ŽRIJEB ZA MUNDIJAL

Ronaldo neće Brazilce i Njemce

Procedura žrijeba je malo konfuzna, jer je Fifa odredila dva šešira od po osam, jedan od devet i jedan od sedam reprezentacija.
2 komentar(a)
Žrijeb za SP u Brazilu, Foto: Beta AP
Žrijeb za SP u Brazilu, Foto: Beta AP
Ažurirano: 06.12.2013. 12:45h

Brazil, Španija i Njemačka glavni su favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva u fudbalu, prognoza je jedne od najvećih zvijezdi predstojećeg Mundijala, Kristijana Ronalda.

Svoj Porugal, napadač Real Madrida vidi kao selekciju koja će “djelovati iz sjenke”.

"Brazil, Španija i Njemačka su favoriti i ne bi bilo baš najbolje da izvučemo neku od tih selekcija, bez obzira što će se šampion odlučivati u kasnijim fazama, a ne u grupi", izjavio je Ronaldo uoči današnjeg žrijeba.

Na brazilskoj obali Atlanskog okeana, mjestu Kosta do Sauipe, državi Baija, danas će biti određene grupe 20. Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje će se od 12. juna do 13. jula sljedeće godine održati u 12 brazilskih gradova.

Procedura žrijeba je malo konfuzna, jer je Fifa odredila dva šešira od po osam, jedan od devet i jedan od sedam reprezentacija.

Neposredno uoči žrijeba, jedna selekcija iz posljednjeg, “evropskog” šešira, biće prebačena u drugi, zajedno sa afričkim i dijelom latinoameričkih reprezentacija.

Zasada se samo nagađa ko će biti prebačen u drugi šešir, jer tu reprezentaciju, po svemu sudeći, čeka “grupa smrti” sa jednom latinoameričkom selekcijom iz prvog šešira (Argentina, Brazil, Kolumbija ili Urugvaj), te još jednom evropskom selekcijom iz posljednjeg (može biti i Italija, Holandija, Francuska, Portugal...).

Fifa je odlučila da razvrsta selekcije po geografskom ključu i nije moguće da se u jednoj grupi nađu više od dvije evropske, te više od jedne južnoameričke selekcije.

Po Ronaldu, Portugalcima više odgovara uloga autsajdera na Mundijalu.

"Znamo da nismo favoriti i da je to dobro za nas, pa ćemo moći da iznenadimo protivnike. Nadam se da ćemo biti u dobroj grupi, pa ćemo vidjeti", rekao je Ronaldo za “Marku”, najavljujući žrijeb.

Odmah nakon žrijeba znaće se kompletan raspored Mundijala, te gradovi i stadioni gdje će se igrati sve utakmice. Poznato je, na primjer, da će Mundijal otvoriti Brazil, kome je već dodijeljena pozicija A1 (prvi tim u grupi A), i to u Sao Paolu, da će nosilac grupe B krenuti iz Salvadora, grupe C iz Belo Horizontea...

Navijači širom svijeta moći će od večeras da definitivno prave planove, rezervišu karte.

“Brazilsko ludilo” zvanično počinje danas u 17 časova. Program koji će trajati oko 90 minuta vodiće brazilska glumica Fernanda Lima, te njen kolega Rodrigo Žilbert, a u zabavnom dijelu programa nastupiće poznati brazilski pjevači i pjevačnice Margaret Menezes, Emisida, Alešandre Pires, Vanesa da Mata...

U službenom dijelu programa kuglice će izvlačiti sedam bivših svjetskih prvaka, Brazilac Kafu, Urugvajac Alsides, Argentinac Mario Kempes, Englez Džef Harst, Njemac Lotar Mateus, Italijan Fabio Kanavaro i Francuz Zinedin Zidan, te Španac Fernando Jero.

Prvi šešir: Brazil, Belgija, Njemačka, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Španija, Švajcarska.

Drugi šešir: Alžir, Kamerun, Obala Slonovače, Gana, Nigerija, Čile, Ekvador.

Treći šešir: Australija, Iran, Japan, Južna Koreja, SAD, Meksiko, Kostarika, Honduras.

Četvrti šešir: Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Holandija, Italija, Engleska, Portugal, Rusija, Grčka, Francuska.

Probni žrijeb spojio Brazil, Italiju i Francusku

“Grupa smrti”, ali na probnom žrijebu - zajedno su se našli Brazil, Italija i Francuska. U pitanju su tri od posljednja četiri svjetska šampiona. Moguće je, naravno, da se slična grupa formira i u današnjem, stvarnom žrijebu za Svjetsko prvenstvo.

Na jučerašnjoj probi, to je izgledalo ovako:

Grupa A - Brazil, Italija, Francuska, Australija

Grupa B - Urugvaj, Nigerija, SAD, Hrvatska

Grupa C - Argentina, Gana, Kostarika, Rusija

Grupa D - Švajcarska, Čile, Japan, Grčka

Grupa E - Španija, O. Slonovače, J. Koreja, Engleska

Grupa F - Kolumbija, Kamerun, Honduras, Holandija

Grupa G - Njemačka, Ekvador, Iran, Portugal

Grupa H - Belgija, Alžir, Meksiko, BiH