Stanković odustao od kandidature za predsjednika FSS

Stanković je prethodne dvije nedjelje razgovarao sa predstavnicima srpskih superligaša i posjetio nekoliko gradova.
0 komentar(a)
Dejan Stanković, Foto: Beta
Dejan Stanković, Foto: Beta
Ažurirano: 11.12.2013. 16:52h

Bivši kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dejan Stanković odustao je danas od kandidature za mjesto predsjednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS), potvrđeno je Tanjugu.

Stanković je prethodne dvije nedjelje razgovarao sa predstavnicima srpskih superligaša i posjetio nekoliko gradova.

Iako se očekivalo da uđe u trku za nasljednika Tomislava Karadžića, Stanković je na kraju promijenio odluku.

Izbori u nacionalnom fudbalskom savezu trebalo bi da se održe ovog mjeseca ili u januaru sljedeće godine.

"Odluku sam doneo na stari, priznat i precizan način - na jedan tas stavio sam realna očekivanja javnosti od mog dolaska, veličinu, sistem i način funkcionisanja organizacije kojom bi trebalo da predsjedavam i mogućnosti suštinskih promena koje bih uveo, a na drugi ogromnu želju da pomognem svojoj fudbalskoj porodici i kući u kojoj sam već dvije decenije, nacrt vizije budućeg saveza i srpskog fudbala, kao i sopstvenu moć u datom trenutku. Prvi tas je pretegao", naveo je Stanković u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Stanković je naveo da svoju misiju ne doživljava kao poraz, jer je "čista srca ušao u sve to".

"To je jedina istina i kao takvu sam je priznao sam sebi. Ali, desetodnevnu misiju koju sam imao ne doživljavam kao poraz, jer sam čista srca sam ušao u sve to. Nažalost, koliko god mi bilo teško, moram da kažem "ne" ponudi da obavljam ovu izuzetno važnu i odgovornu funkciju. Fudbalski savez Srbije i srpski fudbal će uvijek, kao i do sada, moći da računaju na mene", istakao je Stanković.

On je potvrdio da su mu čelnici FSS, predvođeni predsjednikom Tomislavom Karadžićem, ponudili da postane kandidat nakon čega bi legalnim putem uslijedilo izjašnjavanje nadležnih organa po tom pitanju.

"U cilju donošenja ispravne odluke, želio sam da se upoznam sa fudbalskom Srbijom i da u procesu razmatranja ponude razgovaram i sa drugim istaknutim ljudima, čije mišljenje uvažavam. Na svim neformalnim sastancima koje sam imao sa rukovodstvom FSS, sa predstavnicima regiona FSS i čelnicima vodećih klubova jasno sam govorio: 'Došao sam da vas obavijestim da razmišljam o prihvatanju kandidature za predsjednika'. Zato pomenuti razgovori nisu imali karakter ni lobiranja ni izbora. Pri tome, svima sam naglasio - Saslušaću svakoga, odlučiću sam. Vjerujem da su me razumjeli. Tako je i bilo", naveo je on.

Stanković je dodao da se se odmah "ogradio" od sebe kao nekadašnjeg fudbalera i rekordera po broju odigranih utakmica za "A" reprezentaciju.

"Danas, van terena i van igre, svjestan sam sopstvenih kvaliteta i nedostataka. I dok sam igrao fudbal, nisam se bavio samo loptom, već sam razmišljao o tome šta ću, kada i gde da uradim po završetku igračke karijere", istakao je on.

Stanković je sa 103 utakmice u državnom timu nedavno postao rekorder, a igračku karijeru završio je prošle sezone.

On je tokom karijere igrao za Crvenu zvezdu, rimski Lacio i milanski Inter sa kojim je 2010. godine osvojio Ligu šampiona.

Bonus video: