Implementacija Minimuma standarda do kraja marta 2015

Janović je istakao da u Sindikatu profesionalnih fudbalera iduće godine očekuju sastanak koji će se pod pokroviteljstvom UEFA biti održan u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Janović, Foto: SPFCG
Janović, Foto: SPFCG
Ažurirano: 06.12.2013. 19:53h

Implentacija Minimuma standarda ugovora mora se sprovesti u svim evropskim državama do kraja marta 2015. goodine, odlučeno je na sastanku posvećenom unapređenju socijalnog dijaloga u toj oblasti u Briselu.

Saopšteno je da su sastanku prisustvovali čelnici Svjetske asocijacije profesionalnih fudbalera (FIFPro), Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), Evropske asocijacije klubova (ECA) i Evropske zajednice liga (EPFL).

Učesnicu su, u prisustvu Visokog komesara za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju Evropske komisije, potpisali ugovor o implementaciji standarda.

Minimum standarda ugovora jasno definiše prava i obaveze igrača i klubova i treba da generalno unaprijedi radne standarde za igrače širom Evrope.

Saopšteno je da specifičnosti u pojedinim zemljama treba da definišu socijalni partneri kroz socijalni dijalog.

Na sastanku se diskutovalo i o transferima igrača gdje je neophodno preciznije definisanje odnosa među akterima transfera.

Predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore Željko Janović, koji je prisustvovao sastanku u Briselu, kazao je da se dugogodišnja inicijativa FIFPro-a isplatila.

"Očekujemo da će se kroz kvalitetan socijalni dijalog uz definisanje specifičnih prilika uspješno sprovesti Minimum standarda ugovora za igrače i u našoj zemlji. Smatram da će implementacija u Crnoj Gori biti olakšana činjenicom da kod nas fudbaleri imaju status zaposlenh lica, što je uostalom praksa u većini evropskih zemalja. Na tom polju su naši igrači u prednosti u odnosu na kolege iz, na primjer, Slovenije ili Hrvatske, gdje se igrači tretiraju kao samostalni preduzetnici", rekao je Janović.

On je istakao da u Sindikatu profesionalnih fudbalera iduće godine očekuju sastanak koji će se pod pokroviteljstvom UEFA biti održan u Crnoj Gori.

Bonus video: