Pao je Napoli, Borusija na korak od osmine finala

Aktuelni vicešampion Evrope pobijedio Napolitance sa 3:1 i sada je čak u dobroj situaciji i da bude prvi u grupi
55 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 22:07h

Borusija je bila jača od svega, i od povreda i od Napolija koji je u Dortmund došao spuštenog garda spreman da se nadigrava - "milioneri" su pobijedili (3:1) i sačuvali šanse da odu u osminu finala.

I, ne samo da su sačuvali šanse, već su iz bezizlazne situacije došli u poziciju da sami odlučuju. U ovom trenutku su šanse za prolaz više nego realne, jer u posljednjem kolu vicešampion gostuje Marseju (koji nema ni bod u pet kola), bolji je u međusobnom duelu i od Napolija i Arsenala, pa se lako može dogoditi da osminu finala dočeka i sa prvog mjesta u grupi.

"Nikad ne otpisujte Borusiju", uvijek je govorio Jirgen Klop koji najbolje zna da njegovi izabranici, u kakvom god sastavu se suprotstavili, najbolje reaguju kada je najteže.

Marko Rojs je iz penala u prvom poluvremenu donio prednost povredama desetkovanom domaćinu, a u nastavku je nakon velikog broja šansi na obje strane povisio Jakub Blaščikovski.

Ali, Napolitanci se nisu predavali - Lorenco Insinje je u 71. minutu smanjio na 2:1, ali to je bila samo optička varka da Borusija pada, jer je i nakon toga stvorila još tri zicera pred golom sinoć fenomenalnog Pepea Rejne.

Jednu od njih je u gol pretvorio Pjer-Emerik Obamejang nakon jednog od desetak paklenih kontranapada Borusije i otklonio sve dileme na "Vestfalenu".

"Prvo bih podvukao učinak odbrane koja je odigrala odlično, uprkos velikim problemima. Pobijedili smo u spektakularnoj utakmici i mislim da smo to zaslužili, iako smo igrali prortiv vrhunskog protivnika. Levandovski? Odigrao je fenomenalno, šteta što nije dao gol iz dvije velike šanse. Okrećemo se Marseju, ovo je bilo samo jedno od dva finala za nas", poručio je Klop.

U istoj grupi, Arsenal je zahvaljujući dvostrukom strijelcu Džeku Vilširu savladao Marsej (2:0), pa je i promašeni penal Mesuta Ozila prošao nekažnjeno.

"Tobdžije" su kao i Borusija u dobroj situaciji, a bez osmine finala će ostati samo ako izgube u Napulju sa više od dva gola razlike (kod kuće su "azure" pobijedile sa 2:0).

"Imamo 12 bodova u pet mečeva i to je odličan skor. I ne brinem, siguran sam da u Napulju uz dobru igru možemo do boda ili sva tri", samouvjeren je Arsen Venger.

Milan je ubjedljivo slavio u Glazgovu (3:0, golovi Kake, Kristijana Sapate i Marija Balotelija), ali svakako ne smije da izgubi od Ajaksa kod kuće u posljednjem kolu da bi prošao, jer su "kopljanici" bili bolji od Barselone u Amsterdamu. Ajaks je tako nanio Barsi prvi poraz ove sezone...

Bazel je i drugi put u sezoni savladao Čelzi, ali za prolaz mora da se dokaže i u Gelzenkirhenu jer Šalke, koji je stigao samo do remija u Bukureštu, pred posljednje kolo ima bod manje.

S druge strane, "plavci" su uprkos porazu obezbijedili put među 16 najboljih.

"Zasluženo smo poraženi, ali dobro je što smo prošli. Od prvog minuta mi se ništa nije dopalo u našoj igri, jer smo počeli sa greškama u odbrani. Ipak, ne mogu da budem ljut, jer znam da igračima nedostaje svježine", istakao je Žoze Murinjo.

Zenit i Atletiko Madrid su remizirali u premijernom meču 5. kola Lige šampiona - u Sankt Peterburgu je bilo 1:1 i taj rezultat Rusima ostavlja realne šanse da se domognu osmine finala jer se Austrija pobrinula da šokira Porto u gostima (takođe 1:1).

Madriđanima je ovo prvi remi nakon četiri pobjede do sada, a na "Petrovskom" su mogli i do 5. trijumfa, bez obzira na to što su nastupili bez Dijega Košte, Davida Vilje, Arde Turana...

Adrijan je u 53. minutu donio prednost "kolćonerosima", a Zenit je izjednačio autogolom Belgijanca Tobija Alderveirelda u 74, i to nakon kardinalne greške golmana Tiboa Kurtoe.

Zenit pred posljednji meč i gostovanje u Beču ima bod više od Porta kojeg čeka meč sa Atletikom na "Kalderonu".

Rezultati

GRUPA E

Bazel - Čelzi 1:0

Salah 87.

Steaua - Šalke 0:0

Tabela: Čelzi 9, Bazel 8, Šalke 7, Steaua 3.

GRUPA F

Arsenal - Marsej 2:0

Vilšir 1, 65.

Borusija D. - Napoli 3:1

Rojs (penal) 10, Blaščikovski 60., Obamejang 78 - Insinje 71.

Tabela: Arsenal 12, Borusija, Napoli 9, Marsej 0.

GRUPA G

Zenit - Atletiko M. 1:1

Alderveireld 74 (autogol) - Adrijan 53.

Porto - Austrija 1:1

Martines 48 - Kjenast 11.

Tabela: Atletiko 13, Zenit 6, Porto 5, Austrija 2.

GRUPA H

Seltik - Milan 0:3

Kaka 13, Sapata 49, Baloteli 60.

Ajaks - Barselona 2:1

Serero 19, Hesen 42 - Ćavi (penal) 49.

Tabela: Barselona 10, Milan 8, Ajaks 7, Seltik 3.

SJUTRA

GRUPA A

Bajer - Mančester junajted 20.45

Šahtjor - Sosijedad 20.45

GRUPA B

Real - Galatasaraj 20.45

Juventus - Kopenhagen 20.45

GRUPA C

Anderleht - Benfika 20.45

PSŽ - Olimpijakos 20.45

GRUPA D

CSKA M. - Bajern 18.00

Mančester siti - Viktorija Plzenj 20.45

Galerija

Bonus video: