Namještanje glavna tema

"Pominjalo se da su neke zemlje već uvele oštre zakonske sankcije za one koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora prema igračima", rekao je Željko Janović.
95 pregleda 0 komentar(a)
Janović, Foto: FIFPRO
Janović, Foto: FIFPRO
Ažurirano: 01.11.2013. 14:24h

Delegacija Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore, koju su predvodili predsjednik Željko Janović i sekretar za međunarodnu saradnju Vladimir Krsmanović, učestvovala je na Kongresu FIFPro-a, koji je održan od 21. do 24. oktobra u Ljubljani.

Kongres na kojem je učestvovalo 158 delegata iz 67 država otvorila je premijerka Slovenije, mr Alenka Bratušek, koja je istakla neophodnost sistemskog uređenja statusa profesionalnih fudbalera i sportista uopšte.

“Jedna od glavnih tema o kojoj se raspravljalo je pojava namještanja utakmica i izostanka sistematske analize od strane organa koji sprovode istragu po tom pitanju. U dosadašnjim slučajevima, uglavnom su igrači bili ti koji su snosili posljedice i kojima su izricane kaznene mjere. Međutim, po riječima učesnika Kongresa i eminentnih stručnjaka za ovu oblast, mora se istaći da su dosadašnjiim slučajevima namještanja utakmica uglavnom prethodile situacije višemjesečnog neisplaćivanja plata i ne izmirivanja drugih primanja od strane vlasnika prema igračima. Takva situacija je igrače činila ranjivim, i u nedostatku edukacije i straha za egzistenciju neki su popustili i ušli u začarani krug iz kog su izašli posramljeni i, pod medijskom hajkom uperenom protiv njih i sa kaznama koje su uključivale zatvore i zabranu bavljenja fudbalom, drugim riječima oduzimano im je pravo na rad”, kaže se u saopštenju SPFCG.

Kao specijalni gost Kongresu je prisustvovao bivši hrvatski fudbaler Mario Čižmek, koji je osuđen, zajedno sa nekolicinom saigrača, da je učestvovao u namještanju utakmica dok je igrao za klub Kroacija Sesvete. Mario i njegovi saigrači su kažnjeni, ali niko nije pozvao na odgovornost vlasnika kluba koji nije isplaćivao plate igračima deset mjeseci.

"Niko ne opravdava igrače koji su bili uvučeni u te radnje, ali se postavlja pitanje – šta je sa onima koji su prekršili zakone i ugovore na način što nijesu ispunjavali svoje obaveze prema igračima? Oni su za sada prošli bez kazni, i u narednom periodu se moraju preduzeti preventivne mjere koje će sankcionisati takve pojave. Pominjalo se da su neke zemlje već uvele oštre zakonske sankcije za one koji ne ispunjavaju obaveze iz ugovora prema igračima", rekao je Željko Janović.

Bonus video: