Jovanović: Izabrali smo jedini mogući put i istrajaćemo na njemu

"Nije lako istovremeno sanirati dugove i finansirati tekuće obaveze, ali smo sigurni da ćemo uspjeti. Potrebni su nam samo mir i strpljenje u klubu", kaže Nikola Jovanović
112 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2013. 14:10h

Budućnost je ljetos drastično podmladila tim i neće mijenjati koncepciju koliko god trpjeli rezultati u prvoj sezoni dugoročnog plana, ističe u razgovoru za “Vijesti” član uprave podgoričkog kluba zadužen za sportski dio, Nikola Jovanović.

Analizirajući prvu polusezonu rada nove uprave, nekadašnji defanzivac Budućnosti, Zvezde i Mančester junajteda je naglasio da su Podgoričani na dobrom putu da saniraju milionski dug, ali i istakao da nije u potpunosti zadovoljan rezultatima i igrama u prvom dijelu sezone.

Rekli ste ljetos da želite od Budućnosti da napravite moderan evropski klub. Pola godine kasnije, dokle ste stigli na tom putu?

"I dalje smo na početku i bićemo na početku sve dok klub ne dođe u situaciju da sam sebe finansira. Ali, vjerujem da ćemo veoma brzo stići do tog nivoa".

Govorilo se o milionskom dugu, kakve je situacija sada?

"Puno bolja, ali ne mogu da govorim o brojkama, jer se bojim da neću biti precizan. Svi u klubu smo saglasni da moramo do kraja da saniramo finansijske obaveze iz prošlosti. Jednostavno, Budućnost ne smije nikom ništa da ostane dužna. Nije lako istovremeno sanirati dugove i finansirati tekuće obaveze, ali smo sigurni da ćemo uspjeti da se izborimo. Potrebni su nam samo mir i strpljenje u klubu. Novi upravni odbor, na čelu sa Bojanom Šarkićem, svaki euro troši namjenski i tamo gdje treba. Moram da napomenem da imamo potpunu slobodu u odlučivanju, ali da je ona vezana sa velikom odgovornošću. Takođe, imamo veliku podršku Opštine na čelu sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom".

Budućnost je završila peta na tabeli. Koliko su igra i rezultati bili blizu ili daleko od standarda koje ste postavili na početku sezone?

"Želim da još jednom ponovim te standarde. Budućnost je najbolji i najveći klub u Crnoj Gori, kao takav uvijek mora da ima najbolje igrače, da bude prva na tabeli ili u samom vrhu, nikako drugačije. Budućnost mora da bude svima uzor, i po ponašanju i po igri. Nije dovoljno samo da pobjeđuje, već to mora da radi kroz igru, sa mnogo trčanja, agresivnosti i efikasnosti. Igrači moraju da imaju pobjednički mentalitet i da igraju bez kalkulacija. Fudbal je otišao puno naprijed, igra se sve brže i brže, zahtijeva se puno trčanja i puno znanja. Mi moramo da se približimo tim standardima. Znamo da nije lako to uraditi sa malom bazom, ali drugog puta nemamo".

Kako ste zadovoljni viđenim u ovih šest mjeseci?

"I pored svega što sam nabrojao, nisam u potpunosti zadovoljan. Bodovni saldo je mogao da bude veći, tu nema dileme. Ako želimo da postignemo sve ciljeve, igra mora da bude kvalitetnija, brža, efikasnija i sa više reda. Moramo, jednostavno, da si približimo evropskim standardima. Ljetos smo se svjesno odlučili da drastično podmladimo tim, te da u njemu bude što više više naših igrača. Nije to bila laka odluka, ali mislim jedina moguća i ispravna, s obzirom na okolnosti. I nastavićemo tim putem, selektiraćemo talente širom Crne Gore, pokušaćemo da sa puno strpljenja i kvalitetnog rada pravimo igrače i igru. Ovi mladi fudbaleri su možda dobili šansu prije vremena, prije punog igračkog sazrijevanja, pa je i pored sve želje kod njih bio prisutan strah i nesigurnost. Zato su oscilacije u igri bile vidne i česte, naročito na domaćem terenu, pa sa te strane, mogu i da nađem neko opravdanje."

Puno mladih i novih igrača je dobilo šansu. Prepoznajete li među njima fudbalera koji će naredne sezone biti nosioci igre?

"Naravno da prepoznajem, ali ne samo među njima. Dolaze omladinci i kadeti, koji su takođe izuzetno talentovani. Oni su prava budućnost kluba i sigurno će uskoro dobiti šansu. Svjesni smo, naravno, da neće moći sami da nose igru, potrebno je da uz njih bude nekoliko iskusnijih igrača, zašto ne i stranaca. Ako, na primjer, mala Slovenija ima čak 72 strana fudbalera, zašto Crna Gora ne bi imala makar upola toliko. Naravno, govorimo o fudbalerima koji će stvarno donijeti kvalitet, jer nisam za dovođenje stranaca samo reda radi".

Kako ste zadovoljni radom trenera Nenada Vukčevića i stručnog štaba?

"Imamo mlad stručni štab koji prvi put samostalno vodi ekipu i koji raste i sazrijeva uporedo sa mladim timom. Pred njima je velika odgovornost da podignu kvalitet igre i pojedinaca na najveći mogući nivo. Stojimo čvrsto uz njih, ali oni moraju da budu svjesni da su igra i rezultat njihova jedina garancija".

Budućnost je ove sezone imala najgoru posjetu u posljednjih šest godina. Šta je razlog?

"Teško je govoriti o tome, počeli smo sezonu sa pet ili šest utakmica kazne, morali smo da igramo pred praznim tribinama, ali sam i pored toga u nekim kasnijim mečevima bio stvarno iznenađen lošom posjetom, s obzirom na to da Podgoričani vole fudbal. Kako to da popravimo? Igrom i rezultatima, nikako drugačije. Želim ipak da kažem da je Budućnost klub sa najboljim i najvjernijim navijačima u Crnoj Gori, mislim na one na sjevernoj tribini, koji su nam dali punu podršku i koji pokazuju razumijevanje za ovaj mlad tim. Želim da samo nastave tako".

Nećemo da trošimo pare koje nemamo

Ako odu Burzanović i Ćetković, da li ćete tražiti njihove zamjene, ili ćete se oslonoti na mlade?

"Prvo sa ponosom svih nas moram da ukažem na sjajno ponašanje najiskusnijih fudbalera, Burzanovića i Ćetkovića, koji su bili pravi uzor mladim fudbalerima. Burzanović je pokazao da je pravi vođa i kapiten, zaslužio je povjerenje i respekt kod svih. Isto mogu da kažem za Ćetkovića, koji je kuburio sa povredama, ali je njegova pojava na terenu bila veliki plus za ekipu, on je uvijek donoso kvalitet više. Da li odlaze? Volio bih da ostanu, ali vrata kluba za njih moraju da ostanu otvorena, prije svega zbog njihove budućnosti. Ako odu, sigurno ćemo naći zamjene, jer ova ekipa mora da ima makar dva iskusnija igrača, pa makar se radilo o strancima, zašto da ne?

Imate li neku konkretnu želju?

"Želimo fudbalere koji bi mogli da poboljšaju igru. Neću da krijem, želimo da dovedemo Vladimira Jovovića iz Sutjeske, mladog reprezentativca, igrača koji je budućnost crnogorskog fudbala. Sa njim bismo dobili ono što nam je nedostajalo u mnogim mečevima, agresivnost", kaže Jovanović, i upozorava:

"Moramo, međutim, da budemo realni i profesionalni, ne možemo da trošimo pare koje nemamo. Ne želimo da pravimo ugovore koje ne možemo da ispunimo.

Fudbal se vraća u gradove sa najvećom tradicijom

Nikola Jovanović kaže da je zadovoljan nivoom fudbala koji se minule polusezone igrao na domaćoj klupskoj sceni.

"Imam utisak da je Crnogorska liga svake godine sve bolja. Što je najvažnije, fudbal se polako vraća u mjesta sa najvećom fudbalskom tradicijom. Sutjeska je prva na tabeli i igra dobar fudbal, a u Nikšiću rade puno dobrih stvari. Iskreno im želim da tako i nastave. Lovćen je, i pored puno problema, sve iznenadio igrama i rezultatima, dok je Petrovac pokazao da je u pitanju klub u kojem se zna red. Mogren ima puno problema sa rezultatima, ali ima igrače. Grbalj je takođe u posljednjem kolu u Podgorici pokazao da je ozbiljna ekipa. Mladost će sigurno poboljšati stanje u klubu, da ne nabrajam i ostale", kaže Jovanović.

Galerija

Bonus video: