Borusija bez odbrane u napad na Bavarce

Bavarci su favoriti, uprkos podatku da zbog operacije stopala u ekipi neće biti Bastijana Švajnštajgera, a trener Pep Gvardiola ne može da računa ni na povrijeđenog Franka Riberija
65 pregleda 0 komentar(a)
Borusija - Bajern, Foto: REUTERS
Borusija - Bajern, Foto: REUTERS
Ažurirano: 23.11.2013. 12:36h

Aktuelni prvak Evrope Bajern u derbiju dana u najjačim evropskim ligama gostovaće u Dortmundu viceprvaku Starog kontinenta, Borusiji. Biće to ujedno prilika Bavarcima da u direktnom duelu nad prvim pratiocem uvećaju bodovnu prednost.

Posao nimalo lak, jer je nakon pobjede u finalu Lige šampiona na „Vembliju” (2:1), Bajern na otvaranju ove sezone izgubio duel Superkupa Njemačke od „milionera” sa 4:2.

Ipak, Bavarci su favoriti, uprkos podatku da zbog operacije stopala u ekipi neće biti Bastijana Švajnštajgera, a trener Pep Gvardiola ne može da računa ni na povrijeđenog Franka Riberija.

"Zbog ovakvih utakmica se igra fudbal i uči za trenera. Srećan sam što imam mogućnost da budem dio takvog rivaliteta. Tačno je da imamo nekoliko povrijeđenih igrača, ali ja u tome ne vidim problem i ne razumijem opravdanja trenera zbog nemogućnosti da računaju na sve igrače. Igrači Bajerna koji istrče na teren „Vestfalena” moraju da budu hrabri, u suprotnom ne možemo dobiti utakmicu", kazao je Gvardiola.

No, Bajern je jedan od najskupljih timova svijeta i Gvardiola bi sigurno drugačije pričao da je u koži trenera domaćina, Jirgena Klopa. On ne može da računa na cjelokupnu defanzivnu liniju.

Neven Subotić je izgubljen za cijelu sezonu, a zbog povrede u prijateljskom duelu Njemačke i Italije, do polovine januara van stroja je i drugi sjajni štoper, Mats Humels. Od početka sezone nema ni desnog beka Lukaša Piščeka, a ni posljednji šraf u odbrani „milionera”, Marsel Šmelcer, zbog povrede ne može da nastupi.

Borusija je prije tri dana morala da potpiše ugovor sa 34-godišnjim štoperom Manuelom Fridrihom, kako bi uopšte zakrpila odbranu barem za Bundes ligu (nije prijavljen za Ligu šampiona). On će debitovati u najvećoj utakmici, a Klop je u potrazi za drugim pojačanjima. Još ako se svemu tome pridoda povreda kreatora igre „žuto-crnih” Ilkaja Gindogana...

"Sigurno je da je 80 odsto mojih sijedih rezultat problema u posljednjoj sedmici. No, tako je kako je i moramo sastaviti odbranu od igrača koji nikada nisu igrali zajedno. Ipak, nikada ne podižemo bijelu zastavu. Još imamo veliki kvalitet. Tim prije što je publika spremna da nam pruži potrebnu podršku. Što se problema Bajerna tiče, ja ih ne vidim. Oni to lako mogu da pokriju, jer odsustvom Riberija igraće Mario Gece, a to je kvalitet više", pohvalio je svog bivšeg igrača Klop.

Tek Borusija će prvi put još od maja 2009. godine odigrati utakmicu bez makar jednog na terenu od sjajnog tandema štopera Subotić - Humels, ali i sa problemom da raspodijeli ulaznice, pošto je dobila pola miliona zahtjeva za meč sa Bajernom. Problem je tim veći, jer u utakmicama ove, ali ni tokom cijele prethodne sezone na svim utakmicama nije bilo slobodnog sjedišta na „Vestfalenu”!

A uprkos podatku da je odstranjen sa liste Lige šampiona zbog grešaka na štetu Juventusa u duelu sa Realom, veliki derbi će suditi Manuel Grafe.

Bonus video: