FK Partizan: Dugujemo oko pet miliona eura

Partizan je saopštio danas da nisu tačne spekulacije da njegov dug iznosi između 25 i 35 miliona eura i objavio da trenutne neizmirene obaveze iznose nešto više od pet miliona eura
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2013. 15:02h

Fudbalski klub Partizan saopštio je danas da nisu tačne spekulacije da njegov dug iznosi između 25 i 35 miliona eura i objavio da trenutne neizmirene obaveze iznose nešto više od pet miliona eura (600 miliona dinara).

"Već duže vrijeme se u srpskoj javnosti vodi kampanja, očigledno organizovana i dirigovana, čiji je cilj da se finansijsko stanje FK Partizan, objavljivanjem izmišljenih i isfabrikovanih podataka, prikaže neuporedivo težim nego što je objektivno jeste. Suština kampanje je remećenje rada i poslovanja kluba i njegovo onemogućavanje da ostvari planirane takmičarske rezultate. Nažalost, u neistine koje se objavljuju povjerovali su i "obični" građani i najviši državni funkcioneri", navodi se u saopštenju kluba koje je objavljeno na zvaničnom internet sajtu.

Iz Partizana navode da na današnji dan dospjele neizmirene obaveze kluba iznose 600 miliona dinara, a da u 2013. godini očekuju pozitivan rezultat poslovanja.

"Partizan izmiruje svoje obaveze, neke sa zakašnjenjem, nastoji da kvalitet tima i postignuti rezultati budu u skladu sa očekivanjima navijača, poslujući i egzistirajući pri tome u državi i okruženju koje se nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Nažalost, srpska javnost funkcioniše tako što jednom objavljena laž postaje istina, a demanti i prava istina ostaju bez efekta. Pri svemu tome, podaci o poslovanju kluba su lako provjerljivi, godisnji izvještaji se objavljuju na sajtu Agencije za privredne registre, izvještaji revizora dostupni su nadležnim fudbalskim i državnim organima. Dakle, istina ne može da se sakrije, čak i kad bi neko to želio", kaže sa u saopštenju.

Crno-bijeli ističu da su transferi igrača, koji su medijima najzanimljiviji, neizbežni i da bez njih srpski profesionalni fudbal ne bi mogao da postoji.

"U periodu od 2008. do 2012, za pet kalendarskih godina Partizan je prihodovao od transfera igrača iznos od 5,25 milijardi dinara (oko 46 miliona eura), dok su za isti period rashodi ličnih primanja igrača i drugih kategorija zaposlenih u klubu iznosili 4,24 milijardi dinara (37,5 miliona eura). Dakle, famozni transfer igrača o kome se toliko govori tek je dovoljan da se pokriju troškovi ličnih primanja (ukupno 250 igrača, trenera i ostalih zaposlenih na stadionu u Humskoj 1 i SC Partizan-Teleoptik), koji inače čine nešto preko polovine od ukupnih rashoda kluba. Postoje, naravno, i investicije, troškovi odrzavanja dva kapitalna sportska objekta, stadiona i sportskog centra Partizan-Teleoptik, troškovi priprema i takmičenja, troškovi JSD Partizan i drugi tekući troškovi".

Istovremeno, Partizan je za dovođenje igrača u prosjeku trošio dva miliona eura godišnje, dok se razlika, kako se navodi, nadoknađuje prihodima od sponzorstva, UEFA, TV prava i ulaznica.

"Stanje u srpskom sportu je veoma teško, u FK Partizan ponajmanje, ali takođe teško. Svima nam je potrebna strategija oporavka, saradnja sa državnim organima, objektivna analiza, revizija zakonskih rešenja, strpljenje i razumijevanje. Mi se ne bavimo problemima drugih, naprotiv želimo aktivno da učestvujemo u rješavanju nagomilanih problema, ali ne možemo da prihvatimo stvaranje veštačke ravnoteže sa drugima, i to metodom javnog iznošenja i promovisanja neistina i izmišljotina u cilju obmanjivanja navijača, državnih organa i svih drugih. Tako se ne može pomoći nikome da riješi svoje probleme, a odmaže se onima koji u ekstremno teškim uslovima uspijevaju da postižu sportske uspjehe i ostvaruju poslovnu stabilnost", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: