Borba za život u Dortmundu

„Milioneri” dočekuju Napoli i jedino pobjeda ih ostavlja u igri za plasman u osminu finala. Italijani priželjkuju bod
151 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2013. 13:12h

Borusiji gori pod nogama - nakon poraza od Bajerna koji je vjerovatno označio i kraj snova o tituli, večeras bi vrlo lako mogla da se završi i avantura u Ligi šampiona.

„Milioneri” dočekuju Napoli i jedino pobjeda ih ostavlja u igri za plasman u osminu finala. Doduše, u nekoj varijanti (ako Marsej šokira Arsenal) i remi na „Vestfalenu” bi ostavio šanse Njemcima...

Šansu da sa pozicije broj jedan prođe u osminu finala imaće Čelzi, koji gostuje Bazelu, dok je Milan na velikom ispitu u paklu „Seltik parka” u Glazgovu...

Strah na „Vestfalenu”

Borusija je, dakle, u situaciji biti ili ne biti, i to u trenutku kada Napolitancima mora da se suprotstavi bez praktično cijele odbrane - povrijeđeni su Mats Humels, Neven Subotić i Marsel Šmelcer, dok novajlija Manuel Fridrih nema pravo nastupa u Evropi. Jedina pozitivna stvar u posljednjoj liniji je povratak oporavljenog Lukaša Piščeka.

"Nedostajali su nam golovi protiv Bajerna. Ipak, mislim da je ova utakmica sa Napolijem mnogo važnija jer moramo kako znamo i umijemo da pobijedimo", rekao je golman Borusije Roman Vajdenfeler.

Dva kola prije kraja Borusija ima šest bodova, tri manje od Arsenala i Napolija. Dva trijumfa u posljednja dva kola joj garantuju prolaz među 16 najboljih.

"Moramo početi da realizujemo šanse koje stvaramo. I protiv Arsenala kod kuće i sada protiv Bajerna smo samo grubo kažnjeni za sve promašaje", kazao je Jirgen Klop i okrenuo se Napoliju:

"Napolitanci su ekipa koja je veoma blizu našeg nivoa. Pobijedili su nas u prvom kolu, ali ta noć nije bila normalna, prvo je isključen Vajdenfeler, onda i ja", prisjeća se Klop.

S druge strane, ni Napoli nije u briljantnom trenutku - na „Vestfalen” stiže poslije dva vezana poraza u prvenstvu (od Juventusa i Parme), a dodatni problem je izostanak Mareka Hamšika koji se povrijedio u subotu...

"Nisam iznenađen porazom Borusije od Bajerna, ali zašto bi nas to zanimalo. Ovo je okršaj nas i Borusije i to me mnogo više brine. Znam da će nam biti teško, drugačije neće biti ni protiv Arsenala u posljednjem kolu", rekao je trener „azura” Rafael Benites.

Kasorla poziva na oprez

Ako Arsenal večeras na „Emirejtsu” savlada Marsej (Francuzi nemaju ni bod u četiri kola) biće to veliki korak ekipe Arsena Vengera ka osmini finala.

U slučaju trijumfa „tobdžije” bi možda već večeras proslavile plasman među 16 najboljih, ali bi za to Napoli morao da osvoji makar bod u Dortmundu.

"Glavni problem je što vidim da svi misle da ćemo lako pobijediti Marsej. Oni nisu osvojili ni bod, ali biće teško. Moramo da budemo pažljivi da se ne bismo okliznuli i sami sebi otežali posao. Ako izgubimo, stvari bi se iskomplikovale, jer bismo onda morali da dobijemo Napoli u gostima", istakao je vezista Arsenala Santi Kasorla.

Francuzi su protiv engleskih timova u gostima slavili samo jednom u 11 pokušaja, ali su u posljednjem meču s Arsenalom na „Emirejtsu” osvojili bod.

Murinjo traži osvetu

Šansu da obezbijedi prvo mjesto večeras ima Čelzi koji gostuje Bazelu, ekipi koja ga je na startu Lige šampiona iznenadila u Londonu.

To „plavcima” daje dodatni motiv pred duel u Švajcarskoj...

"Idemo tamo da pobijedimo i završimo posao. U decembru nas očekuje mnogo utakmica, tako se da nadam da ćemo u posljednjem kolu Lige šampiona protiv Steaue imati lakši posao", objasnio je Žoze Murinjo.

Trijumfu engleskog predstavnika se nada i Šalke, kojeg čeka meč u Bukureštu protiv Steaue.

Njemci bi pobjedom i u slučaju da Bazel izgubi od Čelzija obezbijedili mjesto u osmini finala.

„Rosoneri” u paklu Glazgova

U sezoni u kojoj Milan nikako ne može da pronađe sebe, čini se da je jedino pozitivno to što su u grupi, osim Barselone, s „rosonerima” dvije prosječne ekipe - Seltik i Ajaks. U suprotnom, da je morao da se nosi sa nekim ko greške ne prašta, Milan bi vjerovatno i u Ligi šampiona bio u jednakom problemu kao u Seriji A...

Ali, realnost je da tim Masimilijana Alegrija drži sve u svojim rukama u Evropi - dva kola prije kraja ima bod odnosno dva više od holandskog i škotskog šampiona.

Milanezi zato večeras u Glazgovu mogu da igraju i na bod, pa da u posljednjem kolu protiv Ajaksa na „San Siru” jure tri boda za osminu finala.

"Učiniću sve da Milan ponovo počne da pobjeđuje u Seriji A, Ligi šampiona i Kupu. Nisam još ostao bez ideja, ali razumijem bijes navijača pošto ekipa nije slavila odavno", kazao je Alegri.

U grupi G, Atletiko je furiozno odigrao prva četiri kola (12 bodova) i obezbijedio prvo mjesto, pa je Dijego Simeone odlučio da pred gostovanje Zenitu poštedi Dijega Kostu, Davida Vilju, Ardu Turana, Luisa Filipea, Tijaga Mendeša...

Zenitu će faliti Portugalac Dani i argentinski bek Kristijan Ansaldi.

Lider ruskog šampionata traži dobar rezultat za osvajanje drugog mjesta, pošto trenutno ima samo bod više od Porta koji dočekuje Austriju.

DANAS

GRUPA E

Steaua - Šalke 20.45

Bazel - Čelzi 20.45

GRUPA F

Arsenal - Marsej 20.45

Borusija D. - Napoli 20.45

GRUPA G

Zenit - Atletiko M. 18.00

Porto - Austrija 20.45

GRUPA H

Seltik - Milan

Ajaks - Barselona

SJUTRA

GRUPA A

Bajer - Mančester j. 20.45

Šahtjor - Sosijedad 20.45

GRUPA B

Real M. - Galatasaraj 20.45

Juventus - Kopenhagen 20.45

GRUPA C

Anderleht - Benfika 20.45

PSŽ - Olimpijakos 20.45

GRUPA D

CSKA M. - Bajern 18.00

Mančester s. - Viktorija Plzenj 20.45

Galerija

Bonus video: