. 11:29h

Fudbalska sezona u Engleskoj počinje sjutra utakmicom Komjuniti šilda, između Mančester sitija i Čelsija, Premijer liga startuje narednog vikenda, a u četvrtak u ponoć završava se prelazni rok.

Od ove godine nema ludila 31. avgusta, engleski klubovi ranije moraju da završavaju poslove na tržištu, a bez obzira na kraći period već su nastavili trend - petu godinu zaredom probili su magičnu brojku od milijardu eura potrošenih za dovođenje igrača.

Do danas su bogati Premijerligaši izdvojili milijardu i 101 milion na transfere, naravno - više nego klubovi iz ostalih liga.

Novina je da je ove godine Liverpul prvi na listi potrošača. Alison Beker je rekorder sa 75 miliona eura, Nabi Keita je plaćen 60 miliona.

Iza Alisona, "Mesija među golmanima", na listi najskuplje plaćenih igrača je Rijad Marez, koga je Mančester siti doveo iz Lestera za 68 miliona.

U top pet, pored Alisona, Mareza i Keite, nalaze se Fred, za koga je Mančester junajted platio Šahtjoru 59 miliona, te Žoržinjo, koji je Čelsi koštao 57 miliona.

Liverpul je ukupno izdvojio 195 miliona eura, a na drugom mjestu po ukupnoj potrošnji je, iznenađujuće, Vest Hem sa uloženih 95 miliona eura u rekonstrukciju tima. Najveći dio je potrošen za Felipea Andersona iz Lacija, koji je sa 38 miliona eura najskuplje pojačanje u istoriji kluba.

Na trećem mjestu je novi član elitnog ranga Fulam - Slaviša Jokanović je renovirao ekipu za 82 miliona eura, a Žan Mišel Seri iz Nice je došao za 30 miliona.

Iza klubova Premijer lige, na listi najvećih potrošača ovog ljeta su članovi Serije A , koji su skoro dostigli milijardu - 927 miliona eura su uložili u nove igrače, među kojima je i Kristijano Ronaldo.

Španci su potrošili 643 miliona, Njemci 415, Francuzi 376 miliona eura.

Bonus video: