FIFA pokrenula istragu protiv Šimunića

Šimunića, međutim, nije briga da li će biti kažnjem. On je rekao da nema čega da se stidi i da ga nije briga da li će biti kažnjen ili tužen
7 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2013. 13:30h

FIFA je potvrdila da je pokrenula istragu protiv hrvatskog reprezentativc Josipa Šimunića koji je pobjedu hrvatskog tima protiv Islanda na Maksimiru "krunisao" ustaškim povicima.

Pošto su igrači proslavili plasman sa publikom i otišli u svlačionicu, petnaestak minuta kasnije "na scenu" je stupio Šimunić koji je uzeo mikrofon i stao pred navijače.

"Za dom!", vikao je Šimunić, na šta su mu navijači odgovarali sa "Spremni!".

Ovaj poklič, koji datira mnogo prije NDH, važi za poklič koji su ustaše koristile kao službeni pozdrav u NDH.

Društvena poruka

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović je, osvrnuvši se na postupak reprezentativca Šimunić, kaže da Hrvatski fudbalski savez mora o tome dobro da razmisli jer je fudbal više od sprota.

"Fudbal je društvena poruka", rekao je Jospović u intervjuu zagrbačkom Media servisu.

"Je li gospodin Šimunić ušao u kažnjivu zonu, jer znamo da je izražavanje ili propagiranje totalitarnih režima i zločinačkih režima kažnjivo, ja o tome ne mogu reći, ali da je reč o potpuno neprimjerenom potezu o kojem doista moraju razmisliti u Fudbalskom savezu, ako žele imati vjerodostojnost, to je tačno", poručio je hrvatski predsjednik.

Šimunića, međutim, nije briga da li će biti kažnjem. On je nakon što je navijačima skandirao "za dom spremni", rekao da nema čega da se stidi i da ga nije briga da li će biti kažnjen ili tužen.

Galerija

Bonus video: