Prodaje se medalja Džesija Ovensa iz Berlina

„Autentičnost medalje je potvrđena. Ovens je jednu medalju dao glumcu Bilu Robinsonu i sada njegova udovica želi da je proda”, rekao je potpredsjednik aukcijske kuće SCP Den Imler
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 16:27h

Jedna od četiri zlatne medalje koje je osvojio legendarni atletičar Džesi Ovens na Olimpijskim igrama u Berlinu 1936. godine stavljena je danas na internet aukciju koja će trajati do 7. decembra.

Ovens je u glavnom gradu Njemačke osvojio zlatne medalje na trkama na 100 i 200 metara, štafeti 4X100 i skoku udalj.

Potpredsjednik aukcijske kuće SCP Den Imler rekao je da je medalja autentična, ali da se ne zna koja je tačno od četiri osvojene u Berlinu.

„Autentičnost medalje je potvrđena. Ovens je jednu medalju dao glumcu Bilu Robinsonu i sada njegova udovica želi da je proda. Ne znamo u kojoj je disciplini osvojena”, rekao je Imler.

On je dodao da se ne zna gdje se nalaze ostale tri medalje.

Kćerka Džesija Ovensa Marlin rekla je da se nada da će medalju otkupiti neki muzej, koji će je javno izložiti da ljudi mogu da je vide.

Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu je organizovao Adolf Hitler, na kojim je želIo da promoviše nacistički režim i „arijevsku superiornost” nad ostatkom svijeta.

Njemačka je bila najuspešnija država na OI 1936. godine, ali Hitler nije bio zadovoljan što je zvezda igara bio crnac Ovens.

Legendarni atletičar je preminuo 31. marta 1980. godine u 67. godini.

Bonus video: