Šimunić ustaškim pozdravom ispratio Hrvatsku na SP

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš, lično ću da ti pomognem da dobiješ dobrog profesora i shvatiš kakav je to poklič"
65 pregleda 133 komentar(a)
Ažurirano: 20.11.2013. 15:07h

Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se Svjetsko prvenstvo u fudbalu, a pobjedu je štoper "kockastih" Josip Šimunić proslavio na način koji je hrvatska javnost ocijenila skandaloznim.

Naime, pošto su igrači proslavili plasman sa publikom i otišli u svlačionicu, petnaestak minuta kasnije "na scenu" je stupio Šimunić koji je uzeo mikrofon i stao pred navijače.

"Za dom!", vikao je Šimunić, na šta su mu navijači odgovarali sa "Spremni!".

Ovaj poklič, koji datira mnogo prije NDH, važi za poklič koji su ustaše koristile kao službeni pozdrav u NDH.

"Ja sam to uvek želio da uradim. Neki bi trebalo malo da uče istoriju, a ja se ne bojim. Nisam ništa pogrešno napravio, navijam za svoju Hrvatsku, za svoj dom i ako to nekome smeta, onda je to njihov problem, to nije moj problem", rekao je Šimunić, a prenosi sportski.net.hr.

Kako prenosi Danas.hr, policija neće reagovati zbog uzvikivanja ustaških pozdrava, navodeći da "nije utvrdila elemente prekršaja ni krivičnog djela, pa neće voditi ni postupak protiv Šimunića".

Povodom ovog incidenta oglasio se i bivši premijer hrvatske Ivo Sanader poručujući Šimuniću sa ipak ima čega stidjeti.

"Poklič “Za dom spremni!” nije patriotski. On je to nekada bio dok je Pavelićev režim ubijao ljude druge rase, nacionalnosti i vjere, pa čak i iste nacionalnosti. Pod tim pokličem su ubijani ljudi", zaključio je Sanader.

Jovanović: Tebi treba lekcija iz istorije

Ministar sporta, obrazovanja i nauke u vladi Hrvatske Željko Jovanović kritikovao je Šimunića što je, koristeći ustaške parole, slavio pobedu nad Islandom i plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

"E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz istorije. Ako želiš, lično ću da ti pomognem da dobiješ dobrog profesora i shvatiš kakav je to poklič 'Za dom spremni'", napisao je Jovanović na društvenoj mreži Fejsbuk.

Galerija

Bonus video: