Platini predložio da se 40 ekipa takmiči na Mundijalu

„Umjesto da oduzmemo mjesto evropskim ekipama, trebalo bi da promijenimo format takmičenja i da na turniru učestvuje 40 ekipa”, odgovorio je Mišel Platini na inicijativu Sepa Blatera
1 komentar(a)
Platini, Foto: Beta/AP
Platini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2013. 13:33h

Predsjednik Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišel Platini poručio je danas da bi broj učesnica na svjetskim prvenstvima od Mundijala u Rusiji 2018. godine trebalo da se uveća za osam, na 40, kako bi se na turniru takmičilo više azijskih i afričkih reprezentacija.

Predsednik Uefe je predložio da se promijeni format takmičenja nekoliko dana poslije izjave predsjednika Svjetske fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera da bi na mundijalima trebalo smanjiti broj evropskih ekipa, kako bi više afričkih i azijskih reprezentacija moglo da učestvuje.

„Potpuno se slažem s gospodinom Blaterom da je potrebno više afričkih i azijskih reprezentacija na Mundijalu”.

„Ali, umjesto da oduzmemo mjesto evropskim ekipama, trebalo bi da promijenimo format takmičenja i da na turniru učestvuje 40 ekipa”.

„To bi bilo dobro za sve”, rekao je Platini za britanski „Tajms”.

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, 53 evropske reprezentacije takmiče se za 13 mjesta, dok se 54 afričke ekipe bore za pet viza.

Platini je rekao da je proučio kalendar takmičenja sa 40 reprezentacija i da bi turnir trajao samo tri dana duže, ukupno 34.

Mediji spekulišu da bi Platini mogao da se kandiduje protiv Blatera za funkciju predsjednika Fife, čiji četvrti mandat ističe 2015. godine.

Bonus video: