Ukrajinci lete u Brazil

Ukrajinci su protiv Francuza (2:0) nastavili veliku seriju (imaju sedam pobjeda i remi, posljednji put su izgubili od Crne Gore u oktobru prošle godine) i realnost je da su na korak od Mundijala
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2013. 10:24h

Prve utakmice baraža za Mundijal pokazale su velike boljke Francuske i očigledni pad Hrvatske - utisak je nakon mečeva koji mogu ali i ne moraju da znače ništa pred revanše koji se igraju u utorak.

Ukrajinci su protiv Francuza (2:0) nastavili veliku seriju (imaju sedam pobjeda i remi, posljednji put su izgubili od Crne Gore u oktobru prošle godine) i realnost je da su na korak od Mundijala, bez obzira na to da ih čeka paklenih 90 minuta u Parizu.

"Igrali smo kao prava ekipa. Znali smo da je Francuska mnogo jača od nas individualno, ali smo se borili kao tim. Svima je jasno da će revanš biti mnogo drugačiji, ali mislim da smo sada u prednosti. Francuzi imaju jak vezni red i napad, ali nam uopšte nisu zaprijetili u prvoj utakmici", rekao je jedan od junaka iz Kijeva Andrij Jarmolenko, čiji tim nije primio gol već 730 minuta.

Čini se da Francuska, s druge strane, previše zavisi od Franka Riberija koji je prije dvije noći bio odlično čuvan.

I kada se on zaustavi, za „trikolore” je sve mnogo teže...

"Nije ovo dobar rezultat za nas, ali je činjenica da imamo još 90 minuta i da je sve otvoreno. Šta je pošlo naopako? Ukrajini je prvi gol dao veliku energiju, nakon njega je zaigrala mnogo bolje", kazao je selektor Francuske Didije Dešam.

Najviše pažnje je svakako privukao duel Portugala i Švedske u Lisabonu. Na kraju, „evropski Brazil” je pobijedio sa 1:0 golom Kristijana Ronalda koji je tako dobio bitku sa Zlatanom Ibrahimovićem koja je najavljivana praktično od dana kada je žrijeb spojio ove dvije ekipe.

"Ova pobjeda je neuporedivo bolja od remija. Tačno je da smo mogli da damo još gol ili dva, ali i ovakvim epilogom smo zadovoljni. Bilo je važno da trijumfujemo i to smo učinili", rekao je Ronaldo.

Ibra je, kao i uvijek, dao interesantnu izjavu:

"Šta je dobro poslije poraza? Pa svakako je bolje što smo izgubili 1:0, a ne na primjer 2:0. Imali smo i mi šansi, ali treba priznati da je Portugal bio bolji", jasan je švedski majstor.

A, reprezentacija pored čijeg imena pred revanš stoji najviše znakova pitanja je svakako Hrvatska.

"Vatreni” su ostvarili remi u Rejkjaviku protiv Islanda (0:0), koji se može okarakterisati kao skroman ako se zna da su posljednjih 40 minuta imali igrača više.

Zato, susjedi i nisu veliki optimisti pred revanš, iako i dalje imaju otvorenu situaciju za odlazak u Brazil.

"Može se reći da imamo dobar rezultat, a sreća je što igramo protiv Islanda. Da nam je bilo ko drugi protivnik ne bismo imali šansu za Svjetsko prvenstvo dok smo u ovakvom stanju. Pa, prije nekoliko mjeseci smo bili četvrta reprezentacija na svijetu i kao takva moramo Islandu da damo gol u svakoj utakmici", poručio je bivši član stručnog štaba Hrvatske Zoran Vulić.

Iako momenat nije baš pozitivan selektor Niko Kovač vjeruje u prolaz Hrvatske.

"Bolji smo tim i uz pomoć publike idemo u Brazil. Prvom utakmicom nisam zadovoljan, jer nismo ispunili cilj, a on je bio da damo gol. Možda ovo nije bila naša najbolja utakmica, ali ja sam veliki optimista jer sve zavisi od nas", rekao je Kovač, koji je na kraju kvalifikacija na klupi zamijenio Igora Štimca.

Uz Ukrajince, najveće šanse da „preživi” revanš i ode u Brazil ima Grčka - Heleni su kod kuće savladali Rumuniju sa 3:1 i čini se napravili veliki korak ka Svjetskom prvenstvu.

"Imamo lijepu prednost, ali ništa još nismo napravili. Postoji još 90 minuta, a prednost je na našoj strani. Osjećamo pritisak, ali imamo snage da se nosimo s tim", jasan je selektor Grčke Portugalac Fernando Santoš.

Terim selektor Turske do 2020. godine

Fudbalska federacija Turske (TFF) vjeruje u Fatiha Terima - objavila je da je sa čuvenim trenerom potpisala ugovor do 2020. godine.

Ovako dugačkim ugovorom čelnici saveza žele da osiguraju reprezentaciji kontinuitet, a iskusni Terim bi trebalo da bude garancija dobrih stvari u turskom fudbalu.

Terim je ranije ove godine preuzeo reoprezentaciju privremeno rješenje poslije odlaska Abdulaha Avčija, a vjeruje se da je izgubio posao u galatasaraju samo zato što je želio da se posveti nacionalnom timu.

Njemu je ovo treći mandat na klupi Turske koju je vodio od 1993. do 1996., pa opet od 2005. do 2009. godine.

Najveći uspjeh je ostvario na Euru 2008. kada je odveo Turke do polufinala...

"Želimo da budemo učesnici svih velikih turnira. Za to nam je potreban Fatih Terim. Nije ga bilo teško nagovoriti", rekao je predsjednik TFF-a Jildirim Demireren.

Galerija

Bonus video: