Zaštita fudbalera na prvom mjestu

Na sastanku se diskutovalo o unapređenju rada arbitražne komisije, zakonskoj obavezi osiguranja fudbalera i mjerama koje treba preduzeti
73 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.12.2013. 11:04h

Na inicijativu Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore (SPFCF) juče je održan sastanak rukovodstva Sindikata sa generalnim sekretarom FSCG Momirom Đurđevcem i šefom pravnog odjeljenja Mladenom Ivanovićem.

Na sastanku se diskutovalo o unapređenju rada arbitražne komisije, zakonskoj obavezi osiguranja fudbalera i mjerama koje treba preduzeti u cilju pune implementacije minimuma zahtjeva za standardne ugovore za igrače u profesionalnom sektoru fudbala.

Obje strane su se složile da je dosadašnja praksa potvrdila opravdanost osnivanja Arbitražne komisije FSCG, o čemu uostalom jasno govore mjerljivi rezultati. Učesnici sastanaka su takođe saglasni da je praksa pokazala i da postoji potreba za unapređenje rada Arbitraže u smislu skraćivanja rokova kada su u pitanju raskidi ugovora, i da je u narednom periodu potrebno naći adekvatan model kako bi se i na taj način unaprijedio rad Arbitraže.

“Na sastanku je izneseno mišljenje da ni klubovi ni igrači nisu svjesni koliko je značajno osiguranje od posljedica povreda zadobijenih na treningu u smislu da su iznosi na koje se igrači osiguravaju mali, a da povećanje istih ne bi uticalo na finansijske prilike u klubu, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju. S druge strane, pozitvni efekti povećanja iznosa uplate za osiguranje imaju multiplikativni karakter, ne samo u smislu zaštite igrače, što je uostalom i osnovna svrha osiguranja, već se i klubovi pošteđuju dugotrajnih procesa po tužbama igrača kojima je u pojedinim slučajevima dovedeno u pitanje nastavak bavljenja fudbalom, i koji često iziskuju enormne troškove”, kaže se u saopštenju SPFCG.

Kako će i Crna Gora biti obavezna da primijeni minimum zahtjeva za standardne ugovore za igrače u profesionalnom sektoru fudbala, potrebno je u pozitivnom duhu saradnje i socijalnog dijaloga formirati radno tijelo sastavljeno od predstavnika FSCG i SPFCG koje bi pripremilo teren za punu implementaciju ovog ugovora, konstatovano je na sastanku.

"Nosimo veoma pozitivne utiske sa ovog sastanka. Uostalom, nismo drugačije ni očekivali, jer sa FSCG smo i do sada imali izvanrednu saradnju kao ozbiljni i uvaženi partneri koji rade u interesu fudbalera i fudbala uopšte u našoj zemlji. U narednom periodu podnijećemo još inicijativa za dodatnu zaštitu fudbalera. Ponekad neke ideje isprva zvuče radikalno, ali ne zaboravite da je prije nekoliko godina i formiranje sindikata fudbalera zvučalo kao radikalna ideja, a sada smo prepoznati kao ozbiljan i konstruktivan partner svima koji rade u interesu našeg fudbala", rekao je nakon sastanka Željko Janović, predsjednik SPFCG.

Pored Janovića, ispred Sindikata su prisustvovali advokat Saša Kovačević, potpredsjednik Željko Damjanović i sekretar za međunarodnu saradnju SPFCG Vladimir Krsmanović.

Bonus video: