Čelzi sa vrha gleda derbi na „Emirejtsu”?

Derbi fudbalskog vikenda u najjačim ligama Evrope igraće se danas u Londonu. Lider Premijer lige, Arsenal, dočekuje zahuktali Liverpul.
1 komentar(a)
Ozil i Murinjo, Foto: Beta AP
Ozil i Murinjo, Foto: Beta AP
Ažurirano: 02.11.2013. 10:33h

Derbi fudbalskog vikenda u najjačim ligama Evrope igraće se danas u Londonu. Lider Premijer lige, Arsenal, dočekuje zahuktali Liverpul. “Tobdžije” su uzdrmane porazima u posljednja dva duela na svom “Emirejtsu”, kojeg je nakon Borusije u Ligi šampiona (2:1) prije tri dana osvojio i Čelzi u Liga kupu Engleske (2:0).

Uzbudljivo će biti i u Njemačkoj, naročito u glavnom gradu, gdje sve bolja Herta dočekuje Šalke. U Seriji A se derbi igra na “San Siru”, gdje će Milan protiv neugodne Fiorentine tražiti izlaz iz rezultatske krize.

Nakon “sedmice” Sevilji, napadači Reala imaju novu priliku da se istaknu u susjedstvu, pošto “pčelice” iz Valjehasa igraju spuštenog garda u ovoj sezoni.

Venger: Mi smo lideri

Čelzi bi danas mogao da preuzme vrh tabele makar na nekoliko sati, pošto uvodni meč 10. kola “plavi” od 13,45 sati igraju na “Sent Džejms parku”. Njukasl je stara mušterija trenera Žoze Murinja, čija ekipa igra trenutno najbolji fudbal na Ostrvu, što je dokazala vezanim pobjedama nad Mančester sitijem i Arsenalom.

S druge strane, Arsenal, koji ima dva boda prednosti u lošoj klimi dočekuje Liverpul, mada Arsen Venger odbacuje takve priče.

"Ako niste znali, mi smo lideri, prvi na tabeli. Vidim da i dalje ima mnogo pesimista oko nas, mnogi nam i dalje ne vjeruju, ali ćemo ih brzo razuvjeriti", rekao je Venger.

Trener aktuelnog prvaka Mančester junajteda, Dejvid Mojes, može da odahne, pošto su povratnici, Nemanja Vidić i Rio Ferdinand, konačno zatvorili odbranu, dok Fulam ima dosta problema da nadomjesti izostanak Huga Rodaljege i kapitena Brede Hangelanda.

“Đavoli” su favoriti u Zapadnom Londonu, ali to moraju da dokažu na terenu.

Pelegrini šalje Harta na klupu

Mančester siti, za koji zbog povrede prije tri dana u Liga kupu neće igrati Stevan Jovetić, je apsolutnni favorit protiv Noriča. No, uprkos tome Manuel Pelegrini će promijeniti golmana, pošto mu nakon poraza od Čelzija engleski reprezentativac Džo Hart ne uliva povjerenje.

Rumun Kostel Pantilmon je sjajno branio u Liga kupu protiv Njukasla u srijedu, pa će prednost dobiti i u Premijer ligi.

Selidba reprezentativnog golmana na klupu izazvala je buru reakcija na Ostrvu, a stigle su i prve analize.

“Biće fascinantno vidjeti kakve će ovo ostaviti posljedice na Harta. Uz svo poštovanje, ne mogu se sjetiti previše primjera kadu su golmani top-klase pali u nemilost trenera zbog loše forme, a onda se vratili jači iz toga. Biće ovo veliki test mentalne snage Džoa Harta uoči Mundijala narednog ljeta”, napisao je analitičar BBC-ja Ben Smit.

Problemi za Milan

Iako se Mario Baloteli vratio nakon suspenzije, Milan teško dolazi do gola. Pokazala je to i prethodna utakmica sa Laciom. S druge strane, odbrana Milana ne djeluje sigurno, o čemu svjedoče tri primljena gola u duelu sa Parmom.

Fiorentina je odigrala dobru utakmicu sa Napolijem, ali je ipak poražena. Način na koji su “ljubičasti” pobijedili Juventus je dodatna briga za trenera “roso-nera” Masimilijana Alegrija.

A aktuelni prvak Juventus i bez nekoliko prvotimaca ima rješenja da pobjeđuje. Danas će u Parmi imati težak zadatak, jer napad Parme sa Antoniom Kasanom djeluje silovito na “Tardiniju”. Trener Juvea Antonio Konte još čeka na oporavak Mirka Vučinića, a juče je na konferenciji za novinare još jednom ponovio koliko je crnogorski napadač značajan za igru “stare dame”.

U iščekivanju Rominog gostovanja u Torinu, Napoli pred svojom publikom večeras će protiv Katanije tražiti pobjedu, kako bi napravio pritisak zahuktaloj “vučici”.

Bavarci ne daju vrh

Iako nije blistao protiv Herte, štaviše, srećno je došao do pobjede zahvaljujući napadačkoj klasi Marija Mandžukića, Bajern nema razloga da strahuje od gostovanja Hofenhajmu.

Bavarci tradicionalno lako izlaze na kraj sa današnjim protivnikom, uprkos dobroj formi domaćina. Za razliku od Bavaraca, bogati Šalke je pod velikim rezultatskim imperativom na gostovanju Herti.

Tim prije, jer je u prethodnom kolu pred svojom publikom poražen od najljućeg neprijatelja, Borusije iz Dortmunda. Bajer ove sezone igra sjajno i nakon 10. kola je na samo bod minusa iza Bajerna. S obzirom na to, “farmaceuti” ne bi trebalo da imaju problema na gostovanju Braunšvajgu.

Bonus video: