Ture: Crni igrači bi mogli da bojkotuju SP u Rusiji

Ture, koji govori ruski, jer je dvije godine igrao u ukrajinskom Metalurgu, rekao je da je iskustvo koje je imao u Moskvi "gore od svega što je doživio u Ukrajini".
4 komentar(a)
Jaja Ture, Foto: Beta/AP
Jaja Ture, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.10.2013. 15:33h

Fudbaler Mančester Sitija i reprezentativac Obale Slonovače Jaja Ture kaže da bi crni igrači mogli da bojkotuju Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, ako se u toj zemlji ne riješi problem rasizma na tribinama.

Ture se u srijedu požalio da je u pobjedi od 2:1 protiv CSKA u Moskvi bio meta vrijeđanja na rasnoj osnovi.

Ture je zatražio da UEFA pokrene disciplinski postupak protiv moskovskog kluba, kao i adekvatno reagovanje FIFA i ruskih vlasti. UEFA je juče pokrenula disciplinsk postupak protiv CSKA

"To je veoma važno da se uradi, jer u protivnom nećemo doći u Rusiju na Mundijal", rekao je Ture.

Sindikat fudbalskih profesionalaca (FIFpro) juče je kritikovao neuspjeh UEFA da sprovede sopstveni pravilnik i prekine utakmicu u slučaju ozbiljnih incidenata.

CSKA je demantovala Tureove optužbe navodeći da su njima "iznenađeni i razočarani".

Ture, koji govori ruski, jer je dvije godine igrao u ukrajinskom Metalurgu, rekao je da je iskustvo koje je imao u Moskvi "gore od svega što je doživio u Ukrajini".

Čeban: Ture pogrešno protumačio riječi navijača

Izvršni šef Ruske fudbalske lige Sergej Čeban smatra da je Jaja Ture u meču Mančester sitija sa CSKA pogrešno razumio riječi navijača i protumačio ih kao uvredu na rasnoj osnovi.

Čeban je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da je bio prisutan na meču Lige šampiona u Moskvi u srijedu, ali da nije čuo nikakve rasističke uvrede.

"Svi čuju ono što žele da čuju", rekao je Čeban.

Platini naložio istragu zbog neaktivnosti sudije

Predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini otvorio je istragu koja bi objasnila zašto rumunski sudija Ovidiju Hategan u meču CSKA sa Mančester Sitijem nije prekinuo utakmicu zbog vrijeđanja na rasnoj osnovi.

On je zatražio reakciju UEFA i tražio da se ispita zašto meč nije prekinut, iako je to predviđeno protokolom.

Bonus video: