Brnović je bliži ostanku nego odlasku

Brnović će sigurno prihvatiti ukoliko mu FSCG ponudi novi ugovor, što je i najavio i nakon, neki su mislili, kobne petice od Moldavije
71 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 13:34h

Selektor fudbalske reprezentacije Crne Gore Branko Brnović bliži je ostanku na klupi nego odlasku, uprkos debaklu od Moldavije i očajnom završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Predsjednik FSCG Dejan Savićević kazao je juče „Vijestima” da još nema čvrst stav po tom pitanju, da će se o svemu raspravljati na sjednici Izvršnog odbora krajem godine, ali je i izgovorio rečenicu koja definitivno ide u prilog aktuelnom selektoru:

"Naravno da ne mogu da budem zadovoljan kako su se završile kvalifikacije, ali je bilo dosta stvari koje su se dešavale, a na koje niko nije mogao da utiče, pa čak ni selektor", rekao je Savićević, misleći vjerovatno na povrede glavnih fudbalera koje su desetkovale reprezentaciju u finišu kvalifikacija.

Iako nikada nije unaprijed najavljivao medijima ono što će kasnije predložiti Izvršnom odboru Saveza, Savićević je obično davao jasne signale kakva sudbina može da očekuje selektora.

Dva mjeseca prije nego što je krajem 2009. godine smijenio Zorana Filipovića, predsjednik FSCG nije bio impresioniran kada je komentarisao zajedničko slavlje selektora i fudbalera nakon gola Vučinića protiv Bjelorusije (novembar, prijateljski meč):

"Mislim da su fudbaleri i selektor takav odnos trebali da imaju za vrijeme kvalifikacija, a ne nakon završetka!"

Bio je to prvi znak da Filipoviću neće biti produžen ugovor, baš kao što je i odbijanje da se sa Zlatkom Kranjčarom pregovara o nastavku saradnje, i to u danima kada je Crna Gora stajala na samom vrhu Evrope, ispred Engleske, bilo jasna najava da će hrvatski trener nastradati čim krenu slabiji rezultati.

U odnosu na dva prethodna selektora, Savićević je povodom situacije u kojoj se našao Brnović iznio znatno mekši, čak i zaštitnički stav, što je dobar znak za nekadašnjeg vezistu Budućnosti, Partizana i Espanjola.

Brnović će sigurno prihvatiti ukoliko mu FSCG ponudi novi ugovor, što je i najavio i nakon, neki su mislili, kobne petice od Moldavije.

„Svakome je želja da bude selektor Crne Gore, pa tako i meni, ali neka Savez odluči”, izjavio je tada dok su tribine tražile njegov odlazak.

Savićević, međutim, tvri da Brnović još nije zaokružio priču na osnovu koje će se izvući zaključci i donijeti odluka o njegovoj sudbini:

"Prerano je pričati o tome, sačekajmo da se odigra utakmica u Luksemburgu, zatim ćemo krajem godine imati Izvršni odbor na kojem će se raspravljati o svim selektorima kojima ističe ugovor, a ne ističe jedino Dušku Vlaisavljeviću", kazao je Savićević.

Ovo znači da bi neka nepredviđena havarija u Luksemburgu 17. novembra mogla da uzdrma Brnovićeve pozicije i smanji kredite koje ima kod Savićevića pred decembarsku sjednicu Izvršnog odbora.

Iako prijateljska, neatraktivna i na samom kraju loše završenog ciklusa, utakmica u Luksemburgu ima karakter vrlo značajne (čak i opasne) po aktuelnog selektora, s obzirom na stanje u kojem se nalazi ekipa, uzdmana povredama glavnih fudbalera i lošim statusom u klubovima većine prvotimaca.

Savićević i Brnović su, kako saznajemo, još prije završnih bitki za Mundijal počeli razgovore oko novog ugovora, ali je debakl od Moldavije usporio priču i sve odložio za kraj godine.

Mogle su se takođe čuti priče da je Brnović odmah nakon petice od Moldavaca saopštio fudbalerima da neće nastaviti misiju na klupi, nekoliko minuta prije nego što je Savićević stigao u tradicionalni obilazak svlačionice nakon meča.

Ukoliko su one tačne, na Brnovićevu promjenu kursa do početka konferencije za novinare mogli su da utiču eventualni susret sa Savićevićem, ili podrška fudbalera koju je dobio u svlačionici, a koju je medijima prenio kapiten Stevan Jovetić.

"Krivi su fudbaleri, a ne selektor", kazao je Jovetić.

Sjednice Izrvšnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore poznate su po tome da na njima nema velikih polemika i suprostavljenih mišljenja, članovi IO se pretvaraju u glasačku mašineriju i jednoglasno isprate sve Savićevićeve važnije predloge.

Bilo bi čudo da se to ne dogodi i u slučaju Branka Brnovića, bio Savićević za njegov ostanak ili ne...

Kako je otišao Filipović

Dio navijača tražio je odlazak Zorana Filipovića nakon što je prvi crnogorski selektor propustio priliku da upiše pobjedu i poslije osam utakmica u kvalifikacijama za SP u Južnoj Africi 2010.

Ipak, trijumf u Podgorici nad Gruzijom, pa dobar remi sa Ircima u Dablinu, činilo se tada, učvrstili su Filipovićeve pozicije.

Još kada je Mirko Vučinić emotivno proslavio pobjedonosni gol sa tadašnjim selektorom na prijateljskom meču sa Bjelorusijom u Podgorici, činilo se da je File zabetoniran na klupi.

Savićević, međutim, nije mislio tako, pa je samo nekoliko dana kasnije poručio:

"Takav odnos fudbaleri i selektor trebalo je da imaju za vrijeme kvalifikacija".

Mjesec i po kasnije Savićević je već počeo pregovore sa drugim trenerima, prvo Slavišom Jokanovićem, spominjali su su se i Miroslav Đukić i Slobodan Krčmarević, sve dok se nije ukazao Zlatko Kranjčar, koji je tražio najmanje. Izvršni odbor Saveza u međuvremenu nije produžio Filipoviću ugovor.

Kako je otišao Kranjčar

Prvi i jedini selektor Crne Gore koji je smijenjen - usred ciklusa. Hrvatskom treneru, koji je u drugoj polovini 2010. i tokom skoro cijele 2011. bio najpopularniji građanin Podgorice i Crne Gore, presudio je narušen lični odnos sa predsjednikom Saveza Savićevićem, zbog čega je ispaštala reprezentacija, iako se na kraju dočepala baraža za Euro.

Crna Gora je bila prva na tabeli sa sve samim pobjedama i remijem sa Engleskom na „Vembliju”, kada su počeli problemi između predsjednika Saveza i selektora.

Savićević je odbio Kranjčarev zahtjev da se razgovara o novom ugovoru, a do javnosti je dopiralo sve i svašta još prije jednog od ključnih duela sa Bugarima u Podgorici. Nakon 1:1 i Savićevićeve izjave da će Crna Gora teško do baraža za EP, bilo je jasno da predsjednik Saveza i selektor nisu na istim talasnim dužimama.

Kranjčar je potom izgubio u Velsu i četiri dana kasnije sačekala ga je smjena, a kao razlozi su navedeni „fudbalski i nefudbalski razlozi”.

Odluka članova Izvršnog odbora da ni manje ni više nego jednoglasno podrže Savićevićev predlog o Kranjčarevoj smjeni, u danima kada je Crna Gora još bila evropski hit, spada u najlegendarniju koju je do sada izglasalo izvršno tijelo crnogorske kuće fudbala.

Galerija

Bonus video: