"Grupa smrti" se rješava u Napulju

Realnost je surova, a ona govori da je moguće da ekipa iz ove grupe i sa 12 bodova ne ode među 16 najboljih
3 komentar(a)
Mesut Ozil, Foto: Beta/AP
Mesut Ozil, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.12.2013. 12:43h

Koliko je žrijeb bio nemilosrdan za Borusiju, Arsenal i Napoli znalo se još krajem avgusta kada je izvučena grupa, a potvrda da bi za sva tri tima realno bilo mjesta u osmini finala stigla je kroz međusobne utakmice tokom ove kampanje Lige šampiona.

Ipak, realnost je surova, a ona govori da je moguće da ekipa iz ove grupe i sa 12 bodova ne ode među 16 najboljih, a za to je djelimično kriv i Marsej koji je kompletirao „grupu smrti“, ali od kojeg se očekivalo da bude mnogo "tvrđi" (Francuzi nakon pet kola nemaju ni jedan jedini bod).

Dakle, večeras pada odluka – Napoli dočekuje Arsenal, Marsej Borusiju, i kalkulacija je mnogo.

Napolitanci će sigurno proći ako pobijede sa tri gola razlike (tada bi bili bolji međusobno od engleskog predstavnika), a isto može da se dogodi i u slučaju bilo kakvog trijumfa, ali bi tada morali da dočekaju makar remi Borusije na "Velodromu".

Ako bi "milioneri" izgubili u Francuskoj, „azurima“ i bod garantuje prolaz...

Milan igra na "San Siru" sa Ajaksom i bod ga vodi u osminu finala, dok Šalke čeka Bazel i pobjedom bi osigurao drugo mjesto (Švajcarci trenutno imaju bod više).

Benites: Svi u napad

U Napoliju izgleda i ne vjeruju mnogo u poklon iz Marseja, to bi se reklo i po izjavi Rafaela Benitesa:

"Moramo napasti Arsenal i to ćemo uraditi bez straha. Možda je i ovo utakmica koja nam odgovara, ali ne smijemo da se zaletimo, jer igramo protiv ekipe koja voli da ima posjed, a istovremeno je i jako opasna iz kontranapada. Zato, balans na sredini će biti presudan, znamo kako treba da namučimo protivnika", rekao je trener Napolija.

Logično, Španac će osluškivati dešavanja na "Velodromu".

"Zanima nas i šta će se tamo dešavati i imaću informacije tokom meča. Jer, nije isto ako moramo da jurimo da damo dva, tri ili četiri gola. Prije svega, moramo da budemo fokusirani na našu utakmicu, jer Arsenal poziva na oprez", dodao je osvajač Lige šampiona sa Liverpulom.

U sastavu Napolija neće biti povrijeđenog Mareka Hamšika, pod znakom pitanja je i golman Pepe Rejna, a vraća se oporavljeni Valon Behrami.

A, "tobdžije" svakako nisu tim koji obožava da se brani i koji to radi bez greške. Zato, totalna defanziva londonskog tima na „San Paolu“ bi vjerovatno bila pogubna.

"Ne sjećam se da se Arsenal samo branio. Naravno, moramo da budemo oprezni u igri, ali stil ne mijenjamo. Siguran sam da možemo i do pobjede ako pokažemo lice iz većeg dijela sezone", rekao je Arsen Venger, a onda se osvrnuo na faktor "grupe smrti".

"Ovo vidim prvi u mojih 150 mečeva u Ligi šampiona - da 12 bodova nije dovoljno kolo prije kraja. Situacija je nevjerovatna, ali moramo da prihvatimo realnost. Ne smijemo da mislimo da je potrebno samo da ne izgubimo s velikom razlikom. Igraćemo na prepoznatljivi način i tražiti pobjedu. Sve ostalo bi bilo veliko kockanje", jasan je Francuz.

Borusija pod pritiskom

Borusija mora da pobijedi u Marseju da bi bila mirna...

"Želimo da dočekamo proljeće u Ligi šampiona i prići ćemo utakmici baš tako, s namjerom da odradimo ono što moramo. Znaju svi koliko imamo problema, ali ja više neću da kukam, to mi je najmanje potrebno", rekao je Jirgen Klop.

Klop, naravno, mora da bude zabrinut jer nije lako ni protiv ovakvog Marseja igrati bez kompletne odbrane (Matsa Humelsa, Nevena Subotića, Marsela Šmelcera), kao i vezista Ilkaja Gindogana i Larsa Bendera.

Marsej bi u slučaju poraza bio prva francuska ekipa u istoriji koja je završila grupu bez ijednog boda. Bivši prvak Evrope je u nedjelju promijenio trenera – nakon poraza od Nanta smijenjen je Elie Baup, a njegovo mjesto će makar privremeno zauzeti sportski direktor Hose Anjigo.

"Nadam se da nam je poraz od Nanta otvorio oči. Jer, ovako više ne ide", izjava beka Marseja Sulejmanea Dijavare oslikava kakva je atmosfera na "Velodromu" pred meč sa Borusijom.

"Rosoneri" za spas sezone

Milan je donekle popravio rezultate (dvije pobjede i remi u posljednja tri meča), ali je dugačak put do izlaska iz krize. A, da li su „rosoneri“ na pravom putu vidjeće se večeras – tim Masimilijana Alegrija protiv Ajaksa može da igra i na bod.

"Treba nam mir pred ovu utakmicu, do sada ga baš i nismo imali. U dobroj smo situaciji, ali u jednom trenutku može da se promijeni sve. Želimo u osminu finala i greške ne smije da bude. Imamo alternativu jer i remi vrijedi kao pobjeda, ali sigurno nećemo igrati na 0:0", rekao je Alegri.

U istoj grupi, Barselona dočekuje Seltik. Katalonci bi u slučaju poraza od Kelta i pobjede Milana izgubili prvu poziciju.

Zenit i Porto će se do posljednjeg trenutka boriti za drugo mjesto u grupi G – Rusi gostuju Austriji, a Portugalci nedodirljivom Atletiku.

Sastav Lućana Spaletija pred posljednje kolo ima bod više od "zmajeva".

Čelzi je siguran putnik u osminu finala, a pobjedom kod kuće protiv Steaue želi da ovjeri prvo mjesto u grupi E, dok će neizvjesno biti u Gelzenkirhenu. Bazel, tim koji je oba puta pobijedio Čelzi, i daljee strahuje i ne smije da izgubi od Šalke ako želi da se pridruži "plavcima" i prođe.

Parovi

GRUPA E

Šalke - Bazel 20.45

Čelzi - Steaua 20.45

GRUPA F

Marsej - Borusija D. 20.45

Napoli - Arsenal 20.45

GRUPA G

Austrija - Zenit 20.45

Atletiko M. - Porto 20.45

GRUPA H

Milan - Ajaks 20.45

Barselona - Seltik 20.45

Bonus video: