FIFA bez milosti: Deset mečeva suspenzije Šimuniću

"Igrač i publika su uzvikivali povik koji je tokom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Zato je Disciplinska komisija zaključila da je njihovo ponašanje diskriminacija", objavila je FIFA
88 komentar(a)
Josip Šimunić, Foto: Beta/AP
Josip Šimunić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.12.2013. 17:52h

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) kaznila je hrvatskog reprezentativca Josipa Šimunića sa 10 utakmica neigranja, te sa 30 hiljada švajcarskih franaka zbog povika "za dom" po završetku revanš utakmice baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Islanda.

Šimunić je nakon utakmice slaveći odlazak na Mundijal uzeo mikrofon, te nekoliko puta uzviknuo „za dom” na šta mu je publika s tribina odgovorila "spremni", a Disciplinska komisija FIFA nije imala milosti.

"Igrač i publika su uzvikivali povik koji je tokom Drugog svjetskog rata koristio fašistički ustaški pokret. Zato je Disciplinska komisija zaključila da je njihovo ponašanje diskriminacija. Uzevši u obzir sve okolnosti ovog slučaja, posebno ozbiljnost incidenta, komisija je odlučila da kazni igrača sa 10 utakmica neigranja", objavila je FIFA.

Mnogi vjeruju da je 35-godišnji Šimunić ovom kaznom završio reprezentativnu karijeru, a uz to što ne može da igra fudbaler neće smjeti ni da uđe na stadion tokom odigravanja 10 mečeva hrvatske reprezentacije.

Kazna se odnosi isključivo na službene mečeve...

Bonus video: